Lampen vervangen, kiezen voor led verlichting

lampen vervangen door led verlichting

Natuurlijk is het een kwestie van smaak, wat voor lampen jij in huis hebt staan of hangen. Kies je voor hanglampen, spotjes, wandlampen of een booglamp. Wat voor lamp je ook kies, wanneer er lampen vervangen moeten kan je overgaan op led verlichting, maar waarom?

Voor elke armatuur zijn er ledlampen

Verlichtingsarmatuur is er in verschillende soorten. Plafond- en wandlampen, hanglampen en plafond- en vloerspots. Vergeet ook de schemerlamp niet als tafellamp of in staande vorm. En de booglamp, dat is een echte designklassieker, maar de driepoot lamp is ook favoriet.

Welke lamp kies je?

Het is een kwestie van smaak om juist te kiezen voor die schemerlamp of bureaulamp. Tenslotte weet je bij het uitkiezen van een lamp dat deze lampen ook voor de sfeer in huis zorgen als ze uit staan. Designklassiekers zijn bij velen favoriet zoals de Tizio van Artemide of de booglamp van Flos. Lampen die in het verre verleden zijn ontworpen maar nog steeds up-to-date zijn ook wat betreft energiezuinigheid. En is led verlichting die uitstekend passen in de designklassiekers, mocht jouw lamp kapot zijn.

Lees ook: Welk licht zorgt voor sfeer in huis?

Kiezen voor ledverlichting

Dit geldt ook voor de spots die nog steeds zijn voorzien van halogeenlampen. Deze lamp is in feite een gloeilamp die voorzien is met gas waardoor er een hogere lichtopbrengst wordt bereikt. Hierdoor werk halogeenverlichting niet alleen efficiënter, maar ook zuiniger dan de gloeilamp. Met ledverlichting is het rendement nog meer toegenomen. Halogeenlampen worden vanaf 1 september 2018 niet meer verkocht.

Let ook op de lichtsterkte

Daarom kan het zijn dat je ondertussen de lampen in jouw huis aan het voorzien bent van ledverlichting. Het vervangen van de halogeen verlichting naar ledverlichting is mogelijk maar schaf wel de juiste ledverlichting aan. Halogeen is er in 12 volt en 230 volt. De lichtsterkte bij ledverlichting wordt aangegeven met lumen en niet in watt-vermogen. Ook de temperatuur is van belang. Hoe lager de Kelvin hoe zachter het licht. Halogeenlampen staan bekend dat ze extreem warm worden. De lamp gebruikt ongeveer 20 procent van de energie voor licht en de rest is warmte wat kan oplopen tot zo’n 250 graden.

Een op een lampen vervangen

Een halogeenspot op 230 volt heeft een GU-10 of GU-9 fitting. Deze zijn één op één te vervangen. Hetzelfde geldt voor de R75 halogeen staaflamp. Bij 12 volt lampen die werken met een trafo is het zinvol om advies in te winnen bij de specialist. Vervanging naar ledlampen is mogelijk maar vereist enige kennis van zaken. Naast de lamp dient de dimmer geschikt te zijn voor dimbare led inbouwspots. De juiste dimmer voorkomt schitteren. 

Waar kies jij voor

Voor bijna alle lampen is er tegenwoordig een led verlichting te krijgen en je ziet ook bijna niet anders meer. Mijn ervaring is dat ze langer mee gaan en hierdoor zuiniger zijn. Zorg voor de perfecte lichtsfeer in huis.

Lees ook: unieke 3D lampen voor in de kinderkamer.

foto gratis afbeelding Pixabay/ samenwerking

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept