Tekenen en schilderen, wat heb je nodig?

tekenen

Leren illustreren! In januari ben ik gestart met een cursus illustreren bij de LOI. Wat gebruik ik nu allemaal bij het tekenen en schilderen en wat heb ik allemaal aan moeten schaffen voor deze uit de hand gelopen hobby? 

Beginnen met tekenen

Altijd heb ik tekenen heel leuk gevonden, alleen kon ik het niet zo goed. Fantastische ideeën had ik altijd in mijn hoofd, maar zoals ik het in mijn hoofd had ,kwam het nooit op papier. Toen begon ik vorig jaar met mijn Bullet Journal en merkte ik ,dat ik steeds meer wilde tekenen. Ik deed mee aan challenges en begon meer en meer op papier te zetten.

Cursus Illustreren

Nou heb ik niet de ambitie om met tekenen of schilderen mijn geld te gaan verdienen. Het is gewoon een super gave hobby en ik merkte wel dat hoe meer ik het deed, hoe meer ik wilde leren om mooier te gaan schilderen en tekenen. Dus zodra ik mijn typediploma binnen had (die moest ik van mezelf eerst even af maken) begon ik aan een cursus Illustreren bij de LOI. Ik heb naar verschillende cursussen gekeken, maar omdat ik hier ook een oefenles kon doen, kreeg ik een goed beeld van de cursus en koos deze uit.

En zo begon ik

Ik kreeg een dikke map met theorie binnen en een doos met teken spullen. Hierin zat het broodnodige om te tekenen. Dingen als potloden, kwasten, gum en inkt. Ook stond in het eerste hoofdstuk dat het verstandig was even de eestte tien hoofdstukken door te nemen om te zien wat ik allemaal moest aanschaffen. Het was aardig wat en veel kon ik vinden bij de Action of Hobby winkel. Nu ik met de cursus bezig ben,  merk ik ook wel dat ik het allemaal gebruik. Maar wat gebruik ik dan allemaal bij het tekenen en schilderen?

Een tekenboek en schetsblok

Voor het schetsen en oefenen gebruik ik een goedkoop schetsblok. maar als ik opdrachten moet doen waar ik echt voor ga zitten dan doe ik dit in een tekenboek. De bladzijde zijn stevig en ook verf werkt hier prima op. Ook  makkelijk om te bewaren en later te kunnen zien of ik verbeter qua tekenen.

Potloden en houtskool

Potloden zijn er in zoveel verschillende hardheden. Ik teken het liefste met B potloden omdat dit zacht schetst en ook goed uit te gummen is. Wat ik onder andere aan heb gekocht is houtskool, een kneedgum en een doezelaar ( dit is om houtskool weg te kunnen halen) het is ontzettend leuk om met houtskool te leren tekenen, het is weer zo anders dan met potlood en ik heb wel ontdekt dat je het gewoon moet proberen en doen. Daar had ik in het begin van de cursus wat moeite mee. In mijn map staan prachtige tekeningen en in het begin tekende ik er op los, maar het wilde allemaal niet zo worden als ik in gedachten had Toen keen ik naar Project Rembrand  en hier vertelde iemand, dat ze soms dagen bezig was met het tekenen of schilderen van een doek. Ik dacht toen echt ‘hoe dan?’ Toen ben ik me gaan concentreren op het tekenen, heb er meer tijd voor genomen en merkte dat voor het tekenen echt is dat je er gewoon ook lang mee bezig mag zijn. Leg het even weg, kijk er nog eens naar en teken weer verder.

Verschillende verf sets

Schilderen doe ik nu ook steeds vaker. Ook lastig hoor, maar ook hier is de regel toch wel weer, oefening baart kunst. Nooit geweten dat er zoveel verschillende verf te koop is. Ik kocht Acryl-,  aquarel- en Gouache verf. Gouache is een plakkaatverf, deze verf is zeer dekkend maar goed te mengen met water. Ik denk van al het verf waar ik nu mee schilder, ik de Gouache wel het mooiste, maar ook het makkelijkste om mee te schilderen vind. Meestal ga ik eerst tekenen wat ik wil hebben op papier en ga hier dan met verf overheen. Onderstaande schildering was een opdracht van de cursus; maak een gouachecollage.

Licht

Waar ik al vrij snel achter kwam met tekenen, was het licht wat ik miste. Ik teken aan de eettafel en hier is zowel het daglicht als een lamp niet echt aanwezig. Omdat ik leerde met schaduwen te tekenen en hier ook bewust een lamp op moest zetten had ik een nieuwe lamp nodig. Ik vond de ideale tafellamp bij Directlampen.nl. Ik koos juist voor deze bureaulamp, aangezien hij op drie plaatsen gesteld kan worden en ik deze zo kan plaatsen als ik wil. Niet alleen heeft de lamp een  super stoer uiterlijk, door het houten frame, de kantelbare kap maakt dat ik zelf de lichtinval kan bepalen. De bureaulamp is circa 65 centimeter hoog. De witte kap heeft een diameter van 18 centimeter.

Deze lamp is ideaal is voor het tekenen, maar ook voor mijn kinderen als ze hun huiswerk maken.

tekenen
tekenen schilderen

Dit is wat ik momenteel veel gebruik bij het tekenen. Ik ben nu bij hoofdstuk tien van de cursus en moet opdrachten insturen. Hierna ga ik weer verder en ben benieuwd of ik dan met nieuwe artikelen ga werken of met de producten die ik al in huis heb gehaald. Er komt vast nog wel een artikel hierna met producten die ik dan weer veel gebruik.hand

foto’s lodiblogt.nl

Disclaimer lodiblogt
Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

24 reacties

 1. Wat kan jij goed tekenen zeg! Ik bewonder dat altijd, want zelf kan ik er helemaal niks van helaas.

  1. zegt:

   Dank je wel wat ontzettend lief!

 2. zegt:

  Op Instagram zie ik regelmatig wat van je vorderingen langskomen en ik vind het echt gaaf. Leuk ook dat je jezelf dan uitdaagt met zo’n cursus.
  Mijn creativiteit laat veel te wensen over, maar ik geniet wel van kleuren en mijn bullet journal en ook ik kwam er al heel snel achter dat een burealamp dan inderdaad vrij noodzakelijk is. Die schafte ik dus ook maar aan.

  1. zegt:

   Ja toch, ik merk het echt met tekenen, dat je het gewoon nodig hebt en een Bullet Journal, heerlijk!

 3. zegt:

  Ben dol op tekenen en heb er ook bijna alles voor in huis. Van aquarel tot pastelkrijtjes. Helaas te weinig tijd, maar een heerlijke bezigheid !

  1. zegt:

   Je moet er eigenlijk echt tijd voor inplannen, maar dat is vaak lastig, dat merk ik ook.

 4. ingrid zegt:

  wat leuk zeg. ik ben helaas niet zo n ster in tekenen

 5. zegt:

  Dat ziet er al erg goed uit hoor! Ik heb als kind wel veel getekend, maar later eigenlijk nooit meer. Soms lijkt het me wel leuk om weer op te pakken, maar ik zou op dit moment ook niet echt weten waar ik dan de tijd vandaan moet halen. Misschien in het najaar als ik mij weer meer binnen moet vermaken.

 6. Oh wauw, wat kan je goed tekenen! Wat goed dat je daarin een cursus volgt!

  1. zegt:

   Dank je wel!

 7. zegt:

  Prachtig! Wat een mooie bureaulamp. Zelf hebben we een ‘budget’ lamp van een Zweedse gigant, maar naarmate de jaren vorderen wordt ie een beetje ‘lam’ (dat die vanzelf gaat hangen). Kwaliteit is echt zo fijn, zeker als je het gaat gebruiken bij creatief bezig zijn, waarbij je gewoon goed licht nodig hebt (en dat je het goed af kan stellen).

 8. zegt:

  De boom die je hebt getekend, spreekt mij heel erg aan! Meestal begin ik gewoon ergens mee en ik heb laatst ecoline opnieuw ontdekt. Dat vind ik erg leuk.

  1. zegt:

   Ja ecolint, dat is zo leuk om mee te werken, grappig dat jij hier ook mee werkt.

 9. zegt:

  niks komt vanzelf he – wil je iets kunnen dan moet je inderdaad oefenen 🙂

 10. zegt:

  Dank je wel wat lief, ik kan echt helemaal los gaan in mijn Bullet Journal, heerlijk.

 11. zegt:

  Deze kleurpotloden ken ik niet, ik ga eens kijken!

 12. zegt:

  Jeetje wat kan je mooi tekenen en schilderen! Ik kan het echt niet, een kind van 4 kan het nog beter…. Maar ach, ik benut mijn andere talenten maar hahaha

 13. ik vind het heerlijk om te schilderen en dan vooral met mijn blote handen. alleen geen ruimte voor helaas.

 14. zegt:

  Heel mooi getekend. Ik zou ook weer eens moeten gaan tekenen.

 15. Balou zegt:

  Gaaf dat je de stap hebt genomen ok er een cursus in te gaan volgen!

 16. Wat leuk dat je zo creatief bezig bent Lodi! Zeker om je vanwege je knie minder kunt sporten en zo.

 17. zegt:

  Lodi wat ben je lekker creatief zeg! Heerlijk om je gevoelens en gedachten in een tekening te leggen. Ik doe het de laatste tijd helaas wat minder door tijdgebrek, maar ik kon vroeger echt uren tekenen. Gewoon lekker veel blijven oefenen, dan heb je het vanzelf in de vingers.

 18. zegt:

  Echt super leuk dat je hiermee begonnen bent! Vindt het ook leuk om je vooruitgang te zien. Handig dat je hierover een blog hebt geschreven

 19. Wat leuk dat je hier zo mee bezig bent. Zo’n cursus lijkt me heel behulpzaam en een fijne leidraad om dingen te oefenen en te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept