Travel journal: Hoe hou je een reisdagboek bij op vakantie?

Travel journal: Hoe hou je een reisdagboek bij op vakantie?

Een Travel journal mee op vakantie! Leuk, maar hoe begin je hier aan en wat voor een boekje koop je hiervoor? Nu we weer een beetje aan vakantie en reizen mogen denken, kunnen we onze reisdagboeken ook weer vol schrijven. Doe je mee?

We kunnen weer

Wat een fijn idee dat we in ieder geval weer weg kunnen en of dat nu Nederland is, het buitenland, met de auto of het vliegtuig. Het feit dat we weer op vakantie kunnen of een dagje weg is al hartstikke fijn.

Een travel journal

Nu zijn onze plannen nog een beetje onzeker. Wij hebben onze reis naar Amerika geannuleerd en weten nog niet wat gaan doen en of we weggaan. Dit beslissen we denk ik op het moment zelf. Waar we ook heen gaan, mijn reisdagboek gaat met me mee.

Herinneringen bewaren in een journal?

Ik ben al jaren enthousiast over journalen. Of te wel de ouderwetse dagboeken en reisverslagen, maar dan in een nieuw jasje! Het begon met een Bullet Journal. Maar al snel besloot ik meer herinneringen te willen bewaren en begon een Notebook te gebruiken om te journalen.

Maar waarom een Travel journal?

Het is natuurlijk heel persoonlijk of je het überhaupt leuk vindt om je vakantieverhalen te bewaren en op te schrijven. Ik ben hier mee begonnen begon toen ik lange reizen maakte. En ik vind het nog steeds leuk om af en toe eens terug te lezen hoe mijn jaar in Australië er jaren geleden uitzag. Maar ook de reis van zes maanden met mijn zus door Amerika en de zeven maanden met mijn gezin door Amerika en Canada heb ik uitgebreid beschreven in reisdagboeken en hoe leuk is het om dit af en toe eens terug te lezen. Maar ook makkelijk, nu ik weer de campings in Amerika zocht die we toen ook hebben bezocht.

Wat doe je er dan allemaal mee?

Nu is het met een (reis) dagboek of (Travel) journal dat je deze helemaal naar jouw idee in kan vullen. Wat je er mee doet is heel persoonlijk. Voor je vakanties, dagjes weg, uitjes of citytrips kan je bijvoorbeeld aparte pagina’s in een Notebook maken. Zelf schrijf ik alles op, bewaar alles en plak dit in. En dit alles fleur ik zelf dan weer op met kleuren, stickers, washi tape, maar dat is ook geheel aan jou. Het is jouw boek, tenslotte!

Kies je voor een Travel journal die je koopt of zelf maakt in een Notebook?

Wil je nu een Travel journal dan kan je er een kopen die hier speciaal voor gemaakt is of je maakt er zelf een in een notitieboek. Maar wat zijn verschillen?

Een voorgedrukte Travel Journal

In een voorgedrukte Travel journal staan vaak kaarten van Europa en de wereld. Er staan adressen in van Ambassades, telefoonnummers, valuta en tijdsverschillen. Deze eerste pagina’s zijn al ingevuld. Deze journal kan je natuurlijk invullen zoals jij wil. Je kan er alleen in schrijven of je kan er ook van alles bij plakken van de reis.

Waarom ik koos voor een Travel Journal voor deze reis

Voor onze reis, die nu helaas uitgesteld is, koos ik voor een Travel Journal. Juist omdat ik deze puur voor deze reis wil gebruiken en het vooral veel tekst zal worden wat ik hier in zal schrijven, met misschien af en toe eens een foto. Dit zal een reisdagboek worden die ikzelf, maar ook de rest van het gezin nog eens in zal kijken!

Travel journal: Hoe hou je een reisdagboek bij op vakantie?
Waarom een Travel journal mee op reis?

Een notebook kan je gebruiken zoals jij dit wil

Mochten we dit jaar toch nog op vakantie gaan dan neem ik mijn notitieboek mee, om mijn vakantie verhalen in te schrijven. In dit boekje kan ik schrijven en plakken naar hartenlust! Wil je nu veel plakken in je notitieboek dan is er een met ringband het makkelijkst, dit omdat je deze echt helemaal vol kan plakken met al je herinneringen. Het voordeel van een Notebook is dan je het kan invullen zoals jij wil. Je kan knippen, plakken, schrijven over de vakantie naar eigen inzicht en je bent niet beperkt door al ingevulde pagina’s.

Genoeg keuze online of in de winkel

Er is genoeg keuze online te vinden, maar ook in de boekwinkels. De prijzen verschillen hier heel erg en je moet goed kijken wat je wil. Wil je een harde- of zacht kaft , lijntjes, blanco blaadjes. Een Travel journal met voorgedrukte bladzijdes met landkaarten of nog helemaal niets in gevuld? Hoe creatief ben je, waar ga je hem voor gebruiken en hoe neem je hem mee. In de rugzak? Kies dan een lichte variant, wil je hem helemaal vol plakken, kies er dan een met ringband.

Hoe hou je een reisdagboek bij

En nu heb je dus een keuze gemaakt in een Travel Journal. Maar hoe ga je dit nu bijhouden op vakantie?

 • Neem het een en ander aan stickers, papier en washitape mee en vergeet ook je Pritt stift niet
 • Bewaar bonnetjes, van dat drankje op het terras of als je iets koopt.
 • Bewaar alle entree kaarten, maar zoek ook naar folders, kaarten en meer wat je bij de plaatselijke vvv kan vinden.
 • Koop af en toe een ansichtkaart om deze ook in te plakken.
 • Wil je meteen foto’s in plakken, denk dan eens aan een mobiele fotoprinter. Hier kan je meteen foto’s van je Smartphone af drukken en in je dagboek plakken.
 • Hou ruimten in je Travel Journal voor foto’s. die kan je later -als je weer thuis bent- af laten drukken.
 • Plan elke dag even een momentje in om te journalen
  • Zoek uit craft papier, papier, folders een leuke achtergrond
  • plak hier je foto’s, bonnetjes, entree bewijs etc op.
  • Maak vakjes waar je nog meer bonnetjes in kwijt kan.

Op zoek naar een notebook of journal? Kijk eens bij Bol.com

Neem jij een reis dagboek mee als je op vakantie gaat?

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

12 reacties

 1. Omdat ik nooit op vakantie ga is dit voor mij niet zo aan de orde, maar ik houd wel graag mijn Moleskine XL agenda bij. Daarin noteer ik mijn afspraken maar ook wel andere dingen. In die zin is het reisdagboek voor mijn leven ; )

  1. zegt:

   Mooi gezegd Nicole en eigenlijk doe ik dat ook in mijn Notebook! Een reisboek voor mijn leven! Ik vind dat mooi!

 2. zegt:

  als ik op reis zou gaan zou ik er zeker een meenemen!! ik vind dit persoonlijk leuker dan fotos maken en in een fotomapje te doen, hier kan je nog lekker je verhaal erbij kwijt en het is leuk om terug te kijken en te lezen 😀

 3. zegt:

  Echt leuk, ik schrijf eigenlijk nooit op reis. Alleen blogideeën in mijn notities maar nooit in een fysiek schrift of iets dergelijks.

 4. Felice Veenman zegt:

  ooit – heel lang geleden zijn we met de kinderen naar Euro Disney geweest. Daar hebben we van alles verzameld, veel foto’s gemaakt( die moesten we nog afdrukken !) en toen met z’n allen een heel mooi plakboek gemaakt. En andere keer hebben we geprobeerd met het hele gezin een reisdagboek bij te houden…mislukt…

 5. jasmina zegt:

  Super leuk! Ik hou wel van dat crea bea en

 6. zegt:

  Ik hou van Travel Journals bijhouden. Van elke reis die ik gemaakt heb, heb ik een dik boekwerk vol herinneringen.

 7. Mandy zegt:

  Jess! Love it. Ik heb een dik boek met lijntjes en daar hou ik alles in bij. Ik koop stickers overal en hou de tickets van bezienswaardigheden etc, die komen er allemaal in. Altijd leuk (en handig) om terug te lezen

 8. zegt:

  Super leuk dit soort boeken! Vroeger maakte ik ook altijd zulke reisverslagen, nu schrijf ik alles op in mijn telefoon wat ik doen en schrijf ik er een verslag van op m’n blog. Dat is dus eigenlijk mijn reisverslag, maar dan digitaal. Maar dit blijft wel heel leuk natuurlijk!

  1. zegt:

   Ook dat is heel leuk om later terug te lezen en zo bewaar je het ook!

 9. zegt:

  Tot 5 jaar geleden ging ik elk jaar op zwerffietsvakantie. Ik koos er bewust voor om onderweg zo min mogelijk met een PC of dergelijk om te gaan. Dat spul bleef bewust thuis om zoveel mogelijk van de omgeving en andere mensen te genieten. Pas een paar maanden na thuiskomst schreef ik er een serie blogberichten over en het viel me op hoeveel je dan nog kan heinneren. Onderweg had ik wel een klein agendaatje bij me, waarin in wat plaatsen opschreef waar ik langskwam en welk weer het was. Ook een kleine camera, die ik vaak vergat om uit m’n jas te halen. Mijn vakanties stonden zeker niet in het teken van bloggen of contacthouden met het thuisfront. Was beide na een paar dagen fietsen compleet vergeten.

  1. zegt:

   heerlijk. En wat lijkt me dat gaaf zeg! Als ik op vakantie ga doe ik ook niks met mijn blog en staat mijn mobiel eigenlijk de hele dag uit. Wel ben ik elke dag even in mijn journal aan het schrijven, wat we hebben gedaan enzo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept