2023 is het jaar van kunstschilder Johannes Vermeer. Dit zie je op televisie (De nieuwe Vermeer) en in musea’s. Zowel in het Rijksmuseum in Amsterdam als in In Museum Prinsenhof Delft zijn er exposities van de kunstenaar Vermeer. De verrassende expositie in Museum Prinsenhof Delft gaat over de in Delft geboren meester. De expositie heet Het Delft van Vermeer en hier is een bijpassend boek bij gemaakt. Een prachtig boek met alles wat ze weten over Vermeer.
Het Delft van Vermeer
Delft was in de zeventiende eeuw een broedplaats van talent, een stad waar belangrijke innovaties plaatsvonden. Hier groeide Johannes Vermeer uit tot een schilder van wereldformaat. Helaas is er niet veel bekend over Vermeer, zo weten ze ook niet van wie hij het vak leerde.
In het boek Het Delft van Vermeer, lees en zie je wat ze wél weten en wat er te ontdekken valt in het Delft van Vermeer. Via sleutelfiguren in Vermeers leven krijg je inzicht in het artistieke, intellectuele en sociale klimaat in het zeventiende-eeuwse Delft. Door in te zoomen op de wereld en de mensen rondom Vermeer krijg je beter zicht op de meester, maar het mysterie over zijn genialiteit blijft intact.
Museum Prinsenhof Delft
Het Boek Het Delft van Vermeer hoort bij de expositie die van10 februari tot en met 4 juni 2023 in Museum Prinsenhof Delft te zien is
Deze tentoonstelling biedt inzicht in het leven van de kunstschilder Johannes Vermeer. Hij leefde van 1632 tot 1675 en werd beroemd door onder andere zijn werken ‘Het Melkmeisje’ en ‘Meisje met de Parel.’ De tentoonstelling biedt de bezoeker inzicht in de relatie tussen Vermeer en Delft. Door middel van kaarten, prenten, boeken, tekeningen en topstukken van andere Delftse kunstschilders krijgt de bezoeker een beeld van het levendige stadsklimaat in de zeventiende eeuw.
De directe omgeving van Vermeer wordt uitgelicht om te laten zien dat hij behalve kunstschilder ook herbergier, echtgenoot en vader was. Daardoor kan de bezoeker beter begrijpen hoe hij zich kon ontwikkelen tot een geliefd kunstenaar in zijn tijd.
In de tentoonstelling wordt ook een selectie van archivalia uit het Stadsarchief Delft getoond die te maken hebben met familie, collega’s en vrienden van Vermeer. Deze stukken geven een inkijkje in bepalende momenten in hun leven en in het netwerk dat Vermeer had.
De Nieuwe Vermeer
Maar er is meer Vermeer. Bijna alle werken van Johannes Vermeer komen dit jaar naar het Rijksmuseum in Amsterdam voor de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit. Zes van zijn schilderijen zijn echter verdwenen. In het tv-programma De Nieuwe Vermeer (elke zondag op NPO1) brengen creatievelingen en professionele kunstenaars uit heel Nederland deze verdwenen werken tot leven. Een ode aan de iconische schilder, maar vooral ook een ode aan creatief Nederland.
De winnende schilderijen van de meesters komen vanaf 20 maart in het Rijksmuseum te hangen en de winnende schilderijen van de deelnemers komen vanaf 20 maart in Het prinsenhof Delft te hangen.
Vermeer in het Rijksmuseum
In het Rijksmuseum Amsterdam worden vanuit de halve wereld 28 schilderijen van Johannes Vermeer (1632-1675) samengebracht. Nog nooit heb je zoveel schilderijen van Johannes Vermeer bij elkaar kunnen zien.
Een interessant boek
Ik heb het boek gelezen voor het programma de Nieuwe Vermeer begon, juist ook omdat ik (net als iedereen eigenlijk) heel weinig wist over Vermeer. Door het boek herken ik nu heel veel wat er vertelt wordt over de persoon Vermeer en zijn schilderkunst. Het is een prachtig vormgegeven boek, met vlot geschreven teksten. De foto’s die er in staan geven informatie over Vermeer, maar ook over andere kunstenaars waarvan men denkt dat Vermeer deze eigenlijk wel gekend zou moeten hebben.
Het Delft van Vermeer is 10 februari verschenen bij Uitgeverij Waanders. In dit boek vind je bijdragen van David de Haan, Arthur K. Wheelock Jr., Babs van Eijk e.a.
Dit prachtige boek vol verhalen en foto’s van meesterwerken van verschillende kunstenaars, tekeningen, kaarten etc koop je o.a bij Waanders of Bol.com
foto’s lodiblogt/ gekregen product