Must See! Het Zuiderzeemuseum in het teken van toerisme

Must See! Het Zuiderzeemuseum in het teken van toerisme

Dit jaar staat het Zuiderzeemuseum helemaal in het teken van toerisme. In het binnen- én buitenmuseum laat de tentoonstelling Must See je op een andere manier kijken naar bekende Nederlandse iconen die hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland. Een aanrader te gaan kijken!

Must See in het Zuiderzeemuseum

In het buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen vind je het openlucht museum en in het binnenmuseum vind je de vaste tentoonstelling ‘schepenhal’ en ‘Zee vol Verhalen‘ met daarnaast wisselende tentoonstellingen. Tot 24 oktober vind je in zowel het binnen als buitenmuseum de tentoonstelling Must See. Toen de jongens klein waren zijn we al eens in het Zuiderzeemuseum geweest en waren nu zeer nieuwsgierig naar de tentoonstelling Must See. Je kan via verschillende ingangen het Zuiderzeemuseum bezoeken, deze keer gingen wij met de museumboot.

Lees ook: Het Zuiderzeemuseum, leuk voor jong en oud.

Met de museumboot naar het buitenmuseum

Met de museumboot ben je in tien minuten van de grote makkelijk te bereiken parkeerplaats in het buitenmuseum. Deze boot vaart regelmatig en hier krijg je al het een en ander aan informatie te horen. Eigenlijk begint hier meteen al het avontuur. Aangekomen in het Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen zagen we hier meteen een aantal van de 15 kunstwerken die momenteel in het binnen en buitenmuseum te bewonderen zijn. Op de plattegrond zijn de kunstwerken aangegeven, maar ook zie je duidelijk tekst en uitleg bij de kunstwerken zelf.

Must See! Het Zuiderzeemuseum in het teken van toerisme
een van de 15 kunstwerken: Fietsen

Alles over de tentoonstelling Must See

In 2021 staat het Zuiderzeemuseum in het teken van toerisme. En bij het thema toerisme denk je gelijk aan iconen, zoals tulpen, molens en kaas. In het binnen- én buitenmuseum laat de tentoonstelling Must See de bezoeker op een andere manier kijken naar bekende Nederlandse iconen die hebben bijgedragen aan het typische beeld van Nederland in het buitenland. Vijftien kunstenaars ontwierpen speciaal voor Must See een kunstwerk: van kaas tot klederdracht en van fiets tot visserij. Veel van deze karakteristieke iconen hebben hun oorsprong in het Zuiderzeegebied.

Vijftien iconen van toen en… nu!

Must See neemt je mee op een reis langs vijftien iconen die bijdragen aan het imago van Nederland én hun bijzondere, eigentijdse varianten. De opkomst van het COVID-virus plaatst het toerisme, zoals we dat kennen, in een ander perspectief; in plaats van buitenlandse toeristen, zijn het nu Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan. In de tentoonstelling leer je meer over de herkomst en functie van de iconen en hun beeldbepalende rol voor Nederland; het werpt tevens een nieuw licht op wat we al kennen. Van het spanningsveld tussen echt en nep en de impact van het massatoerisme tot de voordelen van een vakantie in eigen land.

Voor de kinderen

Bij het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is er voor kinderen genoeg te doen en te zien. Ook nu bij de tentoonstelling Must See De kinderen gaan als echte toeristen op zoek naar must sees in het museum. Met een reisverslag met must see-locaties in de hand kiezen zij een eigen route. Via gerichte kijkopdrachten gaan ze op avontuur in het museum en ontdekken zij details over de iconen. En zijn zij voldoende geïnspireerd door alle must sees onderweg? Dan is het tijd om in het kinderatelier een eigen ansichtkaart te maken. Daarnaast is er altijd al veel te doen voor kinderen:

 • Zo zijn er oudhollandse spelletjes
 • Een verkleedkist* waar kinderen Volendammer of Marker klederdracht aan kunnen trekken
 • Overal in het buitenmuseum vind je dieren. In de grachten zwemmen grote karpers en eenden. In ziet schapen, geiten en varkens. Maar kijk ook goed of je museumkat Snoes kan vinden in de mandenmakerij van het buitenmuseum. ’s Nachts vangt ze muizen en overdag zoekt ze de gezelligheid van de bezoekers op.
 • Ga op zoek naar het huisje van Grietje de vissersvrouw: Leven op een kluitje in Zoutkamp. Grietje woont hier met haar vier kinderen én haar moeder. Loop zeker even binnen in dit roerige huishouden, waar Grietje zelf aanwezig is als hologram! Beleef het leven van toen van heel dichtbij en ruik de geur van ‘s nachts gepelde garnalen en (de eeuwige) kool op het vuur en kruip onder die prikkeldeken in de bedstee.
 • Maak een klompbootje* Een klompbootje maken kost €4,50.
 • Pimp je klomp*. Deze activiteit kost €3,00.

* Deze activiteiten vinden tijdens de weekenden, feestdagen en vakanties plaats.

Alle informatie over het museum vind je hier.

Het Zuiderzeemuseum

Het binnen en buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, is een aanrader om te bezoeken. Er zijn steeds verschillende tentoonstellingen, maar de basis blijft hetzelfde. Het buitenmuseum is ontzettend leuk om door heen te wandelen. Er is veel te leren, te horen en te doen. Je wandelt honderd jaar terug in de tijd over de klinkerstraatjes van het buitenmuseum. Waar meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee een compleet dorp voeren. Huizen kan je in om te zien hoe de mensen vroeger leefden, vaak in grote gezinnen, je ziet hoe de Urkse vissers woonden, kijk je mee bij de ambachtslieden en beleef je het dagelijkse leven van toen en geniet van de authentieke sfeer. Heel leuk vond ik zelf om terecht te komen op de Italiaanse Zeedijk in Hoorn, daar waar mijn vader zijn jeugd heeft doorgebracht.

Een schoolklas uit 1905
Het zuiderzee museum in enkhuizen is een binnen en buiten museum.
Met huizen van de Italiaanse Zeedijk in Hoorn en de kapper
Een straat in Urk
Must See! Het Zuiderzeemuseum in het teken van toerisme
Zodra je gaat zitten, hoor je de verhalen over de Zuiderzee

Een dagje op stap

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is een leuk dagje weg. Je kan het prima combineren met een bezoek aan de stad Enkhuizen. Leuk zijn ook de tentoonstellingen en voorstellingen die in de winter plaats vinden. Ook deze zijn elke keer verrassend en het bezoeken waard. Langer de tijd in Noord-Holland? Maak er dan een paar dagen van en ga met de Stoomtrein van Hoorn naar Medemblik of bezoek Sprookjeswonderland.

Lees ook: Wintervoorstellingen in het Zuiderzeemuseum.

Lees ook: Bezoek Sprookjeswonderland in Enkhuizen.

Lees ook: Het preHistorisch Dorp- Echte historie met echte mensen.

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

4 reacties

 1. Dit ziet er mij echt een leuke locatie uit om prachtige foto’s te nemen. Best wel origineel!

  1. zegt:

   Echt he, zo heb ik het nog helemaal niet bekeken (wel veel foto’s gemaakt) maar het is een prachtige foto locatie.

 2. Frederique zegt:

  Leuk zo’n thema maar ik vind het sowieso een super uitje. Wij zijn vroeger een keer of 3 geweest met de basisschool. Stond altijd weer te popelen!

  1. zegt:

   Echt he, ik vind het er ook zo leuk. Alleen al het rondwandelen door de straatjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept