Partners enthousiast over extra geboorteverlof, maar wat houdt het precies in?

Partners enthousiast over extra geboorteverlof, maar wat houd het precies in?

Vanaf 1 juli kunnen partners 5 weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Vrijwel alle partners willen van deze regeling gebruikmaken. Toch hebben veel aanstaande vaders en co-moeders dit verlof nog niet aangevraagd. Waarom niet en wat houdt dit verlof precies in?

Wat is aanvullend geboorteverlof?

Sinds 1 januari 2019 krijgen partners eenmaal het aantal werkuren per week aan geboorteverlof. Per 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV.

Wanneer hebben partners recht op aanvullend geboorteverlof?

  • Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt.
  • Zij moeten het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind. 
  • Zij moeten eerst het geboorteverlof van 1 week hebben opgenomen.

Vaders en co-moeders willen gebruik maken van dit verlof

Uit onderzoek van 24Baby.nl blijkt dat veel aanstaande vaders en co-moeders dit verlof nog niet hebben aangevraagd. Maar liefst 96% van de partners van zwangere vrouwen wil gebruik maken van de nieuwe regeling. Echter slechts 18% heeft al extra verlof aangevraagd.

Waarom wordt het geboorteverlof zo weinig aangevraagd?

Wat is nou de redendat het verlof eigenlijk maar zo weinig aangevraagd wordt?

  • Velen vinden het lastig om het verlof met hun werkgever te bespreken.
  • Anderen laten zich tegenhouden door het verlies van inkomen.

Onterecht angst bij partners voor reactie werkgever

Hoe zal mijn werkgever hier op reageren? De mogelijke reactie van de werkgever leidt tot twijfel om het extra geboorteverlof aan te vragen. Echter 93% van de partners die dit verlof al hebben aangevraagd geven aan dat hun werkgever neutraal of zelfs positief reageerde. Deze zorg lijkt dus in de meeste gevallen onterecht.

Extra tijd om aan het ouderschap te wennen

Velen partners van zwangere vrouwen zijn enthousiast over de mogelijkheid meer verlof op te nemen. Wat zijn nu de belangrijkste reden om het extra geboorteverlof op te nemen?

  • Extra tijd om aan hun nieuwe rol als ouder te wennen.
  • Als gezin samen te zijn.
  • Partners willen graag een gelijke verdeling in de zorgtaken.
  • Het ondersteunen van de partner.

Verlof kunnen spreiden

Wel blijkt dat veel partners graag het verlof gespreid op willen nemen. Zo kunnen eventuele bezwaren als werkdruk en inkomensverlies beter opgevangen worden. Om dit zo optimaal mogelijk te plannen, kunnen aanstaande ouders gebruikmaken van de Verlofplanner. Hierin is het mogelijk om het zwangerschaps-, bevallings- en geboorteverlof nauwkeurig in te delen. Dit kan veel onzekerheid en twijfel wegnemen.

Angst om inkomstenverlies

Uit het onderzoek kwam duidelijk naar voren dat er wel angst is voor inkomstenverlies. Tijdens het verlof vergoedt het UWV 70% van het (maximum) dagloon. Van de kleine groep die geen gebruik wil maken van het verlof geven 6 op de 10 deelnemers aan dat het mislopen van loon een belangrijke reden is om door te blijven werken.

Een positieve regeling

Dat de nieuwe regeling positief is, onderschrijft ook Rutgers, kenniscentrum seksualiteit. Ilze Smit, projectleider ‘betrokken vaderschap’, zegt hierover:

“Dit verlof is goed voor iedereen. Vijf weken geboorteverlof is een goede stap naar gelijkwaardig ouderschap. Wij adviseren dat partners het verlof opnemen na het zwangerschapsverlof van de moeder, en dan alleen zorgen voor de baby. Door deze solo-zorg krijgen beide ouders de kans om vertrouwd te raken met de baby.”

Een goede ontwikkeling

Het is in mijn ogen goed, dat de mogelijkheid er is. Als ik terug krijg naar de zware tijd na mijn bevalling en en dan niet alleen de nieuwe rol waar ik en mijn man in kwamen, maar ook de ziekte van onze kinderen, ziekenhuis opnames en operaties, zou het voor ons heel goed zijn geweest als deze regeling toen had bestaan.

Zou jij gebruik maken van deze ontwikkeling?

foto pixabay

Misschien ook interessant om te lezen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

1 reactie

  1. Het is een mooi initiatief en ik denk dat het zeker goed is als vaders meer ruimte en tijd krijgen om er vanaf het prille begin bij te zijn. Minder sympathiek vind ik de verborgen agenda: meer vrouwen op de arbeidsmarkt….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept