8 redenen om te gaan wandelen

8 redenen om te gaan wandelen

Wandelen is goed voor je! Maar waarom? Omdat het laag drempel is? Een wandeling altijd kan? Of omdat lopen gewoon een leuke bezigheid is? Ik zet de 8 beste redenen waarom wandelen zo goed voor je is op een rij.

Wandelen de makkelijkste manier van sporten

Wandelen is misschien wel de makkelijkste manier om te gaan sporten. Je trekt je jas en schoenen aan, trekt de deur achter je dicht en gaat. Is dat de reden dat zo ontzettend veel mensen wandelen?

Een alternatief voor hardlopen

Sinds ik met permanente knieklachten rondloop en niet meer kan en mag hardlopen heb ik het wandelen weer helemaal herontdekt. Maar ook gaan waarderen. Het is eigenlijk het enige wat nog een beetje gaat en dat moet ik koesteren. En sinds we samen thuis werken wandelen mijn man en ik elke dag samen een rondje.

Waarom is wandelen zo gezond

Maar wat zijn nou de redenen om te gaan wandelen?

De toegankelijkheid

Voor mij met stip op een, de toegankelijkheid van wandelen. Naast een paar goede schoenen heb je niks nodig om naar buiten te gaan. Het vraagt geen voorbereiding, je hoeft je niet om te kleden, je pakt je sleutels en telefoon en je kan op pad.

Wandelen kost niets

Deze vorm van beweging kost je niks. Misschien dat je een paar goede wandelschoenen aan wil schaffen, maar dat zou je anders misschien ook wel gedaan hebben, met het oog op vakanties in binnen of buitenland.

Je verbrand calorieën

Natuurlijk zijn het geen bergen aan calorieën die je tijdens een wandeling kan verbranden, maar he! je bent in beweging en als je een beetje doorstapt ben je goed in beweging.

Je bent niet geboden aan anderen

Wat ik zelf heel fijn vind aan wandelen is dat je het heel makkelijk alleen kan doen. Soms is dit juist zo fijn omdat je tijdens het wandelen je hoofd helemaal leeg kan maken.

Er zit afwisseling in wandelen

Zorg dat je meerdere rondjes hebt om te wandelen, dan kan je variëren of ga op stap voor een leuke wandeling in de buurt. Wij hebben drie wandelingen waar we uit kiezen afhankelijk van het weer of hoeveel tijd we hebben.

Je bouwt toch een conditie op

Ook hier is het – net als met het verbranden van calorieën- dat je je conditie echt niet met hele grote stappen zal verbeteren, toch zal deze wel beter worden. En naast alleen een conditie opbouwen is wandelen ook bevordelijk voor je figuur en je algemene gezondheid.

Je hebt met lopen maar weinig kans op een blessure

Wanneer je een wandeling maakt, heb je weinig kans op blessure. Zeker als je investeert in goede wandelschoenen. Deze zorgen voor goede demping en lopen is een natuurlijke beweging, waardoor spierpijn en blessures praktisch niet voorkomen.

Het is goed voor je nachtrust

Door veel in de buitenlucht te zijn, maar ook puur door in beweging te zijn zal je ’s nachts beter slapen. Bewegen overdag zorgt er tenslotte voor dat je moe bent en hierdoor beter zal slapen.

Meer routes van collega bloggers

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

12 reacties

 1. Beauty By Bibi zegt:

  Nu tijdens mn zwangerschap fitness ik niet, wandelen is een goede optie!

 2. zegt:

  Ik was altijd al fan van wandelen, maar nu in de Coronatijd ben ik nog meer aan het lopen. Heerlijk!

 3. Hier zijn we ook fan van wandelen. Hier lopen we regelmatig 5 km routes, heerlijk om te doen!
  Hier hebben we ook redelijk wat bossen in de stad, yes die hebben we echt in Assen. Dus je kan wel raden wat we van de zomer doen om verkoeling op te zoeken!

 4. zegt:

  Helemaal met je eens! Wandelen vind ik zó heerlijk om te doen. Meestal zes kilometer, even een uurtje. Blijft fijn en ik doe het ook nog eens het liefst in m’n eentje.

 5. zegt:

  Ik vind wandelen ook heel fijn. Ideaal om met het hele gezin te doen!

 6. zegt:

  Ik probeer ook zoveel mogelijk te wandelen, met dit warme weer vind ik het wel wat lastiger, maar dan probeer ik ’s ochtends mijn rondje te maken omdat ik weet dat ik daar ’s avonds de puf niet meer voor heb met dit warme weer, maar onder normale omstandigheden probeer ik wekelijks wel ergens een mooie wandeling te maken.

 7. Tania zegt:

  Ik wandel ook heel graag en ga regelmatig met mijn zoontje ergens wandelen

 8. zegt:

  Wandelen is echt heerlijk. Het liefste wandel ik in een mooi park of een grote stad om te genieten van de bloemen en de mooie architectuur

 9. zegt:

  Met mijn rug vindt ik wandelen ook heel belangrijk om regelmatig te doen!

 10. Jasmina zegt:

  Ik kan mn hoofd altijd zo goed leegmaken tijdenshet wandelen

 11. Jouvence zegt:

  Ik moet ook echt meer gaan wandelen, maar kan niet zulke hele grote afstanden afleggen.

 12. zegt:

  De laatste 3 jaar wandel ik 2x daags een kilomer of 4 flink door. Ik zie het als een medicijn tegen m’n botontkalking. Voorheen fietste ik veel, maar dat was de laatste jaren flink afgenomen. Daarbij helpt fietsen me 3x zo goed om af te vallen (met stevig doorwandelen schiet dat bij mij niet erg op), maar het doet niets tegen botontkalking. In de buurt (Alkmaar) kan ik alle kanten op. Grote parken, autovrije binnenstad, veel autoluwe buitenwijken. Vaak neem ik op de terugweg wat boodschappen mee. Soms pak ik de fiets naar de duinen en wandel daar een kilometer of 10. Door m’n overgewicht kreeg ik last van m’n knieën. Daar vond ik een goede oefening voor, die nu in m’n dagelijkse kwartiertje ochtendgymnastiek is verwerkt. Ik wandel alleen en spreek vaak mensen onderweg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept