Beginnen met hardlopen? Zo voorkom je blessures en maak je snel meters!

Wil jij beginnen met hardlopen, lees dan deze tips om blessures te voorkomen

Beginnen met hardlopen is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het is inmiddels al februari en waarschijnlijk zijn al veel goede voornemens om meer te gaan bewegen gesneuveld. Zonde, want hardlopen kan een enorm positief effect hebben op zowel de fysieke- als de mentale gezondheid. Bovendien kan iedereen het. Als je maar op de juiste manier start. Want zomaar ergens beginnen en direct hele lange meters maken, dat werk niet. Je hebt niet alleen goede hardloopschoenen nodig, maar ook de juiste plan van aanpak. Zo voorkom je blessures en merk je sneller dan je denkt dat het steeds beter zal gaan. 

Wil jij beginnen met hardlopen en wil je het dit keer écht op de juiste manier aanpakken? Met de volgende tips word jij uiteindelijk een pro! 

Begin met het maken van een hardloopschema 

Je kunt niet zomaar beginnen met hardlopen. Dit is namelijk niet alleen een kwestie van heel lang, heel snel lopen. Als je dit probeert, zal je dit binnen de kortste keren weer opgeven en liggen blessures op de loer. Daarom is het belangrijk om rustig op te bouwen. Zelfs als je denkt dat je conditie al heel goed is. Tijdens het hardlopen worden de spieren en gewrichten in je lichaam namelijk zwaar belast. Je lichaam moet de tijd krijgen om hier aan te wennen. Maak daarom altijd gebruik van een hardloopschema voor beginners. Deze kun je gemakkelijk online vinden, maar je kan er (met een beetje hulp van buitenaf) natuurlijk ook zelf één maken. 

Bij een dergelijk schema wordt er vaak gekeken naar de wijze waarop men loopt. Hierbij loop je bijvoorbeeld één minuut hard, dan weer één minuut wandelen, enzovoorts. Dit bouw je rustig op. Net zo lang totdat je een half uur aan één stuk kunt hardlopen. Vaak gaat dit sneller dan je denkt. Dergelijke intervallen zijn namelijk een zeer goede manier om je lichaam snel te laten wennen en uit te dagen en conditie op te bouwen. 

Wees je er ook van bewust dat je meerdere keren per week moet hardlopen om je lichaam te laten wennen. Je lichaam heeft ook rust nodig, maar dat betekent niet dat één keer per week volstaat. Om je lichaam echt te laten wennen en uit te dagen, is het belangrijk dat je minimaal twee keer per week hardloopt. Kies eventueel twee vaste dagen in de week uit en plan hierop echt wat uren vrij steeds. Zo heb je geen excuusjes meer om niet te gaan en wordt het langzaam een routine. 

Koop goede hardloopschoenen 

Het zal je nog verbazen hoeveel mensen op hun gewone sneakers beginnen met hardlopen. Waarom zou je immers heel veel geld uitgeven aan nieuwe schoenen als je helemaal niet zeker weet of je het volhoudt? Een logische beredenering, maar wanneer je op je sneakers vertrekt, dan weet je zeker dat je het ook niet lang zult volhouden. Je zal namelijk sneller dan je denkt te maken krijgen met ernstige blessures. 

Wees je ervan bewust dat hardlopen enorm veel van je benen en voeten vraagt. Wanneer de schokken tijdens het hardlopen niet op de juiste manier worden gedempt of opgevangen, dan kan dit een enorm effect hebben op het lichaam. Hierdoor heb je meer pijn en zal je zelfs te maken krijgen met ernstige blessures. Daarom begin je altijd met het kopen van goede hardloopschoenen. Laat ze eventueel aanmeten bij een speciaalzaak. 

Bovendien geeft dit ook nog eens een goede stok achter de deur. Wanneer je immers veel geld hebt uitgegeven aan nieuwe schoenen, dan wil je deze natuurlijk ook graag blijven gebruiken. 

Een goede warming-up en cooling down 

Vind je het ook altijd zo saai en vervelend om eerst een warming-up te doen voordat je begint? Vergeet dan niet dat dit, hoe saai ook, echt van essentieel belang is om blessures te voorkomen. Wanneer je direct op volle kracht gaat hardlopen, ontstaan er sneller beschadigingen in de spieren en gewrichten. Neem daarom echt de tijd om een goede warming-up en cooling down te doen. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn. 

Schenk aandacht aan de pijn 

Het is niet vreemd als je na de eerste trainingsdagen veel pijn ervaart. Je lichaam moet wennen aan de nieuwe bewegingen. Daardoor voel je spieren die je eerder misschien zelfs niet kende. Wel is het belangrijk om aandacht te besteden aan de pijn. Zeker in het begin is het daarom belangrijk om voldoende rustdagen tussen de trainingen te plannen. Als je dit doet, dan is de pijn na enkele dagen alweer over. Bovendien zal je merken dat iedere training je makkelijker af zal gaan. Gun je lichaam wel deze tijd. 

Lees ook: Hardlopen en thuissporten, werken aan je conditie.

foto gratis afbeelding via Pixabay

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept