rok
Creativiteit Fashion Vrije tijd

Hoe je in 4 stappen van een oude jurk een rok kan maken

Jaren terug kocht een paar jurkjes van het merk Tante Betsy. Dit zijn altijd hele vrolijk gekleurde jurken. Ik droeg ze met veel plezier, maar ze werden wat minder. Onder mijn armen werden ze wat ouder en ook het strakke van de jurk, staat me niet meer. Maar om ze hun weg te gooien, dat doe ik ook niet. Ik besloot mijn naaimachine eens uit het stof te halen en van de jurk een rok te maken.

Vrolijke jurken

Tante Betsy staat voor vrolijke, druk, gekleurde jurken, rokken en shirts. Ik word altijd vrolijk wanneer ik op de website kijk en het liefst zou ik mezelf met regelmaat verwennen met een tante Betsy jurk of rok. Echter goedkoop zijn ze niet. Wel zijn ze van hele goede kwaliteit. De rode jurk kocht ik denk ik een jaar of zes geleden en ik heb deze erg veel gedragen, maar dat zie je er niet aan af. Het enige wat minder werd was de stof onder mijn armen en ik vond de jurk qua pasvorm niet meer mooi staan. Doordat ik niet meer sport ben ik toch wat aangekomen en dat zie je in zo een jurk meteen.

Weggooien is zonde dus ik maak er een rok van

Maar een jurk die eigenlijk nog goed is weggooien. vind ik zonde. De stof is daarvoor nog veel te mooi. Ik besloot er een rok van te maken. Nou ben ik geen ster op de naaimachine, dus wist eerlijk gezegd ook niet of het me zou lukken, maar dacht;’ik probeer het gewoon.’ Nu draag ik ze ook niet meer, dus gaat het echt mis, dan is het super jammer, maar laat ik het gewoon proberen.

Van jurk naar rok in vier stappen

Ik haalde de naaimachine van zolder en ben altijd weer eerst een tijd bezig om hem aan de praat te krijgen. Deze naaimachine is van mijn zus geweest, ze liet deze achter bij mijn ouders toen ze naar Amerika emigreerde en sinds een paar jaar staat hij bij mijn thuis. Ik gebruik hem regelmatig, alleen al om de spijkerbroeken van de jongens te maken. Het is alleen elke keer weer even een dingetje om het draad goed te krijgen. Lukt me dit, dan ga ik als een speer op die machine.

Maar goed, de rok, die maakte ik in 4 makkelijke stappen:

 • Ik knipte de rok af net boven taille hoogte
 • Spelde de rand vast en paste of de lengte goed was.
 • De rok onder de naaimachine en een mooie band maken aan de bovenkant, waar een breed elastiek in kan. Vergeet niet een klein stukje open te houden.
 • Pas het elastiek om je taille en doe deze via het opengelaten stukje stof door de band, de twee uiteinden vastmaken en klaar is je rok.

rok

rok

jurk

rok

jurk

In 4 stappen van een oude jurk een rok maken #tip #ideas

Maak jij wel eens je kleding zelf?

foto’s lodiblogt

18 thoughts on “Hoe je in 4 stappen van een oude jurk een rok kan maken”

 1. Wat een goed idee! Ik kan me voorstellen dat je er nog geen afstand van wilde doen. Ik kwam Tante Betsy pas ook tegen op internet en was direct verliefd, maar ik schrok wel een beetje van de prijzen. Nu ik weet dat de kwaliteit goed is, vind ik het toch nog wel een overweging waard.

 2. Wat een prachtige jurk! Ik snap dat je die eigenlijk niet weg wou doen en wat fijn dat je zo creatief bent, kan je hem toch nog een soort van aan. Ik ben absoluut niet handig met een naaimachine maar als ik het aan mn moeder zou vragen die zou dit ook zo voor mij kunnen doen, hartstikke leuke blog

 3. Wat een goed idee! Daar zou ik nu nooit aan hebben gedacht. Ik heb geloof ik ooit een spijkerbroek verknipt tot short (dacht ik. Bleek meer een hotpants te zijn), dus succesvol ben ik niet daarin. Als er echt iets stuk is ga ik eigenlijk altijd direct naar mijn beste vriendin die het heel makkelijk kan maken. Dit vind ik wel een heel goed idee (en milieuvriendelijk ook. Niet weggooien maar hergebruiken).

 4. Ik heb sinds kort de oude maar nog goede naaimachine van mijn moeder gekregen. Ben dus van plan wat vaker dingen te gaan proberen wat naaien betreft 🙂

  Slim dit hoor, kleding een twee leven geven…

 5. Ah ik vind dit echt een geweldig idee. Ik ben van boven wat aangekomen de laatste jaren dus sommige jurken zitten bij het bovenstuk, voornamelijk bij de armen, iets te strak dus ik had ze in een tas om op Marktplaats te doen maar ik ga nu toch eerst even kijken of er ergens nog een rok van te maken valt!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *