Groep 7? Ga de open dagen van middelbare scholen bezoeken

middelbare scholen

Zit jouw kind in groep 7? Ga dit jaar dan alvast de open dagen van de middelbare scholen bezoeken. Het jaar daarna, waneer de keuze gemaakt moet worden ben je dan veel beter voorbereid en weet waar je op moet letten.

De eerste indrukken

De eerste indruk van een middelbare school is best spannend. Zo spannend zelfs dat ik me zelf nog kan herinneren, hoe ik me de eerste keer voelde dat ik mijn nieuwe school in liep. Onze oudste gaat dit jaar naar de middelbare school en omdat de scholen hier in de buurt nieuw voor ons waren, zijn we vorig jaar bij vier middelbare scholen naar de open dagen geweest. In groep 7 krijgen ze hier al een voorlopig schooladvies. Dat is prettig want dan weet je naar welke scholen en open dagen je toe kan. Mocht je kind nog wat moeite hebben met huiswerk maken op deze leeftijd. Huiswerkbegeleiding kan dan een goed idee zijn.

Zelf middelbare scholen bezoeken

Voor dat je nog maar bij een middelbare school langs gaat, heb je er vast al heel veel over gehoord. Gehoord van andere ouders. Je merkte heel duidelijk dat deze ouders super enthousiast zijn over de school waar hun eigen kind op zit en de andere scholen duidelijk minder vinden. Het is daarom goed om niet alleen op hun verhalen af te gaan, maar ook zelf de scholen te gaan bezoeken. Nu weet ik dat niet alle scholen zitten te springen op groep 7 kinderen. De open dagen op middelbare scholen worden super druk bezocht en dan lopen er naast groep 8ers, ook nog groep 7 rond. Toch raad ik het wel aan om dit bezoek alvast te plannen. Tenslotte gaat het over de toekomst van jouw kind.

Wat voor een opleiding zoek je

Middelbare scholen kunnen soms ook meteen afvallen, ook wel fijn. Misschien door de afstand. Lagere scholen zijn vaak dichterbij en voor de middelbare scholen moeten ze vaak langer fietsen. Maar omdat meteen een heel eind te moeten fietsen, dat wil je ook niet. Of door de vorm van lesgeven. Zo hoorden wij over het zogenoemde GO onderwijs en dat zagen onze zonen niet zitten. Bij GO kiest de leerling zelf de leerdoelen, hoe er geleerd wordt en met wie er wordt samengewerkt. Iedere leerling heeft een persoonlijke coach. Met deze coach heeft de leerling wekelijks een gesprek. Eigen verantwoordelijkheid is een eigenschap die getraind wordt; de docent heeft hierin een coachende rol. Mijn kinderen gaven eigenlijk meteen aan, liever meer sturing te krijgen en klassikaal les te krijgen. Prima natuurlijk, die keuze hebben ze gelukkig.

Vaker middelbare scholen bezoeken

Let goed op wanneer je middelbare school gaat bezoeken, hoe laat de open dag begint. Zijn ze rond etenstijd tijd open, probeer hier dan op dat tijdstip heen te gaan. Het zal zeker rustiger zijn dan voor en na etenstijd. In groep 8 krijgen kinderen de VO gids mee naar huis. Met deze gids en de site die hier bij hoort, heb je alles bij de hand voor de keuze van middelbare scholen. De komende weken zijn hier weer de open dagen. Nadat we vorig jaar al zin gaan kijken zijn er nu nog twee scholen die we gaan bezoeken. Door vorig jaar al te zijn geweest, weten we nu precies waar we op willen letten en naar gaan kijken. Hierna moet de zoon een keuze maken. Spannend!

Heb jij kinderen in groep 7 dan zou ik zeker de tijd nemen om de open dagen op de middelbare scholen te gaan bezoeken.

Foto lodiblogt

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

16 reacties

 1. zegt:

  Ja, in groep zeven scholen bezoeken is echt een goed idee. Steeds meer ouders doen dat ook, in mijn beleving. In groep acht is het allemaal toch vrij snel, van bezoek tot definitieve keuze. Het kan dan heel fijn zijn als je in groep zeven al hebt gekeken. Ik adviseerde het soms ook aan ouders, zéker bij hun oudste, als alles nieuw is. Eerst keken ze dan vaak verbaasd, maar meestal waren ze toch wel blij;).

  1. zegt:

   Ik ben maar naar 1 open dag geweest van 1 middelbare school. Ik volgde gewoon mijn broers op. Misschien had ik me toch wat beter kunnen verdiepen maar gelukkig is het allemaal goed gelopen!
   Liefs,
   Elles

 2. zegt:

  heel verstandig om in groep 7 al eens rond te gaan kijken. een school vinden die mooi aansluit bij je kind is heel belangrijk

 3. zegt:

  Spannend ik weet echt nog heel goed dat ik middelbare scholen ging bezoeken en dat was ook wel echt een gevoelsdingetje

 4. Frederique zegt:

  Ja, het is fijn om alvast te oriënteren. Wij zijn deze fase voorbij, mijn jongste is dit jaar begonnen in de brugklas.

 5. zegt:

  Spannende tijd! Mijn oudste zit (pas) in Groep 5, maar wij gaan ook zeker al in Groep 7 de open dagen bezoeken om te kijken welke school het beste bij haar zal passen. Succes met jullie keuze!

 6. zegt:

  Spannend seg. Heb zelf geen kids. Maar ik zou het zelfde doen als jij. Je kan er beter verschillende bezoeken. En dan de juiste school uit kiezen

 7. zegt:

  Ik weet nog dat ik vroeger met mijn ouders naar een drietal middelbare scholen ben geweest en uiteindelijk bij de eerste weer ben terecht gekomen. Niet dat het verschil toen groot was, maar meer vanwege de sfeer dat ik toen voor de eerste heb gekozen. Uiteindelijk goed uitgepakt, maar tegenwoordig zou ik eerder kijken naar hoe goed een school staat aangeschreven qua opleiding.

 8. zegt:

  Handige tip voor later. Dat vooruit plannen is toch belangrijk. Toen Sterre 2,5 jaar was gingen we al op zoek naar een basisschool.

 9. zegt:

  Ik zou echt niet meer weten hoe het voor mij voelde, de eerste keer zo naar de middelbare school. Het lijkt me heel goed om in groep 7 al te beginnen met oriënteren, zodat je voldoende tijd hebt om de keuze te maken.

 10. Ika zegt:

  Nou dat klinkt inderdaad spannend. Heel veel succes met het kiezen van de juiste! 🙂

 11. zegt:

  Ik kan het mij niet zo goed meer herinneren, maar volgens mij zijn wij thuis ook in groep 7 wezen kijken bij scholen. Oriënteren vond ik moeilijk en ik ben ook maar op één school wezen kijken.

 12. zegt:

  Goed om er op tijd mee te beginnen! Hier is het nog lang niet aan de orde, maar ik ben wel vroeg begonnen met het bezoeken van basisscholen.

 13. zegt:

  Heel spannend zo een moment. Ik heb geen kinderen wel heb ik nichtjes en neefjes die in groep 7 zitten. Ik ga het eens tegen mijn tantes zeggen. Je kunt er beter vroeg bij zijn dan te laat.

 14. zegt:

  Wat goed om er dan al mee te beginnen. Zo is er genoeg tijd om alle opties af te wegen. Succes!

 15. linda Meester zegt:

  Ik vond het wel wat vroeg maar we waren een jaar later in groep 8 al klaar met de keuze. Dat is ook wat waard, Wel lastig zonder (voorlopig) schooladvies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept