zelf mondkapes maken- makkelijk en snel
Creativiteit Vrije tijd

Zelf mondkapjes maken- makkelijk en snel

Nu we per 1 juni het openbaar vervoer alleen in mogen met mondkapjes, besloot ik toch maar achter de naaimachine te kruipen en mondkapjes te maken. Niks fancy, gewoon recht toe recht aan. Makkelijk en snel te maken.

Met het openbaar vervoer

Wanneer mijn man niet meer thuis zou werken, dan zal hij elke dag met de trein naar zijn werk gaan. Nu weten we natuurlijk helemaal niet wanneer dit zal zijn. Ook reis ik zelf maar weinig met het OV, toch besloot ik alvast -voor alle zekerheid- een paar mondkapjes te maken.

Je vindt online verschillende patronen

Op twitter zag ik bij iemand die ik volg en in Duitsland woont een foto voorbij komen met mondkapje die je in 3 minuten kan maken. Ik had al verschillende patronen voorbij zou komen, nu ben ik ben geen ster op de naaimachine, dus bedacht ik wel dat ik het mezelf niet te moeilijk moest maken. Dus toen ik de foto zag op twitter, dacht ik dat dit wel een patroon voor mij zou zijn. Ik besloot het gewoon maar te proberen. Haalde de naaimachine van zolder, zocht katoen en begon gewoon. Nu werkte mijn naaimachine eerst niet goed ( mijn fout) dus de eerste masker maakte ik met naald en draad, dit ging ook prima, je bent alleen een stuk langer bezig.

Zelf mondkapjes maken

Hoe maak je nu makkelijk en snel zo een mondkapje? Zoek eerst een stuk katoen, ik koos voor een oude kussensloop en meet de maten op. Wij hebben allemaal niet zulke brede gezichten, dus ik rekende voor mijn man 20×17 cm, voor mezelf 19×15 cm. en de jongens 18×12 cm.

Wat heb je nodig voor het maken van een mondkapje:

 • Een lap katoen
 • Naaimachine ( heb je deze niet, dan gaat het ook prima met naald en draad je bent alleen wat langer bezig).
 • papier om mal te maken of een liniaal om af te meten
 • spelden
 • draad
 • schaar
 • elastiek of veter

En zo maak je ze makkelijk en snel:

 1. kijk hoe groot de mondkapjes moeten worden en meet deze uit op het stof. Speld dit af met een centimeter extra rondom om te zomen.
 2. Knip de stof uit en zoom de randen om met speltjes.
 3. Naai de zijkanten aan elkaar
 4. Naai de onderkant aan elkaar, begin en eindig een centimeter van de zijrand.
 5. Laat de bovenkant open, hier kan je een velletje van de keukenrol in stoppen voor de extra bescherming.
 6. Vervolgens naai je een centimeter van de beide zijrand nog een baan van boven naar beneden vast, hiertussen kan het elastiek of de veter.
 7. Vind je het prettig om een elastiekje langs je oren te doen, rijg deze door de zijkanten en maak ze vast. Anders rijg je een veter hierdoor heen. De onderste lus doe je om je nek, waarna je de veter aantrekt en achterop je hoofd maak je een strikje.
 8. Je mondkapje is klaar voor gebruik.

Zelf mondkapjes maken- makkelijk en snel
Zelf mondkapjes maken- makkelijk en snel
Zelf mondkapjes maken- makkelijk en snel

foto’s lodiblogt

Meer artikelen

11 thoughts on “Zelf mondkapjes maken- makkelijk en snel”

 1. ze zijn leuk en jullie zijn zo lekker crea bea bezig geweest 😀 ik wil en ga er echt niet aan, aan de mondkapjes. we hebben officiele gehad van mijn man zijn vriend die in de zorg werkt voor de meiden maar ik draag ze niet

 2. Deze zijn inderdaad ook best makkelijk. Ik denk dat ik mijn moeder moet inschakelen. Ik kan echt niet met een naaimachine overweg. Zij heeft ze ook voor mijn zusje gemaakt. Van die geplooide. Ik skip het OV gewoon nog wel een tijdje

 3. Lekker vrolijk! Hier nog geen mondkapjes (maar ga ook niet met OV dus voorlopig niet nodig en ben een ramp op de naaimachine haha). Maar vind het wel een gek idee om straks te zien. Helpen deze net zo goed als officiële?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.