Hoe kan je je voorbereiden op je eerste spreekbeurt?

spreekbeurt

In groep vijf zit hij nu – de oudste- en mag zijn eerste spreekbeurt geven. Vandaag. Het is niet zomaar even een verhaaltje, nee helemaal met presentatie, filmpjes en vragen achteraf. Het gaat nog niet om een cijfer, maar een beoordeling zit er wel bij. Al weken is hij er druk mee en al weken merk je aan hem dat hij het erg spannend vindt.

 Spreekbeurt

Tijdens de hoe, wat en waarom avond op school, hoorde we al dat er dit jaar een spreekbeurt gegeven zou moeten worden. Heel goed vind ik dit persoonlijk. Kinderen leren dan al vroeg presenteren en niet zoals ik die ineens op latere leeftijd voor een groep moest staan en mijn praatje moest houden.  Aan het begin van dit jaar kwamen de datums van de spreekbeurten binnen en moesten er onderwerpen bedacht worden.

Klimmen

Verassend kwam mijn zoon met het onderwerp klimmen. Verrassend omdat ik eigenlijk had gedacht dat hij het over tijgers of andere wilde dieren wilde houden, maar vond deze keuze natuurlijk heel leuk. Wij en de jongens zijn enthousiaste klimmers, dus super dat hij het hier over wilt hebben.

Lees ook:Een week in foto’s, klimmen in Zuid-Frankrijk.

Mailadres

Op school hebben ze allemaal een mail adres gekregen. Wij haalde een oude laptop uit het stof. Misschien niet meer zo vlug, maar deed het nog prima. Via Google begonnen we aan een presentatie. Hij deed dit helemaal zelf, zocht de tekst op, zocht afbeeldingen en foto’s en plaatste deze in de presentatie. Wij hielpen hem nog even met twee mooie spannend klim filmpjes en bespraken met hem of hij ook het dodelijke ongeluk onlangs van Ueli Steck er in wilde vermelden. Klimmen blijft tenslotte een sport met gevaren en risico’s.

Vandaag is het zover

Van de spreekbeurten die zijn geweest heeft hij al geleerd dat je zo veel mogelijk de klas in moet kijken en zo min mogelijk op je blaadje. Hij heeft zijn hele presentatie op papier gezet, uitgeprint en de afgelopen week goed doorgelezen en geoefend en met de presentatie erbij aan ons gepresenteerd. De spreekbeurt moet ongeveer tien minuten duren. Vandaag is het zover. Hij is er al weken mee bezig, vind het erg spannend, eng, maar ook leuk.

Succes wensen

Het enige wat ik kan doen is hem succes wensen en thuis zal ik aan hem denken. Ik ben zo trots op hem,dat hij dit doet. En wat zal hij blij zijn als het achter de rug is.

Tips voor het maken van je spreekbeurt

 • Kies een onderwerp die je echt aan het hart ligt, dit maakt het vertellen een stuk makkelijker
 • Schrijf de spreekbeurt eerst helemaal op.
 • Moet je een presentatie maken? Schrijf niet te veel op de pagina’s.
 • Lees de spreekbeurt daarna hardop een paar keer voor jezelf voor.
 • Maak een samenvatting. Schrijf de kernwoorden op
 • Probeer daarna de spreekbeurt zoveel mogelijk uit je hoofd te vertellen. Op je ‘spiekbriefje’ die voor je ligt, heb je de belangrijkste woorden staan.

Lees ook:Tips om een kind te helpen leren op de basisschool.

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

7 reacties

 1. zegt:

  Ohhh, spannend!

  Ik vond dat vreselijk vroeger en nu sta ik voor de klas -lol

  1. zegt:

   grappig he! Ik vond het ook verschrikkelijk en toen was ik verpleegkundige en gaf elke maand een presentatie. En dat vond ik prima. Wel heel goed dat z end al op jonge leeftijd leren om voor de klas te presenteren.

 2. zegt:

  Wat leuk! En wat een goed onderwerp. Toevallig heeft mijn dochter van 9 (ook groep 5) haar spreekbeurt as vrijdag! Net zoveel zenuwen. Hoe is het gegaan vandaag?

  1. zegt:

   Wat spannend Barbara! Het ging goed met zijn spreekbeurt, hij was erg zenuwachtig vooraf, maar zei zelf dat toen hij begon dat het goed volde. hij kreeg tips ( harder praten, niet te snel praten) en tops ( leuk onderwerp, spectaculaire filmpjes). Hij was duidelijk opgelucht dat het voorbij was. Succes voor jouw dochter vrijdag 🙂

 3. Spannend is dat hè? Maar tegenwoordig hangt het schoolleven van spreekbeurten aan elkaar en dat gaat nooit meer over. Het voordeel is wel dat ze er aan wennen. Mijn jongste dochter is inmiddels over haar zenuwen heen voor spreekbeurten.

  1. zegt:

   De eerste keer si altijd spannend, ik denk dat het de volgende keer al zeker beter zal gaan met de zenuwen. Ik vind het ook goed dat ze het doen, ze worden jonger dan ik in het diepen gegooid en leren daar echt wel van. Goed om te lezen dat je dochter over haar zenuwen heen is.

 4. zegt:

  Absoluut, dat vind ik ook hoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept