Cultuur in Spanje- Volg een rondreis langs genieën

Cultuur in Spanje- Volg een rondreis langs genieën

Bij een vakantie in het Spaanse Costa Dorada denk je snel aan zon, strand en zee. Maar voor wie wat meer culturele verdieping zoekt, is daar de rondreis langs genieën. Een leerzame en inspirerende kennismaking met vier kunstenaars die hier hun inspiratie opdeden: Picasso, Gaudi, Miro en Casals. Zoek jij cultuur in Spanje? Lees zeker verder.

Vakantie vieren in Spanje

Het is niet vreemd dat de meeste mensen naar Costa Dorada komen voor de zon, het strand en de zee. Costa Dorada ligt in de regio Catalonië op een uur rijden ten zuiden van Barcelona. Ook in het najaar is dit een populair plek voor Nederlandse vakantiegangers. Dit komt mede door de 216 km lange kustlijn en prachtige zandstranden, maar ook de vele festivals en events. Maar goed, niet iedereen gaat naar Spanje voor het strand en de zee. Wat dat is Spanje natuurlijk veel meer. Ben jij op zoek naar cultuur in Spanje dan is de ‘rondreis langs genieën’ een leerzame en inspirerende kennismaking met vier kunstenaars die hier hun inspiratie opdeden. Namelijk Picasso, Gaudi, Miro en Casals.

Lees ook: Costa Dorada Spanje-Dit najaar genieten van de zon en festivals.

De rondreis langs genieën

De ‘rondreis langs genieën’ route verbindt plaatsen waar deze genieën gewoond en gewerkt hebben. Begin de autorit bij Reus, rij dan door naar El Vendrell, vervolgens ga je naar Montoig del Camp en eindig je in Horta de Sant Joan. Wat je hier kan ontdekken?

Gaudí

De architect Antoni Gaudi is bij velen vooral bekend van de Sagrada Familia in Barcelona. Altijd al benieuwd geweest naar zijn geboortehuis? Begin jouw reis dan in Reus. Hier werd Gaudí in 1852 geboren. Zijn geboortehuis bezoeken kan nu in het 5-verdiepingen tellende Gaudí Centre. Bij de plaatselijke VVV kan je een Gaudi rondwandeling vinden. Met deze rondleiding wandel je onder meer langs zijn huis aan de Calle Sant Vicenç en de Sant Pere-kerk waar hij werd gedoopt. Gaudí voltooide de middelbare school in Reus, hierna vertrok hij naar Barcelona om architectuur te studeren.

Pau Casals

De volgende stop in dit stukje cultuur in Spanje is El Vendrell. El Vendrell ligt ongeveer 40 km ten noorden van Reus. El Vendrell is de geboorteplaats van Pau Casals. Pau Casals is misschien niet zo bekend als Gaudi bij het grotere publiek, maar dat zegt natuurlijk niets. Ook al ‘ken je iemand niet’ de historie hier achter kan nog steeds ontzettend interessant zijn. Pau Casals is een van de meest gerenommeerde Spaanse cellisten. Geboren in 1876 en speelde voor het eerst een orgel in de kerk van El Vendrell. Het Pau Casals museum is gevestigd in Villas Casals, het voormalige vakantiehuis dat hij daar in 1910 liet bouwen. Elke zomer in juli en augustus vindt het Pau Casals International Music Festival plaats, geïnteresseerden kunnen ook zijn graf bezoeken op de begraafplaats van El Vendrell. 

Hier vind je alle informatie over Pau Casals Museum.

Het Pau Casals museum is gevestigd in Villas Casals.
Museu Pau Casals- Adriana Abella-Wisconsin

Joan Miró

De volgende plek in deze rondreis is landgoed Mas Miró. Dit landgoed ligt in de buurt van Mont-roig del Camp op 20 kilometer van Reus. Was Gaudi vooral bekend om het modernisme, de kunstschilder Joan Miró is een bekende kunstenaar binnen de stroming van het surrealisme. In 1911 kwam Miró voor het eerst naar dit landgoed om te herstellen van een ziekte. 65 jaar lang keerde hij elke zomer terug naar deze plek. Het landschap werd zijn inspiratiebron voor het kenmerkende kleurenpalet van de schilder. Denk onder meer aan zijn  schilderij ‘The Farm’. De prachtige landschappen kunnen worden verkend tijdens een fietstocht, waarbij je ook naar het prachtige strand van La Pixerota en de berg La Roca kan gaan. Toch nog op zoek naar meer cultuur? Dan is het Centro Miró zeker het bezoeken waard.

Alle informatie over landgoed Mas Miró vind je hier.

Mas Miró.  ligt in de buurt van Mont-roig del Camp op 20 kilometer van Reus
Mas Miró- Adriana Abella-Wisconsin

Picasso

De ‘Genius Route’ eindigt in Horta de Sant Joan, op iets meer dan een uur rijden van de Mont-roig. Pablo Picasso bezocht het dorp slechts twee keer, in de zomer van 1898 en 1909. Bij beide gelegenheden verbeterde zijn bezoek zijn gezondheid en inspireerde het zijn creativiteit. Het gebied is te zien in veel van zijn schilderijen, waaronder het reservoir in Horta en de fabriek in Horta de Ebro. Bezoek het Centro Picasso-museum om voorbeelden van zijn werk te zien en wandel langs plaatsen die Picasso in de historische stad heeft bezocht. Er is ook een wandelroute naar de grot waar Picasso met een vriend een maand verbleef in het nabijgelegen Els Ports National Park. 

Hier vind je alle informatie over het Centro Picasso Museum.

Horta del Sant Joan_ les roques d’en Benet- Adriana Abella-Wisconsin

Nog meer cultuur proeven

Er zijn nog meer activiteiten als onderdeel van deze route. Zo kan je naar de vermout proeverij in Reus, een wijngaard- en wijnkelder tour buiten El Vendrell bezoeken (met cellobegeleiding samengesteld door Pau Casals) en een fotografie cursus volgen in Mont-roig del Camp. Genoeg cultuur in Spanje zou je denken.

Mocht je nu alle informatie over deze route willen vinden. Op de site van El Paisatge des Genis kan je alle informatie vinden (ook in het Engels.

foto’s beeldbank Gaudi Centre- Adriana Abella-Wisconsin

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

1 reactie

  1. zegt:

    Ik wil zeker nog weer terug naar Spanje om daar meer van te ontdekken dan alleen de toeristische plekjes. Dus zo’n rondreis is zeker een optie, maar dan wel graag op eigen houtje zodat je ook de tijd hebt om alle indrukken te verwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept