Vakantie tip: Familie-doe-tentoonstelling Hallo Rembrandt!

Spelenderwijs Rembrandt leren kennen: dat is de insteek van de familie-doe-tentoonstelling Hallo Rembrandt! Deze is vanaf 20 juli te beleven in het Mauritshuis in Den Haag.

Het Mauritshuis

In het Rembrandtjaar 2019 worden vele tentoonstellingen en activiteiten door het hele land georganiseerd. Het Mauritshuis heeft echter als enige museum de primeur met een speciale familie-doe-tentoonstelling voor kinderen. Entree tot het Mauritshuis is gratis voor iedereen tot en met 18 jaar.

Schilderen als hobby

In februari ben ik gestart met een cursus illustreren bij de LOI. Tekenen is een grote hobby van mij en ik wil hier graag beter in worden. Naast tekenen leer ik ook schilderen. Ik heb mijn enthousiasme door gegeven aan mijn kinderen, zij vinden het ook heel leuk en met zijn drieën keken we dan ook met veel plezier naar Project Rembrandt op televisie. Toen ik een uitnodiging kreeg om bij de opening van Hallo Rembrandt! te zijn, waren we meteen alle drie enthousiast en namen deze uitnodiging graag aan. Gisteren reden we dan ook al op tijd richting Den Haag om aanwezig te zijn bij de opening.

Hallo Rembrandt!

Hallo Rembrandt! is een doe-tentoonstelling met verschillende activiteiten voor families met kinderen van 3 tot 11 jaar. Families worden aangemoedigd om samen meer te weten te komen over deze schilder. Wie was hij en waarom is hij nog altijd zo’n beroemde kunstenaar? Had hij ook broers en zussen en waar werd verf in de zeventiende eeuw van gemaakt?

Kinderen tussen 3 en 6 jaar

Kinderen tussen 3 en 6 jaar gaan op ontdekkingsreis, en leren over hoe Rembrandt speelde met licht, compositie en verf. Hij gebruikte zichzelf vaak als model en hierbij bleef een verkleedpartij niet uit. Kinderen kunnen zichzelf uitdossen als Rembrandt, met een mooie witte kraag, een schilderspalet of met een elegante baret. Er zijn puzzels en spelletjes met licht en schaduw speciaal voor kleuters. Ook de mascotte Maurits Muis is in de tentoonstellingsruimte aanwezig. Er wordt uit zijn eigen prentenboek over Rembrandt voorgelezen én de echte speurneuzen kunnen op zoek naar het schildersatelier van Maurits Muis.

rembrandt

Kinderen tussen de 7 en 11

Voor de oudere kinderen staan thema’s als kijken, vergelijken en het maken van schilderijen centraal. Rembrandt was een trendsetter in zijn tijd: zijn composities, schildertechniek en lichtgebruik waren grensverleggend. Kinderen onderzoeken zijn schilderstijl door te voelen aan 3D prints van schilderijen en gaan in een speciale photobooth op zoek naar het unieke licht in Rembrandts schilderijen. Ten slotte geeft een tijdlijn inzicht in het roerige leven van de wereldberoemde kunstenaar, met allerlei boeiende weetjes voor zowel jong en oud!

rembrandt

In de voetstappen van Rembrandt: zelf aan de slag

Kinderen die zelf graag willen experimenteren met verf kunnen hun creativiteit kwijt in de Kunstwerkplaats, gelegen naast de tentoonstellingsruimte. Elke dag is er vrije inloop tot 18:00 uur en kunnen families gratis meedoen met verschillende workshops. Elke week is er een andere workshop waarbij kinderen kunnen ervaren hoe het is om een Rembrandt-leerling te zijn. De begeleiding wordt verzorgd door deskundige museumdocenten. Kijk op hier voor meer informatie.

Rembrandt en het Mauritshuis: de échte kunstwerken

In Hallo Rembrandt! worden geen originele kunstwerken getoond. Maar in de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis kunnen families de wereldberoemde schilderijen in het echt bekijken, met een speurpuzzel. Deze tentoonstelling is te zien in het historische pand van het Mauritshuis, waar ook de vaste collectie te zien is.

Leren door te spelen

Voor ons was het de eerste keer in het Mauritshuis en voor de jongens zelfs de eerste keer in Den Haag. Om elf uur werden we ontvangen in het museum waar we als eerste de kindertentoonstelling mochten bekijken. Deze tentoonstelling was erg interessant en leuk om te zien, zeker omdat de kinderen zoveel gehoord en gezien hebben over Rembrandt dit jaar. Vervolgens mochten de jongens zelf schilderen. Ze hadden een prima model, namelijk hun vader. De jongens vonden het erg leuk om te tekenen en te schilderen en deden dit met veel enthousiasme. Voor de jongere kinderen waren er stempels waarmee ze portretten konden stempelen.

Na het schilderen gingen we natuurlijk ook nog even naar de tentoonstelling van de vaste collectie in het Mauritshuis. De jongens kregen nog een speurtocht mee, waarmee ze nog extra veel leerden over Rembrandt. We hadden een leerzame en zeer leuke dag in het Mauritshuis.

rembrandt

Vakantie tip

Heb jij nog dagen over in de vakantie, ben je in de buurt van Den Haag en zijn jouw kinderen ook dol op schilderen en alles wat hier mee te maken heeft? Dan is deze familie-doe-tentoonstelling echt een aanrader om heen te gaan! Hier vind je alle informatie.

Hallo Rembrandt! is van 20 juli tot 15 september 2019 in het Mauritshuis.

foto’s lodiblogt/tekst persbericht

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

3 reacties

  1. zegt:

    Heel erg leuk! Tot Project Rembrandt zei het me allemaal niet zo heel veel, maar daar heb ik echt met veel plezier naar gekeken. Zo te zien hebben de jongens trouwens jouw talent geërfd!

  2. Dit lijkt me zeker de moeite waard. Ik houd van dit soort activiteiten die ook nog eens leerzaam zijn.

  3. zegt:

    Wat tof dat dit zo van de grond af is gekomen. Het draagt zeker bij aan het kunstonderwijs in ons landje. Lijkt me heerlijk om naartoe te gaan 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept