Hoe is het met jouw dak gesteld?

Hoe is het met jouw dak gesteld?

Met een eigen huis blijf je altijd bezig. Zijn de buiten muren net geschilderd, moet er een nieuwe vloer of is het tuinhek kapot gegaan door de harde wind. De werkzaamheden stoppen nooit. Maar het dak! Check jij het dak eigenlijk wel eens?

Er moet altijd wel iets gebeuren in huis

Iedereen heeft wel dingen in en om het huis die moeten gebeuren. We hebben allemaal wel een lijstje, al is het maar in ons achterhoofd, met daarop dingen als ‘een nieuwe kraan voor de badkamer’, ‘een nieuwe lamp op de gang’, ‘eindelijk de badkamer eens goed aanpakken’ en ‘die muur in een andere kleur verven’. Opvallend is dat ‘checken hoe de staat van het dak is’ op vrijwel geen enkel lijstje te vinden is. En dat terwijl schade of slijtage aan het dak juist zulke grote gevolgen kan hebben.

Een huis is nooit af

Iedereen in het bezit van een eigen huis weet het: je bent nooit klaar. Er is altijd wel een klusje dat nog gedaan moet worden. Soms omdat je dat zelf graag wil, bijvoorbeeld als de kleur van een muur je tegen begint te staan, of wanneer je besluit een nieuwe vloer of keuken te nemen. Maar vaak ook omdat het simpelweg nodig is: planten in de tuin moeten ieder jaar gesnoeid worden, verfwerk moet zo nu en dan opnieuw worden gedaan omdat dit nu eenmaal slijt en ook zaken als lampen, kranen en kozijnen hebben zo nu en dan onderhoud nodig, omdat zij niet het eeuwige leven hebben.

Een dak krijgt heel wat te verduren

Een onderdeel van het huis waarvoor dat zeker ook geldt, is het dak. Een dak krijgt heel wat te verduren, zowel qua neerslag als qua temperaturen, en is uiteraard gemaakt om hier zo goed mogelijk tegen te kunnen. Op den duur zal er echter wel slijtage op gaan treden, en is het zaak om snel in te grijpen. Doe je dat niet, dan ga je ook binnenshuis de gevolgen hiervan ondervinden.

Denk aan je dak

Voor veel mensen zit het dak van hun huis een beetje in een vergeten hoekje. Je ziet het niet dagelijks, je gaat er simpelweg vanuit dat hij zijn werk goed doet. Waar een beschadiging aan een kozijn direct in het oog zal springen, omdat het zich nu eenmaal op ooghoogte bevindt, kan een beschadiging aan het dak er tijdenlang onopgemerkt zitten. Pas als je er binnenshuis last van krijgt, heb je het in de gaten.

Laat het regelmatig controleren

Om dit te voorkomen, moet je er een gewoonte van maken om je dak regelmatig (denk aan ongeveer twee keer per jaar) te (laten) inspecteren, zeker als je een plat dak hebt: deze zijn nu eenmaal het meest kwetsbaar. Je kunt er ook voor kiezen je bestaande dakbedekking te laten vervangen door EPDM. Het voordeel van EPDM dakbedekking is dat deze niet af kan brokkelen of kan scheuren, zoals bijvoorbeeld bij bitumen wel het geval is. Daarnaast is deze folie bestand tegen UV-straling en alle temperaturen, zodat er veel minder kans is op schade. Zo nu en dan de boel inspecteren blijft aan te raden, maar de kans dat je schade aan zal treffen wordt met EPDM wel vele malen kleiner.

Niet vergeten te checken

Het dak! Inspecteer jij het wel eens? Een goed punt om op je to-do list van je woning te zetten. En ben je zelf niet zo een held op grote hoogtes, laat het dan doen.

foto lodiblogt/ disclaimer

Meer inspiratie

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

7 reacties

 1. Wendy zegt:

  Oei dat is nou typisch iets waar ik niet aan denk. Handig.

 2. sophie zegt:

  Wij hebben een paar jaar geleden net ons dak volledig laten vernieuwen. Je ziet het inderdaad niet direct dat er schade is, maar wij hadden dus wel pannen die vocht doorlieten. Tja, na meer dan 60 jaar kan je niet echt klagen natuurlijk. Maar nu dus alles nieuw erop en we zitten normaal wel weer safe voor een paar decennia.

 3. Dat is een goede vraag! Volgens mij is het wel op orde, omdat we ooit een offerte lieten maken voor zonnepanelen, en toen kwam de kwaliteit van ons dak ter sprake. En dat was destijds wel goed genoeg.

 4. Laura zegt:

  Wij hebben vorig jaar nog een lek in ons dak gefixt. Ow wacht… dat is alweer 2 jaar terug… misschien toch nog een keer checken.

 5. zegt:

  Ik heb nog geen eigen huis. Wij gaan binnenkort verhuizen naar een huurhuisje, dus voorlopig hebben wij nog geen dergelijke zorgen.

 6. Beauty By Bibi zegt:

  Wij wonen in een appartement dus wij hoeven ons dak nooit te controleren! Fijne zonnige dag!

 7. zegt:

  Zeker mee eens dat je het regelmatig moet controleren. Wij wonen zelf in een appartement dus zelf geen last van om het te doen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept