Zindelijkheidstraining: 10 tips om je kind zindelijk te maken

zindelijkheidstraining, tips voor je kindje wanneer deze op het potje gaat

Zindelijkheidstraining veel ouders zien er tegen op. Je leest er veel over en wil je kindje niet te veel druk opleggen, maar om je heen kan je aardig beïnvloed raken door de goede raad en tips van anderen. Met zindelijkheid is het dat kinderen zelf aangeven wanneer ze hier aan toe zijn, maar hoe gaat het precies in zijn werk?

Zoveel informatie over zindelijkheid

Als je zwanger bent of net moeder, dan hoor en lees je zoveel informatie. Over sommige zaken had ik een duidelijke mening. Zo was ik duidelijk over de speen wanneer deze toch echt wel weg mocht gaan en met zindelijkheidstraining zou ik starten zodra hij twee jaar was.

Lees ook: Geboorteverlof regelen voor vaders.

Een kind kan je niet sturen

Nu had ik geen rekening gehouden met de ziekte van de jongens. Ze hebben de ziekte van Hirschsprung, een chronische darm ziekte. Zindelijk worden van ontlasting kon hij niet, om dan wel met zindelijkheidstraining te starten voor het plassen was een hele uitdaging. Hier heb ik toen bewust nog een jaar mee gewacht. We reisden toen zeven maanden met een camper door Amerika en Canada en hadden toen alle tijd om rustig met de training te beginnen. Bij onze jongste, die alleen zindelijk hoefde te worden van urine, lukte het wel om, toen hij twee was, met zindelijkheidstraining te starten. Die speen, die ging echter pas weg toen hij drie werd. Het was me wel duidelijk; kinderen kan je niet sturen. Maar je kan natuurlijk wel helpen.

Wat is zindelijkheidstraining

Wat bedoelen ze nu eigenlijk met Zindelijkheidstraining? Het is de begeleiding van je kind bij het zindelijk worden. Het controle krijgen op de aandrang. Een zindelijk kind kan zijn plas en poep ophouden, en zelfstandig reageren op aandrang, door zelf naar het toilet te gaan om te plassen of te poepen.

even een shout out naat oefenbroekjes

Oefenbroekjes zijn ideaal bij zindelijkheidstraining. Waarom? Oefenbroekjes. Ze worden ook wel trainingsbroekjes genoemd en helpen kinderen ( en ouders) bij de zindelijkheidstraining. Ze zien er meer uit als een onderbroek dan een luier en zijn voor kinderen makkelijk aan- en uit te trekken. Er zit wel veel verschil in oefenbroekjes. Veel zijn ideaal voor als je kindje al wat verder in de training zit, maar anderen nemen juist weer veel meer vocht op zodat deze ook bij beginnende zindelijkheidstraining kan.

De oefenbroekjes zijn er in verschillende merken, maten en kleuren. Bij de een kan je extra boosters in leggen en de ander heeft een zijsluiting, drukknopjes of hebben een stoffen buitenkant. Genoeg keus dus.

helpen je kindje zindelijk te worden

10 tips voor zindelijkheidstraining

Wil jij starten met de training tot zindelijkheid, neem deze tips dan mee:

  • De ideale leeftijd om te starten is tussen de achttien en twintig maanden, zet een potje in de kamer, zodat je kindje het leert ontdekken.
  • Begin op een rustig moment. Bijvoorbeeld de vakantie.
  • Maar de zindelijkheidstraining leuk. Denk aan een leuk potje ( qua kleur, of je hebt met geluid) en geef ze een oefenbroekje aan.
  • Kies vaste momenten om op het potje te gaan. Denk hierbij aan, na het slapen en na het eten.
  • Plaats een toiletverkleiner op het toilet als je je kindje hier laat plassen en poepen. En zorg voor een opstap, meteen makkelijk bij het handen wassen.
  • Je hebt beloning boekjes met stickers over zindelijk worden. Soms helpt het om een kindje te belonen met een sticker.
  • Forceer het niet. Lukt het nog niet, geen stress zindelijk worden ze wel.
  • Kinderen kunne vaak eerder plassen op het potje of het toilet dan poepen. Dit is net als overdag en ’s nachts zindelijk zijn. Zorg voor een matrasbeschermer en genoeg hoeslakens, voor het geval dat.
  • Neem extra kleding mee als je ergens heen gaat.
  • Heb geduld.

Lees ook: De Lumies kinderboek, een nieuw avontuur over ‘op het potje gaan.’

foto’s Nappys/pixabay/ disclaimer

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

6 reacties

  1. Vooral die laatste, ‘Heb geduld’ vind ik een goede. Mijn ervaring is dat het ook erg aan het kind ligt. Het ene kind wordt veel makkelijker zindelijk dan het andere. Wat je ook doet.

  2. zegt:

    een kind word zindelijk als het er aan toe is zeg ik altijd maar, pushen heeft geen zin het komt vanzelf wel en die broekjes zijn wel heel handig

  3. Frederique zegt:

    Forceer het niet en heb geduld zijn wat mij betreft de beste tips. Twee van mijn drie kids waren met anderhalf jaar zindelijk, mijn derde pas na 3 jaar. Best een verschil dus maar hij was dan weer met andere dingen veel sneller.

  4. zegt:

    Heb geduld is inderdaad nummer 1!! Verder is een goede beloning ook veel waard. Zo werkte wij met een stickervel en in combi met de broekjes. Die, op de prijs na, ideaal waren.

  5. zegt:

    Goede tips! Als vriendinnen me vragen wat mijn beste advies is, dan is dat echt: kijk naar je kindje. Ze zijn er vanzelf aan toe en je merkt het dan vaak snel genoeg. Forceren heeft geen zin en met hun zestiende zijn ze als het goed is gewoon zindelijk.

  6. Mandy zegt:

    Wat een interessante blog! Ik was er best snel bij want vond al die potjes en krukjes voor bij de wc etc maar al te interessant, ik werd ook vaak beloond. Lijkt me inderdaad belangrijk het niet te forceren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept