rok
Creativiteit Fashion

In 4 stappen van een oude jurk een rok maken

Jaren terug kocht een paar jurkjes van het merk Tante Betsy. Vrolijk gekleurde jurken. Ik droeg ze met veel plezier, maar ze werden minder en het strakke van de jurk, staat me niet meer. Weg gooien, wil ik niet dus besloot van de jurk een rok te maken. Dit is ontzettend makkelijk en meer dan elastiek en een naaimachine heb je niet nodig.

Vrolijke jurken

Tante Betsy staat voor vrolijke, gekleurde jurken, rokken en shirts. Ik word altijd vrolijk wanneer ik op de website kijk en heb langere tijd met heel veel plezier een tante Betsy jurk of rok gedragen. De kleding is van goede kwaliteit. De rode jurk die ik heb vermaakt, kocht ik denk ik een jaar of zes geleden. Ik heb deze erg veel gedragen, maar dat zie je er niet aan af. Mijn lichaam veranderd doordat ik niet meer sport en ik ben aangekomen, dat zie je in zo een jurk meteen. Eigenlijk past de pasvorm niet meer bij mijn lichaam.

Weggooien is zonde

Maar een jurk die eigenlijk nog goed is weggooien, dat doe ik niet. De stof is nog veel te mooi. Ik besloot er een rok van te maken. Nou ben ik geen ster op de naaimachine, dus wist eerlijk gezegd ook niet of het me zou lukken. Ik dacht;’Ik probeer het gewoon. Nu draag ik ze ook niet meer, gaat het echt mis, dan is het jammer, maar nu liggen ze ook in de kast.’

In 4 stappen ben je klaar

Ik haalde de naaimachine van zolder. Nu ben ik altijd weer eerst een tijd bezig om deze aan de praat te krijgen. Deze naaimachine is van mijn zus geweest, ze liet deze achter bij mijn ouders toen ze naar Amerika emigreerde en sinds een paar jaar staat hij bij mijn thuis. Ik gebruik hem regelmatig, alleen al om de spijkerbroeken van de jongens te maken. Het is alleen elke keer weer even een dingetje om het draad goed te krijgen. Lukt me dit, dan ga ik als een speer op die machine. En nu dus voor een rok. Het patroon is voor een A-lijn rok met elastiek, maardat kan natuurlijk helemaal verschillen, net welke jurk je hebt die je gaat verknippen.

Lees ook: Kapotte broeken van de kinderen weer draagbaar maken.

Maar goed, de rok, die maakte ik in 4 makkelijke stappen

 • Knip de rok af boven de taille.
 • Spelde de rand vast en pas of de lengte goed is.
 • Leg de rok onder de naaimachine en maak een band aan de bovenkant, waar een breed elastiek in kan. Vergeet niet een klein stukje open te houden.
 • Pas het elastiek om je taille en doe deze via het opengelaten stukje stof door de band, de twee uiteinden vastmaken en klaar is je rok.
Hoe je in 4 stappen van een oude jurk een rok kan maken
Hoe je in 4 stappen van een oude jurk een rok kan maken
Hoe je in 4 stappen van een oude jurk een rok kan maken

Nu werkt dit creatief bezig zijn altijd wel heel positief bij ij en heb ik eigenlijk zin om door te gaan. Misschien ga ik de volgende keer wel eens kijken hoe je een jurk maakt. In ieder geval een goede naaimachine is een eis.

Mocht jij er nog een aan moeten schaffen? Hier vind je een grote collectie naaimachines

Lees ook: Makkelijk en snel mondkapjes maken.

foto’s lodiblogt

18 thoughts on “In 4 stappen van een oude jurk een rok maken”

 1. Wat een goed idee! Ik kan me voorstellen dat je er nog geen afstand van wilde doen. Ik kwam Tante Betsy pas ook tegen op internet en was direct verliefd, maar ik schrok wel een beetje van de prijzen. Nu ik weet dat de kwaliteit goed is, vind ik het toch nog wel een overweging waard.

 2. Wat een prachtige jurk! Ik snap dat je die eigenlijk niet weg wou doen en wat fijn dat je zo creatief bent, kan je hem toch nog een soort van aan. Ik ben absoluut niet handig met een naaimachine maar als ik het aan mn moeder zou vragen die zou dit ook zo voor mij kunnen doen, hartstikke leuke blog

 3. Wat een goed idee! Daar zou ik nu nooit aan hebben gedacht. Ik heb geloof ik ooit een spijkerbroek verknipt tot short (dacht ik. Bleek meer een hotpants te zijn), dus succesvol ben ik niet daarin. Als er echt iets stuk is ga ik eigenlijk altijd direct naar mijn beste vriendin die het heel makkelijk kan maken. Dit vind ik wel een heel goed idee (en milieuvriendelijk ook. Niet weggooien maar hergebruiken).

 4. Ik heb sinds kort de oude maar nog goede naaimachine van mijn moeder gekregen. Ben dus van plan wat vaker dingen te gaan proberen wat naaien betreft 🙂

  Slim dit hoor, kleding een twee leven geven…

 5. Ah ik vind dit echt een geweldig idee. Ik ben van boven wat aangekomen de laatste jaren dus sommige jurken zitten bij het bovenstuk, voornamelijk bij de armen, iets te strak dus ik had ze in een tas om op Marktplaats te doen maar ik ga nu toch eerst even kijken of er ergens nog een rok van te maken valt!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.