Haute Bordure: Geborduurde kleding en accessoires in Nederland- boek review

Haute Bordure: Geborduurde kleding en accessoires in Nederland

Borduren is een eeuwen oude techniek. Binnenkort is in het Fries Museum in Leeuwarden een bijzondere tentoonstelling te zien over borduurkunst door de eeuwen heen. Ik mocht het boek Haute Bordure al ontvangen. Een prachtig boek voor de fashion liefhebber!

Borduren staat in de aandacht

‘Een spijkerjasje van modehuis Gucci vol kleurrijke geborduurde patches van bijen, tijgers, vlinders en bloemen zorgde in 2016 voor een ware rage. De mogelijkheid om de borduursels naar eigen keuze aan te passen, maakte het kledingstuk persoonlijk en uniek.’ Zo begint de Inleiding van het boek Haute Bordure. Borduren is een eeuwen oude kunst. In dit boek staat geborduurde kleding en accessoires van 1620-2020 in Nederland in de spotlights.

Haute Bordure Geborduurde kleding en accessoires in Nederland, 1620-2020

Haute Bordure belicht de fascinerende geschiedenis van vier eeuwen borduurwerk in de Nederlandse mode. Van zeventiende-eeuwse bruidshandschoenen met parels, pailletten en gouddraad. En mannenvesten versierd met zijden bloemen, tot bont geborduurde rijglijven van het eiland Marken. Maar ook hedendaagse creaties van modeontwerpers als Viktor & Rolf en Jan Taminiau.

Haute Bordure: Geborduurde kleding en accessoires in Nederland

Boek review

Wat een prachtig boek is Haute Bordure. Dit boek vertelt over de makers en dragers, de gebruikte materialen en technieken, maar ook inspiratiebronnen en symboliek. Natuurlijk is borduurwerk nooit helemaal verdwenen, maar soms is het meer in de mode of juist minder. Borduren is een eeuwenoude ambacht. Een die nu weer het middelpunt van vele haute couture collecties staat, zoals bijvoorbeeld in de collecties van Gucci en Dolce & Gabbana. Maar borduurwerk zie we ook terug in het huidige straatbeeld als reactie op de onpersoonlijke massaconfectie.

Een lees en kijkboek

Haute Bordure is een heerlijk lees en kijk boek. De verhalen zijn inspirerend en de foto’s prachtig. Zo komen er japonnen met volumineuze heupen uit de achttiende eeuw voorbij. Of het mannenvest uit deze tijd. Waarbij je aan de stof en decoratie de sociale status van de drager af kon lezen. Er staan de meest prachtige japonnen in, maar ook trouwjurken uit 194-1965. In die tijd kregen vrouwen het advies, niet alleen een modieuze, maar ook praktische keuze te maken:’ want niet alleen op de grote dag zult ge er plezier van beleven, maar ook – en lang nog- daarna! Wie verstandig is, bergt immers haar bruidsjapon niet in de kamfer op, maar zal hem ook na de huwelijksdag dagen […].'(J.V.1955, 6)

Lees ook: Welke verschillende soorten trouwjurken zijn er?

Haute Bordure: Geborduurde kleding en accessoires in Nederland
Haute Bordure: Geborduurde kleding en accessoires in Nederland

Borduurwerk is meer dan alleen decoratie

Haute Bordure bewijst dat borduurwerk meer is dan alleen decoratie. Het laat zien wie je bent of wie je wilt zijn. De vele foto’s nemen je mee in de tijd van toen. In het boek gaat het over mode, identiteit, techniek, wit op wit en Royalty. Niet alleen de foto’s zijn prachtig, ook de verhalen bij de foto’s zijn inspirerend en verrassend. En heel leuk, op de voor en achterflap zijn de borduursteken getekend.

Informatie over het boek:

Dit prachtige boek is een 152 Pagina’s, luxe paperback met flappen waarop diverse borduursteken zijn afgebeeld. Hierin 90 illustraties in kleur en 10 in zwart-wit.

Bestel dit boek op de site van Waanders Uitgevers, bij Bol of misschien ook te bestellen bij de plaatselijke boekwinkel.

Het is ook een tentoonstelling

Binnenkort, tot en met 18 juli 2021 in het Fries Museum, Leeuwarden.

Lees ook: Vervlogen- geuren in kleuren. Tentoonstelling Mauritshuis

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

1 reactie

  1. zegt:

    Wat een mooi en inspirerend boek is dit. Ik hou hier heel erg van

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept