Review: Rinske Former- Op zoek naar Tír na nÓg. Een Nederlandse kunstenaar in Ierland

kunstenaar

Sinds ik in februari ben gestart met een cursus illustreren ben ik meer en meer geïnteresseerd in kunst. In dit artikel review ik het boek ‘Op zoek naar Tír na nÓg. Een Nederlandse kunstenaar in Ierland.’

Stichting ‘Van Vlissingen Art Foundation’

Al voor de 10de keer stimuleert de stichting Van Vlissingen Art Foundation (https://vanvlissingenartfoundation.nl/) met hun Inspiratie-reeks een jonge, Nederlandse kunstenaar met een inspiratie-reis, een boek en een tentoonstelling; in 2019 is Rinske Former de gelukkige. Dit jubileum is natuurlijk een mooie aanleiding voor een jubileumboek: Verder Zien. Hierin worden alle 10 kunstenaars die tot nu toe de prijs ontvingen voor het voetlicht gebracht.

kunstenaar

Het eerste deel van de serie

in 2009 verscheen het eerste deel van de serie en nu na tien jaar was de beurt aan Kunstenaar Rinske Former. Zij reisde af naar Ierland, het land van de sagen en mythen, het land van de legende Tír na nÓg (land van de eeuwige jeugd). Haar missie: dit eiland vinden.

Een Nederlandse Kunstenaar Ierland

En dit eiland vond Rinske Former, Nederlandse kunstenaar. Ik ben dol op fotograferen en op Ierland. Dus dit boek is helemaal aan mij besteed. Het boek begint met een prachtige tekst over de mythe: Tír na nÓg. Vervolgens nemen Rinske en haar goede vriendin en fotograaf Vivian Bax ons mee door Ierland. Herkenbaar voor mij, want ooit reed ik samen met mijn zus drie weken door Ierland. Veel plekken die Rinske Former beschrijft herken ik en dat maakt voor mij het boek extra mooi. Prachtig zijn de teksten die Rinske Former schrijft over de natuur van Ierland en dan de prachtige foto’s die hier bij staan.

kunstenaar

Een reisjournaal door Ierland

Het eerste deel van het boek is de reisjournaal van Rinske. Zo beschrijft ze de prachtig omgeving van de plekken die ze bezoeken. Ze schrijft over de prachtige natuur, maar ook de plekken waar ze verblijven, de personen die ze ontmoeten en de verhalen over de mensen die hier leefden. Dan volgen pagina’s van foto’s van de natuur en de mensen, we zien kunst en vergezichten. Aan het eind van het boek, zie je waar welke foto genomen is. Het boek eindigt met een persoonlijk stuk over de kunstenares Rinske Former.

kunstenaar
kunstenaar

Ook staat in het boek het project Tussen ons in. Het project dat Rinske opdroeg aan haar in 2015 overleden moeder. Ze fotografeerde de natuur, de bomen, planten en wolkenluchten tijdens vele wandelingen naar het graf van haar moeder.

Tien kunstenaars over reizen & inspiratie

Ook het boek ‘Verder Zien’ kreeg ik toegestuurd. Jaarlijks wordt er een kunstenaar geselecteerd. Hij of zij mag vervolgens afreizen naar een bestemming naar keuze waar zijn of haar inspiratie maximaal tot bloei komt. In dit boek is opnieuw contact gezocht met al de kunstenaars van de afgelopen jaren om terug te blikken op de toekenning van de prijs en wat er uit voortkwam. Het is inspirerend om te lezen hoe ze vertellen over hun kunstenaar praktijken, hun inspiratie en hoe ze terug kijken op hun inspiratie reis.

Het zijn prachtige boeken en een aanrader als je net als ik van reizen en fotografie houdt.

Een leuk kunstboek voor kinderen? Kunsthelden, het boek voor kinderen met interesse voor kunst.

Dit boek is te koop via uitgeverij Waanders en de Kunst of Koop hem hier.

Lees ook: Dublin bezoeken met een beperkt budget.

foto’s lodiblogt/ samenwerking

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

8 reacties

 1. zegt:

  Wat mooi! Prachtige foto’s staan erin.

 2. zegt:

  Wat een prachtig boek met een interessant verhaal lijkt me dit!

 3. Ik houd niet van reizen en niet van fotografie vrees ik. Maar dat neemt niet weg dat ik de foto’s in het boek er prachtig vind uitzien.

 4. zegt:

  Mooi zeg! Ik vertrek vrijdag naar Ierland! Heel veel zin in!

 5. wauw, alleen al die foto’s!! Prachtig! ik houd daar wel van en zou er graag een keer naartoe willen

 6. Bouchra zegt:

  Prachtige foto’s! iemand trekt mij niet zo snel maar dit ziet er wel goed uit.

 7. Frederique zegt:

  Ik houd erg van kunst. Minder van Ierland haha. Maar het ziet er zeker uit als een mooi boek.

 8. Dat ziet er een prachtig boek uit – lijkt me wel een leuke bestemming Ierland 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept