Van kleur naar Kunst- kunstboek

van kleur naar kunst, boekrecensie kunstboek

Dol op kunst en altijd al benieuwd geweest naar hoe kleur nu toch ontstaan is. Van kleur naar kunst is een boek over ontdekking van de 55 belangrijkste kleuren in het bestaan van de creatieve mens vanaf de prehistorie tot nu. Geschreven vanuit het perspectief van de kunstenaar. Een interessant en kleurrijk boek.

Van kleur naar kunst

Het kunstboek van Kleur naar Kunst van Monica Rotgans (Waanders Uitgevers) is het verhaal van het ontstaan van kleuren. Dit boek is een compacte introductie naar het ontstaan en gebruik van de vele pigmenten en kleurstoffen die door mensen in verf en kleur zijn veranderd. “Het begon met aarde en houtskool.”

Groen, blauw, wit

Het groen en blauw van kopererts, het felle rood van vermiljoen, en wit, oranje en geel uit looderts. Het begin van onze huidige overvloed. Miljoenen handen hebben sinds de vroegste prehistorie verf gemaakt. Verf om het eigen lichaam, voorwerpen en de omgeving te beschilderen. Daarmee begon de mens zich van de natuur en van de anderen te onderscheiden.

kunstwerken

Vele kleuren blauw

Ik ben verrast van de vele keuren blauw die er zijn. Je weet het wel, maar hebt nooit beseft dat er zoveel verschillende namen voor zijn. Van Indiogo, naar Smalt, Mayablauw en Vivianiet. Per kleur leer je zoveel over het ontstaan en gebruik. Ontzettend interessant, als je zoals ik dol bent op kleuren.

wat zijn de betekenissen van kleur

Tekenen met kleuren

Ik ben creatief en sinds ik digitaal teken met het tekenprogramma Procreate, merk ik zelf hoeveel kleuren er zijn en wat je hier allemaal mee kan bereiken. Hoe een kleur uitgesproken en aanwezig kan zijn, maar ook juist rustig en bescheiden. Kleuren doen zoveel voor kunst, het maakt kunst.

Een boek vol kunst

Het boek is een prachtig beeld van kunst. Naast tekst zit het boordevol prachtige foto’s, zodat je van alleen het doorbladeren al enthousiast wordt. Alle 55 kleuren worden besproken. het begint bij Rode aarde en eindigt bij samengestelde zwarten. Kleur worden in hoofdstukken beschreven met ondersteunende foto’s die laten zien hoe de kleur gebruikt werd in schilderijen, kleding, op muurschildering en voorwerpen.

Het boek van kunst naar kleur en meer kunstboeken vind je bij Waanders Uitgevers of hier.

Wie is Monica Rotgans

Monica Rotgans is een multi-disciplinair beeldend kunstenaar, onderzoeker, auteur, fotograaf en docent. Ze deed langjarige onderzoek naar de functie, betekenis en oorsprong van het kleurgebruik in de beeldende kunst en architectuur.

foto’s lodiblogt/ product ontvangen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

2 reacties

  1. Ziet er een zeer interessant boek uit. Kleuren hebben ook zo’n impact op ons gemoed. Dat wordt nog altijd vaak onderschat…

    1. zegt:

      Daar heb je helemaal gelijk in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept