Smûk- boek vol recepten, knutselen en handwerken
Boeken

Smûk- boek vol recepten, knutselen en handwerken

Smûk van Wimke Tolsma is een boek vol eenvoudige zelfmakers. Een boek voor iedereen die dol is op recepten, knutselen en handwerken. Een boek die er uitspringt door de duidelijke uitleg, de mooie foto’s en fantastische ideeën. Verdeeld in de vier seizoenen. Voor iedereen die van bakken, knutselen of handwerken houdt.

Een boek voor jou en mij

Smûk is een boek voor creatievelingen, voor de pro’s en voor beginners, voor mensen die graag zelf dingen maken, voor hen die recepten uitproberen en graag in de keukenkastjes kijken wat er gebruikt kan worden om te knutselen. Smûk zit vol eenvoudige zelfmakers die je zelf of met kinderen samen kan maken. Het boek is zo mooi van tekst en foto, dat alleen het doorbladeren je al enthousiast maakt.

Maak je leven meer Smûk

Nu had ik zelf nog noot gehoord van het woord ‘Smûk,’ maar kom jij uit Friesland dan weet jij waarschijnlijk wel waar Wimke Tolsma, schrijfster van het boek, het over heeft. De letterlijke vertaling van het woord Smûk, lees ik in het boek, is ‘gezellig en warm/ behaaglijk.’ “Zie het geluk in kleine dingen, de wind in de zeilen, de zon die schittert op het water. Om je eigen klein geluk te maken en ook thuis te genieten van smûk, heb je niet veel nodig”

Iedereen kan knutselen

Of je nu al jaren knutselt of af en toe eens aan de slag gaat, Wimke hoopt met haar boek te laten zien dat iedereen kan knutselen, bakken en handwerken. Dat je met eenvoudige instructies (en spullen die je vaak al in huis hebt) indrukwekkende dingen kan maken. Én dat je zo je eigen geluk creëert. Want Smûk, dat is het mooie zien in de kleine dingen.

Recepten, knutselen, handwerken

Onlangs ontving ik Smûk. En wat meteen opvalt is de prachtige vormgeving van het boek. De omslagkleur is heel rustig met een mooie foto van de schrijfster voorop. Hierdoor wekt het boek rust en nieuwsgierigheid op, want wat zal er in dit boek staan? Wanneer je het boek openslaat zie je bij de inhoud de vier seizoenen staan. Vier prachtige foto’s met hieronder vijftien eenvoudige zelfmakers. Bij de herfst zijn het trouwens zestien zelfmakers, dat komt omdat de laatste twee te combineren zijn. De zelfmakers zijn verdeeld in: Recepten, knutselen en handwerken. Door de vele variatie aan zelfmakers en het feit dat je veel basis ingrediënten die je nodig hebt wel in huis zal hebben, is dit boek heel laagdrempelig. Een boek die eigenlijk bij iedere do it yourself fan in de kast zou moeten staan.

Mijn favorieten

Wat heel fijn is in het boek, is dat voor je begint met de eerste zelfmakers, er eerst een hele duidelijke uitleg staat over haak steken. Nu haak ik veel, maar ik kan me heel goed voorstellen (en herinneren) hoe haken een hele uitdaging kan zijn. En al zijn de handwerk pagina’s natuurlijk mijn favoriet- ik ben heel enthousiast over de geknoopte wandhanger, die ik als eerst wil gaan maken- er staan zoveel leuke zelfmakers in dit boek. Zo valt bij mij meteen de Smorespot op of de Bodyscrub die je zelf kan maken. Eigenlijk doet elke bladzijde je aanzetten tot actie en creativiteit.

Lees ook: Alles over haken en breien.

Slingertjes maken van mandarijnenschillen.
Gezelligheid en warmte in een boek.
Hoe maak je zelf een weefraam. In Smûk lees je dit met stap voor stap uitleg

Dit boek is echt een cadeau

Of je dit boek nu weggeeft tijdens de feestdagen of jezelf hiermee trakteert, het is een boek om van te genieten. De mooie foto’s, de leuke ideeën, de eenvoudige zelfmakers. Je kan iedereen met dit boek blij maken. Je hoeft namelijke echt geen pro in knutselen of handwerken te zijn om met dit leuke en verrassende boek aan de slag te gaan. En niet meteen de fut om te beginnen, alleen het doorbladeren van Smûk is al een feest!

Winactie

Smûk, het boek vol eenvoudige zelfmakers & recepten is te koop voor € 17,95 op de site of bij Bol. Maar winnen kan ook: Ik mag namelijk twee boeken weggeven. Wat moet je doen om te winnen:

 • Reageer onder dit artikel met een geldig mailadres
 • De winactie loopt tot en met zondag 24 oktober 2021
 • Ik geef zowel hier als op Instagram een boek weg, dus wil je meer kans maken, reageer dan even op beide platforms.
 • De winnaar heeft inmiddels bericht van mi gehad.

foto’s lodiblogt

51 thoughts on “Smûk- boek vol recepten, knutselen en handwerken”

 1. Mooi dat in dit boek veelal met eenvoudige spullen die je al in huis hebt wordt gewerkt. Dat is vaak wat met tegenzit in recepten- en knutselboeken. Dan moet je er eerst op uit op zoek naar lastig te vinden ingrediënten of knutselspullen. Ik kende het woord Smûk overigens ook niet, leuk woord wel 🙂

 2. alleen al het woord Smuk! wat een geweldig woord om te leren,dank je wel! Het lijkt me een leuk boek, ik zou het best wel willen winnen

  1. Dit lijkt me nou zo’n boek wat je telkens in je handen hebt en niet ergens achterin de kast tussen de vele andere belandt… ik loot super graag mee!

 3. Wauw wat een leuke prijs, ik doe heel graag mee!
  Recepten, knutselen en handwerken, wat een superleuke en originele combinatie.
  Heel hard duimen maaarrrr….

 4. Wauw dat klinkt echt als een superleuk boek zeg! En zo lekker veelzijdig…love it!
  Dus ja, ik doe heeeeel graag mee! Ik zit al een hele tijd ziek thuis en dit zou me geweldig kunnen vermaken en afleiden.

 5. Wat een mooi creatief boek op verschillende vlakken. Leuk om met mijn oudste zoon op een leuke manier bezig te zijn. Eindresultaat: lekker en mooi. We maken heel graag kans.

 6. Ik heb wel een aantal boeken om knutselideeën op te doen, maar alles is altijd zo ingewikkeld. Helaas moet ik daarbij dan afhaken. Maar dit lijkt me een prachtboek vol mooie foto’s, ideeën en het belangrijkste: eenvoudige zelfmakers. Ik doe graag mee!

 7. Wat een fijn boek… knutselen, maar dan niet gelijk ál te moeilijk. En met lekker veel foto’s, echt voor een beginnende knutselaar zoals ik

 8. Smuk is een Deens woord en betekend Mooi.
  Zo ook dit boek. Waarin veel leuke en handige tips staan die je het hele jaar kunt gebruiken.
  De mandarijnen schil slinger ga ik morgen maken.
  Zo gooi je echt niets meer iets weg.

 9. Ik zou deze heel graag willen winnen voor mijn beste vriendin en haar man! Ze zijn net verhuisd en hebben de boeken van hygge en ikigai en die zweedse in een mooie stapel op hun eettafel liggen. Allemaal mooie pastelkleurtjes, maar Hij is een Fries.. dus deze mág eigenlijk niet ontbreken! En dan hebben mijn vriendin en ik weer fijne inspiratie voor een creamiddag <3

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.