voorlezen aan kinderen is belangrijk
Kleuter Schoolkind

8 redenen waarom voorlezen zo belangrijk is voor een kind

Vanaf vandaag tot 1 februari zijn de Nationale Voorleesdagen. Op vele scholen zal hier aandacht aan besteed worden. Heel goed, want voorlezen is belangrijk voor kinderen.

Voorlezen

Worden jouw kinderen graag voorgelezen? En hou jij een beetje van voorlezen? Het is zo dat als ouders zelf veel lezen, kinderen dit voorbeeld vaak wel overnemen. Niet altijd hoor, laat ik dat voorop stellen. Maar goed voorbeeld doet vaak goed volgen, net als dat je als ouder je kind kan helpen bij het leren, want hoe deed jij dit vroeger new at kan je mee geven?

Naar de bibliotheek

Kinderen en volwassenen kunnen natuurlijk naar de bibliotheek gaan om boeken te lezen. Voor kinderen is dit gratis en als je nagaat dat kinderen elke keer 10 boeken mee mag nemen, dan kan er heel wat gelezen worden door kinderen en volwassenen. De boeken van Cats Warrior zijn hele leuke boeken voor kinderen die al wat ouder zijn en ook zelf graag lezen.

De Nationale voorleesdagen

Tijdens de Nationale Voorleesdagen staat het prentenboek Mopper eend van Joyce Dunbar met tekeningen van Petr Horáček centraal. Het boek verschijnt ook in een mini-editie, de grote editie heeft een schattig knuffeltje. Het doel van De Nationale Voorleesdagen is het stimuleren van voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Daarom vinden er in het hele land leuke activiteiten rond voorlezen plaats, vaak naar aanleiding van het Prentenboek van het Jaar. Op veel kinderdagverblijven en peuterspeelzalen is er een Voorleesontbijt waarbij een speciale voorlezer wordt uitgenodigd, vaak een (plaatselijke) bekendheid. Ook in de Bibliotheek is van alles te doen en te beleven.

Plezier in het lezen door voorlezen

Maar waarom is voorlezen nou zo belangrijk? Ik zette de redenen op een rij:

 • Voorlezen geeft je kind een voorsprong op lees- en leervaardigheden, waar ze profijt van hebben als ze naar school gaan.
 • Voorlezen is niet alleen leuk, het is ook goed om dit moment samen even te hebben.
 • Het kan structuur geven aan het naar bed gaan. Het kan een teken zijn voor je kindje dat het tijd is om naar bed te gaan en dat kan dit moment leuk en aangenaam maken.
 • Het stimuleert de fantasie bij kinderen.
 • Wanneer je vroeg begint met lezen aan kinderen, zullen ze zelf ook sneller een boek pakken en geeft de kans dat ze op latere leeftijd ook meer gaan lezen.
 • Voorlezen zorgt dat je kindje leert zijn of haar aandacht vast te houden.
 • Wees een voorbeeld voor je kind. Als jij niet veel leest en voorleest, zal je kind ook minder snel geneigd zijn om een boek te pakken. Maar wanneer je juist wel zelf leest, voorleest en het lezen stimuleert, zal je kind ook veel sneller zelf een boek pakken.
 • Misschien tot vervelens aan toe voor jou maar lees vaker hetzelfde boekje voor. Door herhaling hebben jonge kinderen houvast.
voorlezen belangrijk voor kinderen

Voorlezen maakt je leuker: afkomstig van Boekstart.nl

Lees jij veel voor?

De nationale voorlees dagen komen elk jaar terug. Via de site en bij de bibliotheek kan je informatie vinden over het boek dat centraal staat en hier kan je ook vaak kleurplaten ophalen.

foto’s lodiblogt

8 thoughts on “8 redenen waarom voorlezen zo belangrijk is voor een kind”

 1. Ik heb in de klas echt heel veel voorgelezen. Ik vond het heerlijk om te doen en de meeste kinderen vonden het ook heel fijn. Gelijk een mooi rustmomentje;).

 2. ik ben dol op voorlezen! ( zie mijn youtube filmpjes ) en met een volslagen dyslectisch kind, kon ik het ook lang volhouden. mijn jongste leest met zijn oren. Toen hij 11 was heb ik hem Lord of the rings voorgelezen. Dat was ook wel het laatste boek

 3. Ik heb nog geen kids maar heb laatst wel een documentaire gezien waarin ze lieten zien dat het voorlezen aan baby’s een positieve invloed kan hebben op de intelligentie. Voorlezen vind ik sowieso leuk dus ik ben zeker van plan om dit te gaan doen.

 4. Ik vond het als kind altijd erg leuk als mijn ouders mij voor lazen. Het heeft mij zeker gemotiveerd om te gaan lezen, zelfs nu is dat nog steeds mijn grootste hobby.

 5. Altijd! Al vanaf dat ze een baby was heb ik heel veel voorgelezen. H. ook trouwens. Nu is het iedere avond vaste prik. Dat hij eerst voorleest bedoel ik, en erna ik. Ze vindt het fijn dat we allebei weer heel ander soort boeken voorlezen. Het is een fijn rustmoment aan het einde van de dag. En ook voor de woordenschat is het heel belangrijk (vind ik).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.