zuiderzeelicht
Uitjes in Nederland

Bezoek deze vakantie het Zuiderzeelicht in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Tot zondag 5 januari kan je in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen terecht voor het Zuiderzeelicht. Een spannend volksverhaal verteld door Frank Lammers. Met de Halve Maan als decorstuk. We zijn hier geweest en het is echt een aanrader om heen te gaan. Het is verrassend en zo mooi!

Het Zuiderzee museum in Enkhuizen

Al heb ik jaren in de buurt gewoond van Enkhuizen, pas een paar jaar geleden ging ik voor het eerst naar het Zuiderzeemuseum. Ik vond dit museum ontzettend leuk en was zeker van plan om nog eens terug te komen. In deze kerstvakantie werden we uitgenodigd om naar Enkhuizen te komen om naar de derde editie van het Zuiderzeelicht te komen kijken. Ik wist niet wat ik kon verwachten en ging geheel blanco heen. Wat een verrassing stond ons te wachten. Een verrassing vol licht, beeld en geluid.

Het Zuiderlicht

Na het grote succes van voorgaande jaren vindt dit jaar van 21 december tot 5 januari de derde editie van Zuiderzeelicht plaats. Het spannende volksverhaal ‘De Scheepskapitein van Enkhuizen’ is speciaal voor het Zuiderzeemuseum bewerkt door scenarioschrijver Barbara Jurgens en wordt door niemand minder dan acteur en regisseur Frank Lammers verteld. En met de Halve Maen – het 17e eeuwse replica schip – als decorstuk komt deze eeuwenoude Zuiderzeelegende via Zuiderzeelicht tot leven via licht, beeld en geluid. Wandel deze kerstvakantie door de sfeervolle donkere straatjes in het buitenmuseum en beleef het verhaal tijdens Zuiderzeelicht.

De scheepskapitein van Enkhuizen

Ik had kaartjes gereserveerd voor 17.15. De dag van te voren kreeg ik nog een mail met informatie waar we konden parkeren en we werden verwelkomd met een heerlijk glaasje gloeisap (100& natuurlijk, 100% alcohol vrij) en na een korte uitleg gingen we op pad. De wandeling ging door het buitenmuseum. De groep bestond uit ongeveer 30 personen, met deze groep liep je de hele wandeling. Het begon allemaal bij de kapel, waar Frank Lammers ons mee nam in het verhaal van de scheepskapitein van Enkhuizen. Het verhaal gaat over een kapitein die een contract afsluit met de duivel en door de liefde voor een vrouw de strijd aangaat tussen hart en hebzucht. Het is een spannend verhaal over inhaligheid, hartstocht, trouw en verbondenheid én over de strijd tussen goed en kwaad. 

Het Zuiderzeelicht, een waar spektakel

Het Zuiderzeelicht is echt een verrassing.Wanneer je het museum binnen komt lopen, zie je overal lichtjes. Dit is zo mooi! Al wandelend door het buitenmuseum, loop je langs 7 scènes. De weg is goed aangegeven en elke scene begon bij een aftel bord met lampjes, zijn deze rood, dan moet je nog even wachten tot de lichtjes groen zijn. Bij groen mag je doorlopen en gaat het verhaal van de scheepskapitein en de duivel verder. Wanneer je bij de eerste scène de kapel binnen loopt en Frank Lammers begint te vertellen, dan heb je het idee helemaal meegenomen te worden in het verhaal.

Van de kapel loop je door de smalle straatjes van het buitenmuseum naar scène 2; waar de Halve Maen staat en het verhaal verder gaat. Zo loop je elke keer door naar de volgende scène. Door de show, de vele lichten en de verhalen die prachtig zijn verteld, is het een waar spektakel.

zuiderzeelicht
zuiderzeelicht
zuiderzeelicht
zuiderzeelicht

Praktische tips voor het Zuiderzeelicht

Zuiderzeelicht is te bezoeken van zaterdag 21 december 2019 t/m zondag 5 januari 2020 tussen 17.00 en 22.00 uur, met uitzondering van 24, 25 en 31 december. De wandeling duurt ongeveer 1 uur (een deel van de route is niet toegankelijk voor mindervaliden, kinderwagens en rolstoelen). Het evenement is alleen toegankelijk voor bezoekers met een online ticket met persoonlijke starttijd tussen 17.00 en 21.00 uur.  Reserveren kan via deze link, ook met een Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart.

Lees meer over de tentoonstellingen van het Zuiderzeemuseum

foto’s lodiblogt

8 thoughts on “Bezoek deze vakantie het Zuiderzeelicht in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *