Familie tentoonstelling Zee vol verhalen in het Zuiderzeemuseum

Familie tentoonstelling 'zee vol verhalen' in het Zuiderzeemuseum

Kom je ook naar de familie tentoonstelling Zee vol verhalen in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen? Deze tentoonstelling is te zien in het binnenmuseum en is een boeiende, interactieve tentoonstelling voor jong en oud.

Het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is vaak bekend om zijn buitenmuseum maar het binnenmuseum is ook zeker het bezoeken waard. Normaliter combineer je deze twee musea met elkaar, echter het buitenmuseum is nog gesloten tot zaterdag 4 april. In het binnenmuseum ontdek je verschillende tentoonstellingen, maar heeft ook een indrukwekkende schepenhal. ’s Winters wordt een deel van het buitenmuseum tijdelijk geopend voor het Zuiderzeelicht.

Zee vol verhalen

Op vrijdag 14 februari 2020 is de tentoonstelling Zee vol verhalen in het Zuiderzeemuseum geopend. Er waren twee weken lang speciale openingsweken met onder anderen een poppenkastvoorstelling en een avond vol verhalen. Zee vol verhalen is een boeiende, interactieve en volledig vernieuwde, vaste Zuiderzee tentoonstelling voor jong en oud. In deze tentoonstelling maak je kennis met zowel de voormalige als huidige bewoners uit de Zuiderzee regio. Zij vertellen over hun dagelijkse leven, werk, kleding, huizen en spaarzame vrijetijdsbesteding. Over hun gebruiken en hun feesten van toen én nu. En over hun eeuwige strijd tegen het water én de aanleg van de dijk die alles veranderde: de Afsluitdijk.

Voor het hele gezin

Zee vol verhalen is uitermate geschikt voor gezinnen met kinderen. Er is een speciale kinderverhaallijn: Berend neemt de kinderen mee terug in de tijd, naar 100 jaar geleden! Hij laat zien hoe kinderen leefden en heeft een antwoord op al je vragen. Vragen als: met hoeveel mensen sliep je in een bedstede en welke kleren had je aan? Maar er is ook een nieuwe mascotte: Marretje de meeuw, deze neemt de jongste bezoekers mee op een spannende reis. Zij klimmen op een vissersschip, kruipen in de bedstede, zetten een vissersboot in elkaar of passen verschillende mutsen uit de klederdracht. En vergeet ook niet je kennis te testen in het toen-en-nu-memoryspel; maak jij de juiste combinatie tussen historische en hedendaagse voorwerpen?

Familie tentoonstelling zee vol verhalen in het Zuiderzeemuseum
Familie tentoonstelling zee vol verhalen in het Zuiderzeemuseum

Een speurtocht door het Zuiderzeemuseum

Op zaterdagavond waren we uitgenodigd bij Avond vol verhalen junior. Kinderen mochten deze avond in de splinternieuwe familietentoonstelling Zee vol verhalen met een zaklantaarn naar de pootafdrukken van Marretje de Meeuw zoeken. Een speurtocht normaal is al leuk, maar een in het donker- in een museum- is natuurlijk helemaal fantastisch!

Zee vol verhalen

Het verhaal begint eigenlijk al wanneer je de schepenhal binnenloopt. Door middel van audiovisuele presentaties waan je je 100 jaar terug óp de Zuiderzee; ooit een woeste open zee vol vis, zout water en woeste golven – waar rond 1900 elke dag wel tweeduizend vissersschepen op voeren.

Vervolgens begon de speurtocht en de tentoonstelling waar je leert, doet en ontdekt. De jongens hadden naast de speurtocht een zaklantaarn in handen en zo gingen we langs de verschillende ruimtes van de tentoonstelling. Zee vol verhalen neemt je mee naar het leven rond de Zuiderzee.

Een leven van hard werken

Dit leven betekende hard werken, waarbij het water en de visserij een hoofdrol speelden. Er waren natuurlijk de vissers op zee – die schol, haring en ansjovis vingen – maar ook nettenbreiers, zeilmakers, scheepssmeden, mandenmakers en garnalenpellers op het vasteland. Naast de mannen werkten ook de vrouwen en kinderen mee om het huishouden gaande en het inkomen op peil te houden. Je ziet hoe de mensen leefden, woonden en wat ze droegen. Kinderen konden zich verkleden in kleding van toen en mochten netten uitgooien om te merken hoe hard ook kinderen vroeger moesten werken. De verhalen zijn ontzettend interessant en door het interactieve worden kinderen uitgedaagd om echt bezig te zijn.

Familie tentoonstelling zee vol verhalen in het Zuiderzeemuseum
Familie tentoonstelling 'zee vol verhalen' in het Zuiderzeemuseum

Restaurant Het Peperhuis

Voor dat we het museum ingingen, aten we nog even bij het Museum restaurant Het Peperhuis. Dit is werkelijk een prachtige locatie. Alleen daarvoor zou je al even naar binnen moeten gaan. De tentoonstelling Zee vol verhalen vonden we prachtig. Het is ruim opgezet, met wisselende beelden, films, tekst en boeiende informatie. Zo vond ik zelf de kamer van Cornelis Lely prachtig nagebouwd, maar ook de huizen, van hoe men vroeger leefden, zijn heel mooi. De informatie was zeer boeiend. En door het interactieve bleven de jongens bezig. De speurtocht in het donker gaf natuurlijk net een beetje extra’s. Het was spannend en leuk tegelijk!

Praktisch

Zuiderzeemuseum -wierdijk 12-22 1601 LA Enkhuizen.

Hou de website in de gaten voor tentoonstellingen, evenementen, opening van het buitenmuseum, openingstijden en ticketprijzen. Zee vol verhalen is een vaste tentoonstelling, maar je kan hier nu ook heen voor de tentoonstelling Kleren maken de vrouw.

foto’s lodiblogt

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

8 reacties

 1. zegt:

  Dat klinkt interessant. Ik kende het museum eigenlijk ook alleen van het buitengedeelte, maar het binnengedeelte lijkt me ook zeker een bezoek waard.

  1. zegt:

   Ik ben er nog niet geweest, maae dat ziet er inderdaad leuk uit! Een tof uitje voor met kinderen.

 2. zegt:

  dat zijn altijd leuke dingen om te doen!! jammer dat het alleen niet zo in de buurt zit hier anders had ik er zeker een keer heen gegaan!!

 3. Wat een superleuke activiteit om te doen in de voorjaarsvakantie. En de kinderen leren er nog wat van ook.

 4. Linda Meester zegt:

  Ik lees meer positieve verhalen over dit museum. Ik ben bang dat het thema niet aan slaat bij onze dochters

 5. zegt:

  Wat leuk om op deze manier meer over de geschiedenis te leren. Werkt toch nog steeds beter dan in de boeken zitten.

 6. zegt:

  Ja toch! Ik bene r ook dol op, zo veel te zien en te doen.

 7. Caroline zegt:

  Heel erg leuk om te bezoeken als je daar een keer in de buurt bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept