Wat is een detox kuur? 

Wat is een detox kuur?

Het is tegenwoordig enorm ‘in’ om een detox kuur te doen. Je hebt het vast wel eens gehoord bij mensen die proberen hun levensstijl gezonder te maken. Maar wat is een detox kuur eigenlijk? En hoe pak je zoiets het beste aan? En wat is dan de beste detox kuur waar je het meeste profijt van zult hebben? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen en meer.

Een goedkope marketingtruc?

In het Nederlands zou de term ongeveer kunnen worden vertaald als een ontgiftingskuur: het zou mogelijk zijn om je lichaam te ontdoen van afvalstoffen en gifstoffen die je met een normaal eetpatroon binnen zou krijgen. De veelgehoorde kritiek is dat de meeste kuren niet werken en dat het simpelweg een marketingtruc is om mensen dure boekjes, methodes en cursussen aan te smeren.

Waarom detoxen?

Toch zit er een kern van waarheid in zo’n ontgiftingskuur: als je structureel een hoop vet eten met veel e-nummers en andere ongezonde producten naar binnen stouwt, is het logisch dat er op gegeven moment een ophoping is van ongezonde stoffen in je lichaam. Je moet dan denken aan cafeïne, alcohol en suiker, maar ook stoffen die je inademt, zoals zware metalen als lood. Het is ook belangrijk om palmolie, slechte vetten en andere producten uit je lichaam weg te krijgen.

Hoe werkt een detox kuur?

Het is eigenlijk heel simpel: als jij dagelijks gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt die vers zijn gemaakt en geen ongezonde toevoegingen hebben, dan is het helemaal niet nodig om te detoxen. Het is gewoon nodig om de opstapeling van ongezonde stoffen een tijdje te onderbreken. Je kunt bijvoorbeeld 3, 5 of zelfs 7 dagen op sapjes leven, zodat je de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt, terwijl de ongezonde stoffen in je lichaam afgebroken worden. 

Waar begin je mee?

Je kunt naast het doen van een kuur met sapjes ook beginnen aan een speciale thee die werkt als een ontgiftingskuur. De theorie is dat als je meer thee drinkt op een dag, dat jij je vaak voller voelt en waardoor je dus minder gaat eten. Ook zijn speciale theesoorten, zoals gemberthee, kurkuma thee en bijvoorbeeld de beroemde groene of oolong thee, goede dranken om mee te beginnen.

Wat is een sterke detox kuur?

Je kunt een detox- of ontgiftingskuur zo hevig doen als je het zelf wil. Zo kan je bijvoorbeeld ‘intermediate fasting’ doen, oftewel vasten in tussenpozen of vasten met onderbrekingen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om ’s ochtends pas te beginnen met eten om 10 uur en ’s avonds na 18.00 geen eten meer in te nemen. Het wordt beweerd dat vasten op zo’n manier helpt om veroudering tegen te gaan en de cellen sneller te laten herstellen.  

Ontgiften in een sauna?

Een sauna is de perfecte manier om te ontgiften. Doordat de poriën opengaan in de warmte van een sauna, gaan allerlei gifstoffen en afvalstoffen mee in het zweet naar buiten. Als je na een seance van een aantal minuten je lichaam afspoelt (het beste natuurlijk onder een koude kraan) dan zal jij je voelen als herboren. 

foto gratis afbeelding van congerdesign via Pixabay

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept