In 4 stappen van een oude jurk een rok maken

van een oude jurk een rok maken in 4 eenvoudige stappen.

Jaren terug kocht een paar jurkjes van het merk Tante Betsy. Vrolijk gekleurde jurken. Ik droeg ze met veel plezier, maar het strakke van de jurk, staat me niet meer. Weggooien, wil ik niet dus ging ik van een oude jurk een rok maken. Dit is ontzettend makkelijk en meer dan elastiek en een naaimachine heb je niet nodig.

Vrolijke jurken

Tante Betsy staat voor vrolijke, gekleurde jurken, rokken en shirts. Ik word altijd vrolijk wanneer ik op de website kijk en heb langere tijd met heel veel plezier een tante Betsy jurk of rok gedragen. De kleding is van goede kwaliteit. De rode en blauwe jurken die ik heb vermaakt, kocht ik denk ik een jaar of zes geleden. Ik heb ze erg veel gedragen, maar dat zie je er niet aan af. Mijn lichaam veranderd doordat ik niet meer sport en ik ben aangekomen, dat zie je in zo een jurk meteen. Eigenlijk past de pasvorm niet meer bij mijn lichaam.

Weggooien is zonde

Maar een jurk die eigenlijk nog goed is weggooien, dat doe ik niet. De stof is nog veel te mooi. Ik besloot er een rok van te maken. Nou ben ik geen ster op de naaimachine, dus wist eerlijk gezegd ook niet of het me zou lukken. Ik dacht;’Ik probeer het gewoon. Nu draag ik ze ook niet meer, gaat het echt mis, dan is het jammer, maar nu liggen ze ook in de kast.’

Hoe begin je

Ik haalde de naaimachine van zolder. Nu ben ik altijd weer eerst een tijd bezig om deze aan de praat te krijgen. Deze naaimachine is van mijn zus geweest, ze liet deze achter bij mijn ouders toen ze naar Amerika emigreerde en sinds een paar jaar staat hij bij mijn thuis. Ik gebruik hem regelmatig, alleen al om de spijkerbroeken van de jongens te maken. Het is alleen elke keer weer even een dingetje om het draad goed te krijgen. Lukt me dit, dan ga ik als een speer op die machine. En nu dus voor een rok. Het patroon is voor een A-lijn rok met elastiek, maardat kan natuurlijk helemaal verschillen, net welke jurk je hebt die je gaat verknippen.

Maar goed, de rok, die vermaak je in 4 eenvoudige stappen

 • Knip de rok af boven de taille.
 • Spelde de rand vast en pas of de lengte goed is.
 • Leg de rok onder de naaimachine en maak een band aan de bovenkant, waar een breed elastiek in kan. Vergeet niet een klein stukje open te houden.
 • Pas het elastiek om je taille en doe deze via het opengelaten stukje stof door de band, de twee uiteinden vastmaken en klaar is je rok.
een oude jurk verknippen
rok op maat maken
maken op de naaimachine in 4 eenvoudige stappen
diy project

Creatief met mode

Nu werkt dit creatief bezig zijn altijd wel heel positief bij mij en heb ik eigenlijk zin om door te gaan. Misschien ga ik de volgende keer wel eens kijken hoe je een jurk maakt. In ieder geval een goede naaimachine is een vereiste, dat is me wel weer duidelijk.

Ben jij nog op zoek naar een goede naaimachine, vind er een op bol.com

foto’s lodiblogt/ affilate

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

18 reacties

 1. zegt:

  Wat een goed idee! Ik kan me voorstellen dat je er nog geen afstand van wilde doen. Ik kwam Tante Betsy pas ook tegen op internet en was direct verliefd, maar ik schrok wel een beetje van de prijzen. Nu ik weet dat de kwaliteit goed is, vind ik het toch nog wel een overweging waard.

 2. Goed idee! Ik heb er zelf nog niet over nagedacht om zoiets te doen met een oude jurk. Maar super handig! Hierdoor kun je het item door blijven dragen.

 3. Superleuk geworden! Wat een goede manier om zo’n jurkje een tweede leven te geven. En dit type materiaal en model zit ook nog eens heerlijk.

 4. van zulke blogs gaan mijn vingers jeuken: waar is mijn naaimachine ???

 5. wauw, wat zijn ze leuk geworden. het is dat ik echt niet kan naaien, want geloof mij, het zal mis gaan!

 6. Waat een creatief idee. Mijn moeder is ook altijd super veel bezig met naaien. Ik kan het echt niet!

 7. zegt:

  Goed idee. Ik heb twee linkerhanden. Mijn moeder kan het wwel.

 8. zegt:

  Goed idee en inderdaad weggooien is zonde! Ze zijn leuk geworden. 🙂

 9. zegt:

  Ik ben zelf niet zo handig met de naaimachine, maar wat een goed idee. Zonde inderdaad om ze weg te gooien, nu krijgen ze een tweede leven

 10. Wat grappig. Heb hier nog nooit zo overna gedacht. Top idee.

 11. zegt:

  Ik vind het een superidee. Ik ben alleen niet goed met nasien enzo! 🙁

 12. zegt:

  Wat een prachtige jurk! Ik snap dat je die eigenlijk niet weg wou doen en wat fijn dat je zo creatief bent, kan je hem toch nog een soort van aan. Ik ben absoluut niet handig met een naaimachine maar als ik het aan mn moeder zou vragen die zou dit ook zo voor mij kunnen doen, hartstikke leuke blog

 13. Juliette zegt:

  Wat een goed en creatief idee!! Heb je mooi een nieuw leven gegeven.

 14. zegt:

  Wat leuk! Ik heb laatst een boek ontvangen over het omtoveren van je oude kleding in kinderkleding… Ook erg leuk!

 15. zegt:

  Wat een goed idee! Daar zou ik nu nooit aan hebben gedacht. Ik heb geloof ik ooit een spijkerbroek verknipt tot short (dacht ik. Bleek meer een hotpants te zijn), dus succesvol ben ik niet daarin. Als er echt iets stuk is ga ik eigenlijk altijd direct naar mijn beste vriendin die het heel makkelijk kan maken. Dit vind ik wel een heel goed idee (en milieuvriendelijk ook. Niet weggooien maar hergebruiken).

 16. zegt:

  Ik heb sinds kort de oude maar nog goede naaimachine van mijn moeder gekregen. Ben dus van plan wat vaker dingen te gaan proberen wat naaien betreft 🙂

  Slim dit hoor, kleding een twee leven geven…

 17. Frederique zegt:

  Ah ik vind dit echt een geweldig idee. Ik ben van boven wat aangekomen de laatste jaren dus sommige jurken zitten bij het bovenstuk, voornamelijk bij de armen, iets te strak dus ik had ze in een tas om op Marktplaats te doen maar ik ga nu toch eerst even kijken of er ergens nog een rok van te maken valt!!

 18. zegt:

  wat een goeie tip zeg! Nooit over nagedacht dat je van een oude jurk een rok kunt maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept