Met kinderen wandelen in de bergen, maak het leuk

Met kinderen wandelen in de bergen, zo hou je het leuk.

Ga jij graag wandelen in de bergen, maar merk je dat de kinderen hier niet zo enthousiast over zijn? Met kinderen wandelen in de bergen, kan soms een hele uitdaging zijn. Daar waar de een er van geniet om op de stijle paden te lopen, vind de ander er niks aan. Hoe kan je er voor zorgen dat alle kinderen in het gezelschap het wandelen in de bergen leuk gaan vinden. Je leest het hier

Zijn we er al

‘Zijn we er al?’ of ‘Mijn benen zijn moe.’ Veel gehoorde vragen en opmerkingen wanneer je met kinderen in de bergen aan het wandelen bent. En dat niet ieder kind het wandelen op hoogte nu zo leuk vind, is niet gek. Tenslotte is wandelen in de bergen even een hele andere tak van sport dan thuis een stukje lopen in het bos. Wandelen met kinderen in de bergen is hartstikke leuk, maar dan moeten jullie er wel allemaal plezier in hebben.

De auto is al zo vol, hoe krijgen we alles mee

Leuk, wandelen in de bergen, maar die auto die is al zo vol. De tent, alle slaapspullen, kleding en dan ook nog eens wandelschoenen, skistokken en wandelstokken. Hoe dan? Achterin past het waarschijnlijk niet meer, dus denk dan aan een dakkoffer op de auto. Dakkoffers zijn er in verschillende modellen, maten en prijzen en je kan er ontzettend veel in kwijt. Met een dakkoffer is de auto inpakken kinderspel. En kunnen die wandelschoenen en rugzakken mooi mee!

Met kinderen wandelen is het schoolvoorbeeld van geduld hebben

Dus alles past, de dakkoffer zit vol, je bent in de bergen en kan gaan wandelen. Wanneer je met kinderen gaat wandelen is geduld hebben een schone zaak. Je zal jouw dagplanning, jouw wandelplanning en ideeën over een flink stuk lopen aan moeten passen aan de leeftijd en de zin van de kinderen. Een wijze les die ik zelf ook heb moeten leren. Want je kan nog zo een leuke wandeling in gedachten hebben, als de kinderen moe zijn, zal je terug keren naar de auto.

Tips om het wandelen met kinderen leuk te maken

Oké je wandelingen aanpassen dus. Zeker wanneer de kinderen klein zijn, bepalen zij eigenlijk hoe lang de wandeling is. En dat is natuurlijk prima, tenslotte heb je vakantie en wil je gewoon lekker op pad zijn. Nog een paar tips om het wandelen in de bergen met kinderen leuk te houden:

 • Zorg voor goede schoenen. Niet alleen is dit veilig, hierdoor lopen kinderen ook beter
 • Zorg voor afwisseling tijdens het wandelen waardoor het voor kinderen leuk blijft. Zorg dat je halverwege bij een hut bent, waar je een Kaiserschmarrn of ijsje kan eten
 • Bij veel hutten zijn speeltuinen, zien kinderen dit, dan zijn ze ineens niet moe meer. Laat ze hier dan ook lekker genieten en spelen. Je zal merken dat ze zonder moeite weer mee naar beneden wandelen.
 • Zoek wandelingen die naar een bergmeer lopen
 • Kies niet te lange wandelingen, het is leuker om het doel te halen (een hut, meer of iets anders) dan een te lange wandeling te kiezen en halve wegen om te moeten draaien
 • Neem snoepjes mee voor onderweg
 • Stop elk half uur even voor een paar slokjes water
 • Zoek naar een mooie wandelstok tijdens het wandelen
 • Neem een goede rugzak mee, dit draagt prettig maar is ook makkelijk, doe hier naast eten en drinken, een trui, ook een ehbo-setje in. Je weet het nooit met blaren.

Wat zijn nu leuke wandelingen om te lopen

Een paar tips voor leuke wandelingen in de bergen:

Zwitserland: Wandel naar de Charles Kuonen Hangbrücke. Dit is de langste hangbrug ter wereld. Of wandel in Spiez langs de ThunerSee. Water en kinderen is altijd goed.

Frankrijk: Spot de marmotten tijdens de wandeling naar de Glacier Blanc Hut in de Ecrins.

Italie: Bezoek de prachtige pieken van de Drei Zinnen in de Italiaanse Dolomieten.

Oostenrijk: In Oostenrijk heb je heel veel ‘belevenispaden’. Korte leuke actieve wandelingen waar de kinderen kleine opdrachtjes kunnen doen en dingen kunnen ontdekken.

wandelen in Zwitserland, Oostenrijk of Frankrijk.

Hoe plan jij je vakantie

Of je nu een dag op pad gaat of weken, de auto is altijd vol. Pak jouw auto handig in en zorg voor een dakkoffer voor extra ruimte. Want we weten allemaal, ruimte is schaars. En een dakkoffer geeft jouw kinderen de ruimte die ze achterin nodig hebben. Neem de wandelschoenen mee en ga met de kinderen wandelen in de bergen, zorg dat je dit veilig en leuk doet. Maak de wandelingen niet te lang, kies eens een belevenispad en zorg voor vermaak. De vakantie kan niet meer stuk.

foto lodiblogt/ samenwerking

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

2 reacties

 1. Een kloof bezoeken is ook leuk wandelen. Vaak vinden kinderen dat leuk.

  1. zegt:

   Dat is een goede tip, dat hebben wij vorig jaar ook nog gedaan in Zwitserland en was zeker een succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept