Boek: Op reis met Vincent- Van Gogh in Drenthe

Op reis met Vincent, boekreview over vincent van Gogh

Over Vincent van Gogh is natuurlijk heel veel bekend en dan vooral over zijn periode in Frankrijk. Wat niet veel mensen weten is dat Van Gogh in zijn jonge jaren ook enkele maanden in Drenthe verbleef. Een vrij onbekende periode, terwijl in deze tijd hij veel inspiratie opdeed voor latere werken. In het Drents museum en in het boek ‘op reis met Vincent’ komt deze periode aan bot.

Interesse in het verhaal van Van Gogh

Sinds ik vorig jaar het boek ‘Mevrouw van Gogh’ van Caroline Cauchi las, is mijn belangstelling voor de kunstenaar Vincent van Gogh toegenomen. Het boek Mevrouw van Gogh is een prachtig, waargebeurd verhaal over de vrouw die Vincent van Gogh op de kaart zette na zijn dood. Het verhaal tot aan zijn dood is deels in fictie geschreven. Na het lezen van dit boek ben ik eigenlijk alleen maar meer geïnteresseerd geraakt naar het ware verhaal van Van Gogh.

Het Drents Museum

Het Drents museum komt nu met een tentoonstelling en daarbij ook een boek over de tijd die Van Gogh in Drenthe verbleef. Dit boek werpt een nieuw licht op misschien wel het minst bekende hoofdstuk in Van Goghs levensverhaal. 

Op reis met Vincent

Het boek op reis met Vincent- Van Gogh in Drenthe, geeft inzicht in het leven van Van Gogh. Het boek begint op 11 september 1883. Het boek begint met Vincent die de drukte van Den Haag zat is en de natuur op wilde zoeken, dit deed hij in Drenthe. Vincent van Gogh stapt op die dinsdag in 1883 (hij is dan dertig jaar) op de laatste trein van Den Haag naar Hoogeveen. Hij verblijft daar enkele weken, trekt vervolgens naar Nieuw-Amsterdam/Veenoord en bezoekt Zweeloo.

De ontwikkelingen als kunstenaar

Van Gogh ontvluchte dan wel de hectiek in den Haag, hoe Drenthe er in die tijd uitzag en wat van Gogh daar tegenkwam, dat was voor hem totaal onbekend. Het boek schets hoe het Drenthe in 1883 eruit zag en wat hem heeft geïnspireerd tot het maken van schetsen en schilderijen. Bij de foto’s zie je teksten staan die Vincent bij de tekeningen stuurde aan zijn broer Theo.

Het landschap heeft diepe indruk op van Gogh gemaakt, dat lees je terug in het boek. Overal om hem heen zag hij landschappen die hem doen denken aan het werk van zijn grote voorbeelden: de Nederlandse landschapschilders uit de zeventiende eeuw, de negentiende-eeuwse School van Barbizon uit Frankrijk en zijn tijdgenoten van de Haagse School.

Drenthe gaf hem inspiratie

Het inspireert hem om zelf aan de slag te gaan. De Drentse periode is een belangrijk moment in de ontwikkeling die Van Gogh als kunstenaar doormaakt en die hem uiteindelijk wereldberoemd maakt.

kunstenaars

Het boek

Het mooie aan het boek vind ik, is dat je eigenlijk mee gaat op de reis van Vincent. Waarom ontvlucht hij Den Haag, wie laat hij achter en wat ziet hij allemaal. Je ziet de tekeningen en schilderijen die hij in deze tijd maakte. Maar ook andere schilders en kunstenaars komen aan bod. Je leest hoe Vincent Theo probeert over te halen om vanuit Parijs naar Drenthe te komen, maar ook dat hij deze plek in december van 1883 toch weer heel plotseling verlaat.

Het is een prachtig boek, vol verhalen en foto’s. Een boek om door te bladeren, maar vooral ook om te lezen. Het is prettig en vlot geschreven, waardoor het naast leerzaam ook vermakelijk is om te lezen.

schetsen, schilderijen, tekeningen

Op reis met Vincent- Van Gogh in Drenthe

Waanders uitgevers

Nederlands en Engels
23 x 29 cm
160 pagina’s
200 illustraties
ISBN 9789462624948
€ 29,95

In het Drents Museum in Assen zijn zoveel mogelijk werken uit Van Gogh’s Drentse oeuvre te zien. Deze tentoonstelling is te zien van 11 september 2023 tot en met 7 januari 2024.

Het boek Mevrouw van Gogh waar ik het eerder over had, is ook echt een aanrader en koop je o.a bij bol

Ook een heel mooi boek: Het Delft van Vermeer

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept