Voorjaarsschoonmaak: zo maak je je huis weer lente fris

wat heb je allemaal nodig voor de grote voorjaarsschoonmaak.

Vrijdag 20 maart is het officieel lente en veel mensen krijgen dan de lentekriebels en willen beginnen aan een voorjaarsschoonmaak. Maar hoe maak je je huis nou weer echt even lente fris?

Lente fris

Het voorjaar is de ideale tijd om je huis weer schoon te maken voor de lente. Het is ook het moment dat de zon weer vaker in je huis komt en je hierdoor ook veel meer stof ziet liggen. Of ziet dat de ramen echt weer eens gelapt moeten worden. Het ideale moment om je interieur weer eens onder handen te nemen. Ik vind het heerlijk, dat moment dat de achterdeur weer open kan en de wind door het hele huis gaat. Ik krijg dan ook altijd zin om te gaan schoonmaken en dat is wat hoor! Normaliter ben ik hier geen groot fan van. Maar dat gevoel dat de lente er weer aankomt en mijn huis dan weer schoon en fris is, heerlijk!

Lees ook: Welke huishoudelijk klussen kunnen makkelijker?

Wat in die voorjaarsschoonmaak dan

Het grote verschil tussen de voorjaarsschoonmaak en een normale schoonmaak is dat je tijdens de voorjaarsschoonmaak meer aandacht hebt voor details. Je legt een extra focus op plekken die je normaal meestal over zal slaan. Je bent er dus ook zeker langer mee bezig.

Lees ook: Waarom de cursus ‘Ruim je leven op’ volgen 

Maar waar begin je met schoonmaken

Het is natuurlijk geheel aan je zelf maar er is wel een lijstje wat je kan volgen:

Begin met de badkamer

Waarschijnlijk maak je de badkamer al geregeld schoon, maar tijdens een voorjaarsschoonmaak, gaat dit net even anders, net even iets extra’s. Begin met een anti-kalk en spuit alle plekken waar kalk komt en zit, goed in. Laat dit een tijdje zitten voor je het weer schoon gaat maken. Voor de tegels en voegen kan je een anti schimmel gebruiken. Dit werkt als een tierelier, let alleen wel goed op dat je de badkamer goed laat luchten om de geur van de anti schimmel weg te krijgen. Ruikt je wasgoed muf omdat het langere tijd in de wasmand ligt? Was het met een druppel Zèvy wasparfum.

De keuken

De keuken is de volgende stap. Begin met de koelkast. Moet je je vriezer ontdooien, dan kan je dit beter doen als het kouder is buiten, zodat je de producten die hier in liggen even buiten ( of in de schuur) kwijt kan. Kijk eens naar de producten in de koelkast en gooi dingen die overdatum zijn weg. En poets vervolgens plank voor plank goed schoon. En vervolgens ga je de keukenkastjes te lijf en het gasfornuis. vergeet trouwens ook niet de afzuigkap. En dan vooral de binnenkant van de afzuigkap. Gebruik hier een goede ontvetter voor.

Dan is de woonkamer aan de beurt

Na de keuken is het schoonmaken van de woonkamer aan de beurt. Het prettigste is als je al je meubels even kan verschuiven. Gordijnen in de was kan doen en vergeet de boeken en tijdschriften niet, hier vind je ook vaak veel stof. Verder even goed de stofdoek ( of vaatdoek ) over de lichtknopjes en andere verborgen plekken,

Vergeet de slaapkamer niet

Tijdens de voorjaarsschoonmaak is het goed om de slaapkamers ook eens onder handen te nemen. Niet alleen het matras weer eens omdraaien, maar kijk ook meteen jouw kleding kast en die van de kinderen na. Wat heb je de hele winter niet gedragen? Kan het dan misschien niet weg?

De laatste horde, zuigen en lappen

En dan is het tijd voor de laatste horde, het huis stofzuigen, dweilen en de ramen lappen. Doe de ramen lekker open als dit kan en laat alles even goed tegen elkaar open te zetten. Je huis is weer helemaal klaar voor de lente!

Voor mij is de voorjaarsschoonmaak altijd iets waar ik tegen op zie, maar als ik er dan mee bezig ben, de vloeren schoon zijn, alles is afgestoft en zie alles schoon worden, ben ik ook altijd blij dat ik het doe. En jij? Ben jij ook van de voorjaarsschoonmaak?

Alles voor de voorjaarsschoonmaak vind je bij bol

foto pixabay

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

14 reacties

 1. zegt:

  Tja, mijn voorjaarsschoonmaak van vorig jaar liep wat uit en is dus pas een paar weken klaar. Ik sla dit voorjaar dus maar over;). Iets met heeeel rustig aan schoongemaakt vorig jaar. De vriezer wil ik nog wel even ontdooien voor de temperatuur weer omhoog gaat.

 2. zegt:

  ojee ik doe dit gewoon dagelijks haha, elke dag word het huis onder handen genomen en ik vind het nog leuk om te doen ook 😀

  1. zegt:

   Haha, heerlijk lijkt me dat, al moet ik zeggen dat ik er ook geen grote hekel aan heb hoor.

 3. zegt:

  Ik vind het inderdaad wel lekker om alles een grondige beurt te geven en spullen op te ruimen zodat het allemaal weer lekker fris en opgeruimd oogt.

 4. zegt:

  Ik doe dit tussendoor zodat ik niet alles in één keer hoef te doen. Heb nl een hekel aan schoonmaken, het echt schoon is zo weer verstoft. Daar baal ik dan zo van. Wel lekker om een zomers geurtje te gebruiken.

 5. Georgina Lifestyle zegt:

  Leuk om te lezen. Ik doen niet aan voorjaarsschoonmaak. Ik doe alles gefaseerd tussendoor.

 6. Leuk om te lezen, het meeste wat hierboven in het lijstje genoemd wordt hoort bij mijn dagelijkse routine.

 7. Ook hier hoort het in mijn routine! Wanneer ik me voorjaarsschoonmaak doe komt er zoveel meer bij kijken haha! Vaak verander ik dan ook vanalles in huis.

 8. zegt:

  Soms heb ik de voorjaarsschoonmaakwaanzin ook gewoon in de winter. Dan moet alles aan de kant en flink schoongepoetst worden. Heerlijk vind ik dat.

 9. Mijn appartement is echt altijd een rommel Over 2 maanden moet ik er wel uit, dus dan sowieso echt goed schoonmaken.

 10. Ik heb een schoonmaaktic, dus bij mij is het elke keer groter schoonmaak ;-). Maar 2 x per jaar mest ik alle kastjes ed ook uit

 11. zegt:

  Ik begin er in april aan. En om me moed in te spreken, ga ik eerst naar enkele afleveringen van Marie Kondo op Netflix kijken.

 12. Het voorjaar is er een mooie aanleiding voor, maar ik houd me nog even in, want het is officieel nog steeds winter ; )

  1. zegt:

   Nu het zonnetje er vandaag is, krijg ik al de kriebels hoor, ik zie mijn ramen en denk ‘oeps die mogen wel eens gelakt worden :)’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept