Zo begin je een capsule wardrobe voor kinderen

Zo begin je met een capsule wardrobe voor kinderen

Over een capsule wardrobe voor volwassenen leest je wel vaker, maar is zo een capsule ook haalbaar voor kinderen? Zeker! Alleen hoe begin je aan een capsule wardrobe voor je kinderen?

Een kledingkast vol

Overvol zijn die kinderkleding kasten vaak. Logisch want kinderen groeien snel en ze knoeien nu eenmaal meer, waardoor hun kleding vaker in de was moet. Maar is zo een volle kleding kast wel nodig? Voor volwassenen kennen we de capsule wardrobe. Zou je dit voor een kind ook kunnen maken?

Capsule wardrobe

Een capsule wardrobe is een garderobe die uit een aantal kledingitems bestaat. Een deel van deze garderobe bestaat uit tijdloze kledingstukken en een deel uit wisselende, modische kledingstukken. Het idee is dat alles onderling gemixt kan worden. De kledingstukken zijn van goede kwaliteit, waardoor je een duurzame garderobe opbouwt. Hierdoor hoef je uiteindelijk minder vaak nieuwe kleding aan te schaffen. Nu is het natuurlijk zo dat kinderen nog groeien en je eerder nieuwe kleding nodig zal hebben. Maar als je dan kijkt naar de maat waar je kind nu in zit. Draagt hij of zij dan ook alles wat in de kast hangt? Is het niet zo dat er een overvloed aan kleding is?

Kinderkleding die tegen een stootje kan

Kinderkleding moet tegen een stootje kunnen en als je nu aan de slag wil gaan me een capsule wardrobe, dan is het verstandig om voor goede en stevige kleding te gaan. Kleding die tegen een stootje kan. Kleding waar kinderen in kunnen stoeien, ravotten en in bomen klimmen. Ze moeten niet bang zijn dat hun kleding kapot gaat en daarom moet kinderkleding stevig zijn. Maar ook met mooie vrolijke kleuren en leuke prints. Wil je nu een capsule wardrobe met stevige, vrolijke kleding aanschaffen, dan zit je goed bij Quapi. Quapi is een Nederlands merk en een van de populairste modemerken op dit moment. Met hun kleding zou je een goede capsule kunnen maken.

Wat zit er in een capsule wardrobe

Kijkend naar kinderen, wat zou er dan in een capsule wardrobe kunnen zitten? Natuurlijk is het afhankelijk van de leeftijd van het kind, maar ook hoevaak je kleding wast. Ben je net bezig je kindje zindelijk te maken, dan heb je meer kleding nodig in verband met ongelukjes. Online is er geen eenduidig aantal, maar gemiddeld gaat men uit van 5-10 setjes in en capsule. Nu heb ik twee jongens en die hebben aan 4 lange broeken ( 3 x jeans en een joggingbroek) en 3 korte broeken, genoeg. Voor meisjes die rokken of jurken dragen, zal het aantal misschien weer iets meer zijn. Maar kijkend in het algemeen zou in een capsule wardrobe voor kinderen kunnen zitten:

 • 1 winter jas/ 1 zomerjas
 • 2 pyjama’s
 • 8 setjes ondergoed
 • 8 paar sokken
 • 1 paar nette schoenen/ 1 paar gympjes
 • 1 paar pantoffels/ of warme sokken
 • 5 tot 10 kledingsets met:
  • 5 -10 shirts met lange mouwen, zoals vesten, blouses en sweaters
  • 5-10 items als lange broek, spijkerbroek, korte broek, rokje
  • 5 -10 shirts zonder of met korte mouwen

Voor de zomer extra hierbij

 • 1 paar sandalen (of slippers)
 • 1 zomerhoed of pet
 • zwemkleding

En voor de winter extra

 • 1 paar winterlaarzen of goede winterschoenen
 • 1 paar regenlaarzen
 • 1 set wanten, sjaal en muts
Zo begin je met een capsule wardrobe voor kinderen

Zorg voor basis stukken

Dit is een capsule wardrobe waar kinderen goed mee uit de weg kunnen. Belangrijk hierbij is het om voor goede kwaliteit te gaan, zodat kleding ook langer mee gaat. Zorg voor basis kleuren die altijd kunnen en shirts met een printje die je kan combineren met de verschillende broeken en in de winter met een vest erover heen. Een uitbundige kleur kan ook best. Zorg dat je dit weer kan combineren met meerdere basis stukken.

Heb jij al een capsule wardrobe?

Vind je het lastig om zelf jouw garderobe samen te stellen, vraag eens advies in bij een stylist.

handtekening Lodi blogger en copywriter


foto’s lodiblogt

Disclaimer lodiblogt
Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

14 reacties

 1. zegt:

  nee dat hebben wij niet echt denk ik. meiden hebben zoveel kleding dat ik soms wel eens denk van wat moet je er mee hahah. de basis dingen sowieso altijd handig om te hebben

 2. Ik heb geen kinderen, maar koop ieder jaar iets ter uitbreiding of vervanging. Veel kleding heb ik nooit gehad, maar het is geen capsule. Ik draag kleding vaak meerdere jaren.

 3. zegt:

  In verband met wisselende maten (iets met jojo, door medicijnen/stress/enz.) heb ik inmiddels een behoorlijke voorraad kleding. Ik merk alleen dat ik vesten altijd wel pas, dus ik vind het nu belangrijk om te investeren in wat basic stukken. Die vesten kan ik dan vervolgens lekker mee afwisselen.

 4. zegt:

  Vroeger kocht ik veel meer kleding, maar de laatste jaren ga ik voor basis dingen en dan koop ik liever een wat duurdere spijkerbroek of vestje daarbij om te kunnen combineren.

 5. Monique zegt:

  Ik denk dat de kledingkast van mijn dochter wel aardig met de aantallen overeen komt. Alleen zou ik wat meer setjes kunnen maken en kopen denk ik. Dan worden bepaalde dingen ook vaker gedragen.

 6. zegt:

  Slim zo een capsule wardrobe, hier heeft de kleine meid ook veel te veel kleding.

 7. Wat een origineel idee om dit ook voor je kinderen te doen eigenlijk. Meestal lees ik dit alleen maar voor volwassenen, maar voor kinderen is het natuurlijk ook handig.

 8. zegt:

  Mooi idee wel. Denk alleen wel dat je hiervoor hele nette kinderen nodig heb (lees; geen kinderen die minsten 1x per week met een scheur in de broek thuis komen). Plus je moet ook wel veel en snel wassen.

 9. zegt:

  Wat slim zeg. Mijn schoonzus heeft ook beste veel kleding voor haar kleine meid. Het is zo handig om dit te weten.

 10. Wat een slim idee! Handig dat je ook meteen een lijstje hebt opgesteld voor de ouders.

 11. Linda Meester zegt:

  Interessant maar nee, we hebben een berg meisjeskleding en schuiven naar wens door of brengen het naar de weggeefhoek

 12. Mandy zegt:

  Logisch maar het lijkt me lastig om me er aan te houden want ik heb niet eens kinderen maar ben zo verliefd op al die leuke kinderkleding! Ik zou me kinderen te erg verwennen als het op kleding aankomt denk ik haha! Ik ben zelf net zo

 13. zegt:

  De kast van mijn meiden is inderdaad goed gevuld en vaak trekken ze toch wel vaak hetzelde aan. Elk seizoen beginnen ik wel met uitzoeken , maar ongemerkt komt er toch steeds meer bij

 14. Mieke | Miek's Mind zegt:

  Ik heb geen kinderen dus dit is niet aan mij besteed. Ik weet ook niet of ik het dan zou gebruiken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept