Zelfstandig naar school-Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen dit

Vanaf welke leeftijd gaan kinderen zelfstandig naar school?

‘Zijn jouw jongens ondertussen niet oud genoeg om zelf naar school te lopen?’ Absoluut, ze hebben me helemaal niet meer nodig, maar vinden het super gezellig als ik mee loop. Maar wat is nu gewoon? Vanaf welke leeftijd laat je kinderen zelfstandig naar school lopen of fietsen?

Een leeftijd waarop ze zelfstandig zijn

Pas geleden vroeg de jongste, die nu tien is, hoe het moet als hij naar de hogere school gaat. Want hoe weet ik dan, hoe laat ik hem op moet komen halen? Ik vertelde hem toen, dat hij tegen die tijd, gewoon zelf van en naar school gaat fietsen. Ik moest er wel om lachen, maar het geeft ook wel aan dat ze gewend zijn, dat ik ze breng en haal. Lopend, dat wel altijd.

Wij wonen op vierhonderd meter van school. En de jongens hebben een leeftijd waarop ze al heel lang zelfstandig naar school kunnen lopen. Toch loop ik regelmatig nog mee. Voor het schoolplein krijg ik een kus en ze lopen de weg over naar school. Meestal loop ik in de ochtend meteen mijn dagelijkse rondje. Om twaalf uur sta ik bij het schoolplein en ook om drie uur sta ik hier. En ben ik er eens niet, dan is dit geen probleem en lopen ze zelf naar school en kunnen ook prima naar huis lopen.

Een actieve moeder op school

Naast het mee lopen naar school, doe ik ook veel op de basisschool. Ik rij bijna altijd mee met uitjes op school, ik help met de rekentijgers en als de schoolfotograaf een handje nodig heeft, sta ik er ook weer. Verder kunnen ze – afgezien van schoolreisje, want dat is niks voor mij– altijd op me rekenen. En op dat schoolplein vind je me dus praktisch elke dag.

Een thuisblijfmoeder heeft de tijd, toch

Natuurlijk heb ik, als thuisblijfmoeder, alle tijd. Kan ik mee lopen, helpen en staan wachten bij het schoolplein. Natuurlijk is dit niet altijd zo, ik werk vanuit huis, maar heb ook dagen dat ik opdrachten buiten de deur heb en niet oio tijd op het schoolplein kan staan. Ook dan redden ze zich prima. Ik vraag wel eens; ‘gaan jullie in de ochtend samen naar school?’ maar dan zeggen ze; ‘we vinden het leuker als je mee loopt.’ Prima toch! Ik vind het alleen maar gezellig en fijn dat ze het leuk vinden dat ik mee loop. En die mensen die daar commentaar op hebben die laat ik kletsen.

Welke leeftijd is ‘gewoon’

Het is niet zo dat ze hier niks zelfstandig kunnen en al heb ik wel moeite gehad met loslaten, daar ben ik al lang overheen. Twee keer per week fiets de jongste direct om half negen naar de gym en ook de oudste gaat twee keer op de fiets naar school, omdat hij naar gymles moet. Ze gaan dus ook genoeg zelfstandig naar school, maar hoe zit het nu? Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen prima zelf naar school fietsen en lopen?

Woon je in een stad of dorp

Woon jij in een rustig dorp dan gaan jouw kinderen misschien met zes jaar al zelfstandig naar school. Wanneer jouw kind zelfstandig oppas gaat is van zoveel dingen afhankelijk. En vanaf welke leeftijd ze zelfstandig naar school lopen of fietsen is geheel afhankelijk van jou en je kind. Hoe druk is het op de weg? Hoe serieus zijn ze op de fiets? Letten ze goed op?

Zelfstandig naar school fietsen

Wat dat is het met fietsen precies hetzelfde. Hier fietsen ze in de ochtend – tijdens spitsuur bij school- naar gymles. Twee scholen zijn dan net open er rijden, wandelen en fietsen overal kinderen en ouders. Vooral wanneer het regent is het hier een gekkenhuis. Wij hebben voorrang, maar vele fietsers en automobilisten geven dit niet. Leeftijd speelt dan even niet mee, de eerste keer naar gym fietste ik mee. Het VVN geeft aan dat een kind pas goed afstanden en snelheden in kan schatten als hij of zij 9 of 10 jaar oud is. Pas als ze 12 jaar zijn, kunnen kinderen ingewikkelde verkeerssituaties met meer deelnemers uit verschillende richtingen overzien. (bron VVN) Ik denk dat het heel erg afhankelijk is van het kind zelf en misschien ook wel de situatie waar je als gezin in zit. Kinderen die op jongere leeftijd alleen naar school moeten lopen, zullen dit waarschijnlijk ook beter op pakken en de verantwoordelijkheid kunnen nemen.

Afhankelijk van zoveel factoren

Vanaf welke leeftijd een kind zelf naar school loopt of fietst is natuurlijk heel erg afhankelijk van het kind zelf. Maar ook de weg waar ze over moeten steken of fietsen. Zo moeten ze hier alleen de weg bij school over en ik weet niet hoe het bij jullie is, maar ook al staan er borden met 30, hier wordt toch vaak te hard gereden. Ook zijn mensen zo met hun kind bezig, dat ze niet altijd stoppen voor de kinderen die over willen steken. Ze mochten hier pas zelf oversteken van mij toen ze goed konden opletten en de situaties in konden schatten.

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto’s pixabay

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

9 reacties

 1. zegt:

  Het is van zoveel factoren afhankelijk. Wij woonden vroeger tegenover de basisschool. In principe kun je dan vanaf je vierde al zelf, maar ja, geen kleuter wil dat;). Veel leuker als iemand je even brengt. En ik kan me voorstellen dat er ook plaatsen zijn waar je ze in groep acht het liefst nog blijft brengen. Afhankelijk van de omgeving én van (het verantwoordelijkheidsgevoel van) je kind.

 2. zegt:

  ligt er een beetje aan denk ik, hier waren ze 5! het is hier 6 min vandaan fietssen en ze hoeven geen drukke straat of weg over dus dat scheelde al. en is het kind er zelf aan toe ja waarom niet, ze moeten het eens leren 😉

 3. zegt:

  ik heb geen kinderen. Maar die van mijn zus heeft graag dat je meegaat. Ze vind de aandacht leuk.

 4. zegt:

  Bij ons gaat dit alles pas vanaf volgend jaar spelen. Voorlopig loop ik gezellig mee, denk ik. Voor zover ik dat kan. Want ik werk 3 dagen in de week. Ik ben benieuwd hoe dat dan weer gaat lopen.

 5. zegt:

  Wij woonden vroeger ook op amper 500 meter van de lagere school en ik vond het gewoon stoer om als jong meisje dan zelfstandig naar school te lopen. Ik wist alleen niet dat mijn moeder nog een hele tijd achter mij liep om toch nog een oogje in het zeil te houden…

 6. zegt:

  Ik ben opgegroeid in Hoogvliet, en ging op m’n 9e al de drukke Aveling over heen en terug. Gekkenwerk natuurlijk (bijna een keer onder een grote tourbus terechtgekomen, omdat ik erachter kwam dat ik het gouden ringetje van een vriendinnetje nog omhad, we hadden ringen geruild). Maar ja, vroeger kon dat allemaal gewoon hahahaha! Ik zou door m’n eigen ervaring en als ik kids had, ze ook echt pas rond hun 12e op drukke wegen laten lopen/fietsen denk ik.. xxx

 7. zegt:

  Wij wonen in Amsterdam en ik breng de kids op de fiets naar school. Ik denk vanaf een jaartje of 10 mogen ze wel naar school fietsen. Vanaf 11-12 gaan ze al naar de middelbare school dus dan hebben ze genoeg tijd om te oefenen.

 8. Zoals je al zegt is het van veel factoren afhankelijk. Als je dicht bij school woont zou ik ze zeker vanaf groep 7 alleen naar school laten gaan. Dan is de overgang als ze straks misschien wel een half uur moeten fietsen naar de middelbare school niet zo een grote overgang. Dan moeten ze het namelijk alleen doen en vaak ook in ongevaarlijke situaties.

 9. Karin zegt:

  vanaf dat mijn kinderen 6 en 7 waren moesten ze af en toe alleen naar school en terug. Niet uit keuze, maar uit noodzaak. (het lot van een alleenstaande moeder) Gelukkig woonden we dicht bij school en is het een rustige buurt. Ze hadden trouwens wel een tracker bij zodat ik op mijn werk precies kon zien of ze op school aangekomen waren. Dat gaf niet alleen mij, maar ook hen een gerust gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept