Een sfeervolle inrichting met het juiste licht in huis

Een sfeervolle inrichting met het juiste licht in huis

Je wilt een sfeervolle inrichting in je huis. Hoe krijg je dit voor elkaar? Kijk eens naar je lampen, wat heb je aan lampen in huis en voor welk licht kies je normaliter? De juiste lichtinval zorgt namelijkvoor een sfeervolle inrichting.

Sfeerlicht, daglicht of warm licht

De lichtkleur bepaalt hoe prettig je het licht ervaart. Dit wordt uitgedrukt in kleurtemperatuur. Als het getal hoger is dan 2700K geeft de lamp ‘kouder’ licht. Hoe lager het getal, hoe meer sfeervol het licht. De kleurweergave geeft aan hoe natuurgetrouw een kleur wordt weergegeven.

Een kleurentemperatuur, van kaarslicht tot een oude gloeilamp

Kelvin is de kleurtemperatuur van het licht. Met de waarde Kelvin kan de mate waarin het licht warm en gezellig of kil en ongezellig oogt, worden weergeven. De kleurtemperatuur van een gloeilamp varieert tussen de 2000 en 3000 Kelvin afhankelijk van de dimstand. Op dit moment is de meest warme kleurtemperatuur van 2000 Kelvin. Kelvin 1200 is vergelijkbaar met kaarslicht. Kelvin 2700 is vergelijkbaar met een normale oude gloeilamp. Standaard licht staat voor 5600 lumen.

Het doel van verlichting

Het belangrijkste doel van verlichting is om dingen zichtbaar te maken. Maar de helderheid,  de kleur van het licht en het ontwerp van de armaturen beïnvloeden ook de sfeer van een kamer. Om een aangename sfeer te creëren is vaak een combinatie van verschillende led armaturen, lampen en spotverlichting nodig. Afhankelijk van het doel moet er altijd een onderscheid gemaakt worden tussen basis verlichting en accent verlichting. Ook is er op bepaalde plaatsen, zoals trappen en gangen, voldoende helder licht nodig voor onze veiligheid.

Een ontspannen of romantische sfeer

De zeer warme kleurtemperatuur van minder dan 2700 lumen is sfeerverlichting. Het kan gebruikt worden om een meer ontspannende of romantische sfeer te creëren. De warme witte lichtkleur van 2700 tot 3300 lumen wordt aanbevolen overal waar het gezellig en comfortabel moet zijn. Daarom kan het nuttig zijn om extra warme witte accentlichten te installeren in kamers met neutrale witte of koel witte basisverlichting.

Lampen voor werkruimtes

Koel wit is de perfecte lichte kleur voor ruimten waar gewerkt wordt. Een daglicht kleur verlichting is bedoeld voor werkruimten met specifieke taken, omdat het de concentratie en prestaties verbetert. Het licht biedt het grootste contrast tussen alle kleuren en zorgt voor een hoge kleurweergave.

De Gloeilamp geeft het mooiste licht!

De gloeilamp geeft het mooiste licht dat er is. Ook een halogeenspotje geeft uitstekend sfeervol licht, vooral als deze gedimd wordt. Het bijna oranje licht van een gedimde gloei- of halogeenlamp is haast niet te evenaren met het kunstmatige licht van led lampen. Met de nieuwste technologieën zijn er inmiddels ledlampen op de markt die het sfeervol warm licht benaderen.

Kiezen voor led lampen voor sfeerlicht

Led lampen geven een mooi sfeerlicht, maar ook warmlicht en daglicht. Kijk goed naar de functie. Voor je werkplek heb je andere lampen nodig dan voor in de huiskamer of de badkamer. Hou hier rekening mee en breng met de juiste lampen sfeerverlichting aan in huis.

foto lodiblogt/ disclaimer

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept