Kiezen voor speelgoed dat de fantasie prikkelt: hoe doe je dat?

Kiezen voor speelgoed dat de fantasie prikkelt: hoe doe je dat?

Voor kinderen is spelen en speelgoed niet alleen leuk, het is ook goed, omdat het de fantasie prikkelt! Ik heb het altijd als heel mooi ervaren hoe kinderen op kunnen gaan in hun spel, maar hun fantasie prikkelen, hoe doe je dat?

Leren door te spelen

Kinderen leren door te spelen. Niet alleen leren zij vormen en kleuren te onderscheiden, bijvoorbeeld, spelen leert hen ook te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit, en helpt hen informatie en gebeurtenissen te verwerken. Het loont de moeite om speelgoed uit te zoeken dat hier goed op inspringt, speelgoed dat de fantasie prikkelt!

Bijna alles is educatief

Als ouder ben je je er natuurlijk van bewust dat je kind heel wat te leren heeft voor het op eigen benen kan staan. We willen allemaal graag dat ons kind zich goed ontwikkelt, mee kan komen op school en niet tegen achterstanden aanloopt. Om die reden vallen we als een blok voor speelgoed dat zichzelf aanprijst met het woordje ‘educatief’. Educatief speelgoed, daar leert je kind het allermeest van!

Maar is dat wel zo?

Voor een deel is dit waar. Een kind leert inderdaad door te spelen. Het is echter niet zo dat er speciaal educatief speelgoed voor nodig is. Feitelijk is al het speelgoed namelijk educatief, al biedt het ene speeltje wel meer uitdaging dan het andere en zal de een meer fantasie prikkelen dan de ander.

Het leren van oorzaak en gevolg

Iets wat kinderen bijvoorbeeld leren van heel veel soorten speelgoed is oorzaak-gevolg. Als ik op dit knopje druk, komt daar een beertje tevoorschijn. Maar ook: als ik op dit treintje ga staan, dan gaat het stuk. Er is speciaal speelgoed dat zich volledig op oorzaak-gevolg richt, maar ook als dat niet het geval is leert je kind er dus wat van.

De fantasie verder ontwikkelen

Wat spelen ook doet, is de fantasie stimuleren. In de wereld van het kind kan alles, niets is onmogelijk. Deze manier van denken verdwijnt langzaam maar zeker in de loop der jaren, maar juist daarom is het belangrijk om dit op jonge leeftijd te stimuleren. Laat het kind de fantasie maar gebruiken, daar wordt het oplossingsgericht van.

Zorg dat de fantasie geprikkeld kan worden

Om die reden is het leuk om te kiezen voor speelgoed dat niet per se een vaste vorm heeft waarin ermee gespeeld kan worden. Een speeltje dat een geluidje geeft als je op een knopje drukt is leuk, maar weinig prikkelend. Juist door iets met een vrijere invulling te kiezen, mag het kind zelf bepalen hoe het ermee speelt.

Houten speelgoed is goed

Bij houten speelgoed is dit vaak het geval. Er worden vormen en figuren gegeven, maar wat er vervolgens mee gebeurt is aan het kind. Een houten olifant die een klein houten konijntje als kind heeft? Kan! Diezelfde olifant die een wandeling door de speeltuin maakt of vrolijk door de lucht vliegt? Niks is onmogelijk!

Wat is nu populair houten speelgoed?

Een populair stuk houten speelgoed is de Wobbel. Met deze houten boog kan het kind de balans oefenen, maar net zo makkelijk een tunnel maken. Het is een opstapje, maar ook een stoeltje. Het is een boerderij voor diertjes, of het huis van de poppen. Een perfect voorbeeld van een stuk speelgoed dat de fantasie ruimschoots stimuleert.

Speelgoed dat prikkelt

‘Mijn kinderen konden zich uren vermaken met niks,’ zei ik wel eens! Daar bedoelde ik eigenlijk mee, dat ze maar weinig nodig hadden, om zich te kunnen vermaken. Ook wij hadden dozen vol speelgoed thuis, maar toen we zeven maanden in een camper door Amerika en Canada aan het reizen waren, vermaakte ze zich met alles wat ze vonden, in de natuur of op het strand. Hun fantasie werd geprikkeld met veel meer dan alleen speelgoed en ik heb het idee dat ze daar nog steeds profijt van hebben. Maar een beestje aansporing kan wel helpen, denk aan speelgoed van Schleich.

Meer speelgoed: COBLO kleurrijk, magnetisch speelgoed

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto’lodiblogt

Disclaimer lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

9 reacties

 1. zegt:

  Inderdaad is al het speelgoed eigenlijk wel leerzaam op zijn eigen manier. Mijn zoon kan heel leuk spelen met zijn speelgoed maar kan zich ook goed vermaken met stokken die hij vindt. Die veranderen dan in zwaarden en daar bedenkt hij een heel verhaal/spel bij. Echt heerlijk om die fantasie te zien.

 2. zegt:

  Oh ja… Hier vroeger ook. Bergen met speelgoed maar de houten treinen van de Ikea waren helemaal favoriet. Hele verhalen werden er verzonnen en hele trajecten werden afgelegd.

 3. Ja, wij zijn van van de Wobbel, de balance board die jong en oud aanzet tot spel en beweging. Deze duurzame wiebelplank prikkelt de fantasie en nodigt telkes opnieuw uit om mee te spelen of in beweging te komen.

 4. Ja ik geloof oprecht dat kinderen op jonge leeftijd lang niet zoveel nodig hebben, zeker geen ‘voorgekauwd’ speelgoed zoals je tegenwoordig veel ziet. Mijn ervaring is toch dat ze daar sneller op uitgekeken zijn.

  1. Mandy zegt:

   Mis het zo om kind te zijn en zoveel fantasie te hebben, ik had als kind de wereld aan fantasie. Ik had zelf fantasie vriendjes en mijn ouders waren echt bang voor mij omdat ze dachten dat ik met geesten ofzo praatte haha!

 5. Wat heerlijk dat je kinderen zich zo goed kunnen vermaken, ook zonder speelgoed. Beter wordt het niet als moeder vind ik.

 6. zegt:

  speelgoed is heel leerzaam en wij hadden ook veel houten speelgoed, maar ze konden hier ook uren zoet zijn met een pan haha

 7. zegt:

  Fijn dat kinderen niet altijd duur speelgoed nodig hebben om zich te amuseren!

  1. Beautyn0te zegt:

   Zo bekijk ik het ook dat alle speelgoed wel educatief is voor een kind. Het is heel leuk en grappig om te zien hoe mijn kleine nichtje bijv. met haar knuffels speelt, zij is de schooljuf en de knuffels zijn haar leerlingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept