Naar het museum, leuk voor jou, maar natuurlijk ook voor kinderen. Welke musea zijn nu leuk om te bezoeken en welke kunst boeken kunnen kinderen ook leuk vinden om door te bladeren? De Gids naar Nederlandse Musea en het Grote oude meesters Dieren boek helpen je hierbij.
Naar het museum
Naar het museum, het kan weer, maar waar gaan we heen? Het is hartstikke leuk om naar een museum te gaan. Zeker nu de herfst en winterperiode er aan zit te komen en de buitenactiviteiten minder zullen worden. Maar natuurlijk ook met de herfstvakantie voor de deur.
Alle adressen in een boek
Naar welk museum kan je gaan, waar vind je schilderijen ven Van Gogh? En dan niet een museum die we allemaal al kennen? Hier heb je een overzicht van! Namelijk van de auteurs Micky Piller en Kristoffel Lieten, zij schreven de Gids naar Nederlandse Musea.
Wat staat er op de achterflap
“Dit boek is de ideale gids naar Nederlandse musea. De auteurs – Piller en Lieten – nemen je mee naar rustige zalen vol prachtige kunst: de eigen collecties in vaak interessante museumgebouwen. Ze bespreken beroemde en minder bekende kunstwerken uit ons culturele erfgoed. De gids helpt je die kunstwerken te leren kennen en begrijpen.
Er is gekozen voor een dertigtal musea, van Leeuwarden naar Maastricht en van Enschede naar Middelburg. Piller en Lieten verrassen je door vakkundig en persoonlijk commentaar.
‘Gids naar Nederlandse Musea – Op weg naar de kunst’ is verfrissend en staat vol sfeerfoto’s van museumzalen en van bijzondere kunstwerken. Daarnaast is er veel nuttige en praktische informatie.
QR-codes bij de musea verwijzen naar de website van het desbetreffende museum, waardoor de gids actueel blijft. Een andere QR-code brengt je naar de website opwegnaardekunst.nl van Piller en Lieten; vol actuele museum-informatie.”
Hoe is het boek ingedeeld
Musea trekken elk jaar meer bezoekers, maar in de zalen met het eigen bezit is het vaak stil: onbekend maakt onbemind. De auteurs van de Gids naar Nederlandse musea, begonnen in 2015 de website opwegnaardekunst.nl. Ze wilden de kwaliteit van het eigen bezit, het culturele erfgoed van Nederland, laten zien. De Gids naar Nederlandse musea – Op weg naar de kunst bespreekt een dertigtal musea in tekst en foto’s. Ze belichten de kunsthistorische achtergronden en het belang van de presentatie.
QR codes
Omdat zelfs de eigen collectie geen blijvende opstelling is, staan bij iedere bespreking twee QR codes. Doordat de website regelmatig wordt bijgewerkt, krijgt de lezer met deze QR code altijd de toegang tot actuele informatie. De eerste QR code verbindt met het desbetreffende museum op de website opwegnaardekunst.nl, de tweede met de website van het besproken museum. Zo blijft het boek verbonden met de actualiteit.
Hoe is het boek ingedeeld?
De Gids naar Nederlandse Musea is ingedeeld op alfabetische volgorde naar plaatsnamen en begint met een korte introductie van de auteurs van het boek. Ze hebben gekozen voor een dertigtal musea in dit boek, die samen het verhaal van de Nederlandse kunstwereld vertellen. Ook zijn musea niet genoemd die van zich zelf al bekend genoeg zijn zo als het Rijks, van Gogh en Stedelijke museum. De musea zijn beschreven naar kamers en gangen en tonen prachtige foto’s. Elk museum sluit af met een duidelijk overzicht met oa bereikbaarheid, kinderactiviteiten en museumwinkel.
Zin om op stap te gaan
Het is een prachtig boek, het is informatief en geeft een idee naar welk museum je kan gaan. De verschillende plekken zijn mooi beschreven en de foto’s die in het boek staan zijn prachtig. Alleen het doorbladeren van deze gids is al leuk.
Een aantal van de musea die in de Gids naar Nederlandse Musea staan
- Amsterdam- Museum Willet-Holthuysen
- Den Bosch- Het Noordbrabants Museum
- Den Haag- Mauritshuis
- Flevoland- Landart
- Maastricht- Bonnefantenmuseum
- Wassenaar- Museum Voorlinden
Kinderen en kunst
In de Gids naar Nederlandse Musea staat ook welke kinderactiviteiten er zijn. Of waar op de site je deze kan vinden. Tenslotte is het ook heel leuk om met kinderen naar het museum te gaan. En dit zouden dan echt niet alleen de Doe musea moeten zijn. Want ook kunst kunnen kinderen zeker waarderen. Hier speelt Het Grote oude meester Dieren boek van Marthe Wijngaarden op in. Dit is een prachtige prentenboek dat jonge kinderen dieren leert kennen aan de hand van prachtige, voor een groot deel Nederlandse, meesterwerken.
Het Grote oude meester Dieren boek
Voor het jonge publiek is dit boek een eerste kennismaking met de ongekende schoonheid van de Oude Meesters. Het is een prachtig vormgegeven boek voor jonge kinderen die met hun eerste woordjes beginnen, voor oudere kinderen, die voor het eerst naar een museum zijn geweest, voor ouders, opa’s en oma’s, kunstliefhebbers en voor een ieder die zich wil laten betoveren door de schilderijen in het boek, die stuk voor stuk zijn uitgekozen op hun kwaliteit en kracht.
Dierenportretten bewonderen
De verzameling van vijfentwintig sprekende dierenportretten bevat zowel ‘hidden treasures’ uit privéverzamelingen als iconische beelden uit musea, zoals het Slapende Hondje door Gerard Dou of de Zebra door George Stubbs. Een groot aantal topstukken is in Nederlandse musea in het echt te bewonderen, misschien leuk om dit samen met (klein) kinderen te doen in de herfstvakantie!
Uitgeverij Waanders & de Kunst
Hou jij van musea, dan is het ideaal om de Gids voor Nederlandse musea in huis te hebben, want deze is niet alleen informatief, maar ook zeker leuk om door te bladeren. Zowel de Gids voor Nederlandse Musea als het Grote oude meester Dieren boek komen bij uitgeverij Waanders & de Kunst vandaan. Hier vind je nog veel meer prachtige lees en kijk boeken. Naast kunst, vind je hier ook fotografie boeken, geschiedenis en architectuur en mode/lifestyle. Maar ook vind je op de site bijzondere unieke kunstwerken van verschillende kunstenaars.
Ook leuk om te lezen zijn: Kunsthelden, het boek voor kinderen met interesse voor kunst en Rinske Former: Een Nederlandse kunstenares in Ierland
foto’s lodiblogt