Helft aanstaande vaders is niet bekend met komende geboorteverlof regeling

geboorteverlof

Over minder dan 9 maanden krijgen kersverse vaders aanvullend geboorteverlof. Uit een onderzoek van IPSOS in opdracht van Rutgers, kenniscentrum seksualiteit en 24baby.nl blijkt dat maar de helft van de mannen en vrouwen met een kinderwens hier van op de hoogte is.

De nieuwe regeling voor aanvullend geboorteverlof

Op dit moment hebben partners van vrouwen die zijn bevallen recht op 5 dagen geboorteverlof tegen 100% van het loon. Vanaf 1 juli 2020 mogen ze in het eerste half jaar nog eens 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Dit tegen 70% van het loon. De nieuwe verlofregeling biedt vaders niet alleen de mogelijkheid om langer bij hun pasgeboren kind te zijn, maar ook om die verlofperiode zelf in te delen. Samen met 24baby.nl, het platform voor aanstaande en jonge ouders, heeft Rutgers laten onderzoeken door IPSOS* of deze nieuwe regeling bekend is en of er gebruik van zal worden gemaakt. 

De regeling is onbekend

Bijna de helft van de mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot 55 jaar met een kinderwens kende de regeling nog niet. Het aanvullend verlof gaat gelden voor stellen die nu ontdekken dat ze in verwachting zijn. Zij kunnen het verlof nu al samen plannen om zo de beste start te maken met hun pasgeboren baby.

Solozorg beste voor gezin

Verder blijkt uit het IPSOS onderzoek dat 98% van de respondenten gebruik wil maken van de aanvullende geboorteverlof regeling. Ook is gevraagd wanneer mannen en vrouwen het partnerverlof denken in te plannen. 41% ziet wel wat in verspreiding van het verlof over het eerste half jaar, 40% denkt het verlof na de geboorte op te nemen en zes procent van de partners wil het direct na het bevallingsverlof van de moeder opnemen. Terwijl uit meerdere onderzoeken blijkt dat deze laatste optie juist de meeste voordelen oplevert voor het hele gezin.

Positieve effecten van deze nieuwe geboorteverlof regeling

‘Door als partner alleen te zorgen voor de baby, ben je niet langer de assistent van de moeder, en dan zullen op de lange termijn de voordelen van dit verlof echt zichtbaar worden, binnen gezinnen en op de werkvloer,’ zegt Ilze Smit, Projectleider Vaderschap bij Rutgers. Als de vader namelijk een tijdje de primaire verzorger is, heeft dit ook op lange termijn positieve effecten:

  • Vaders krijgen de ruimte om vader te zijn. Als ze merken dat ze heel goed alleen voor hun kind kunnen zorgen, vergroot dit het zelfvertrouwen in hun vaderschap. 
  • Moeders kunnen met een gerust hart terug naar hun werk als hun baby in de veilige en liefdevolle handen van de partner thuis is. Ze krijgt ruimte om weer tijd en energie in haar werk te steken, wat uiteindelijk kan zorgen voor betere carrièremogelijkheden.
  • Vaders die voor solozorg kozen, rapporteren dat de band met hun kind hierdoor is versterkt.
  • Kinderen met een betrokken vader in de eerste maanden na de geboorte lijken zich sociaal-emotioneel beter te ontwikkelen.
  • De rolverdeling tussen vaders en moeders (mannen en vrouwen) ontstaat bij de geboorte van de baby. Uit onderzoek blijkt dat wanneer vaders kiezen voor solozorg, ze zich ook meer verantwoordelijk voelen voor het uitvoeren van het huishoudelijk werk. Dat leidt in de jaren daarna ook tot een gelijkwaardiger rolverdeling binnen de relatie.

Samen plannen met Verlofplanner

Over minder dan 9 maanden maken de eerste vaders gebruik van de nieuwe verlofregeling. De Verlofplanner van 24baby.nl en Rutgers helpt aanstaande ouders na te denken over een verdeling van de zorg en het inplannen van het geboorteverlof.

Ken jij deze geboorteverlof regeling al?

foto pixabay/tekst persbericht

Meer over opvoeden:

*Onderzoeksbureau IPSOS heeft in opdracht van Rutgers onderzocht in hoeverre Nederlanders bekend zijn met deze uitbreiding van het vaderschapsverlof. IPSOS deed dit door een online vragenlijst uit te zetten onder hun panelleden met drie vragen over het geboorteverlof. Een representatieve steekproef van 1019 Nederlanders vulde deze vragenlijst in.

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept