Zeg eens ‘’nee’’! Over nee zeggen en het aangeven van grenzen

Zeg eens ‘’nee’’! Over nee zeggen en het aangeven van grenzen

Hoe goed ben jij in ‘’nee’’ zeggen? Dit lijkt misschien een gekke vraag, maar voor veel mensen is dit nog best lastig. Uiteraard heb ik het hier niet letterlijk over het uitspreken van het woord nee, maar meer over het aangeven van grenzen.

Grenzen aangeven

Veel mensen vinden het moeilijk om een ander iets te weigeren. Dit geldt dan met name voor personen in je omgeving, zoals vrienden, familie en collega’s. De reden hiervoor is vaak omdat ze deze personen te vriend willen houden. Nee zeggen op een verzoek zou tenslotte kunnen leiden tot scheve gezichten en teleurstelling.

Je kan niet altijd ‘ja’ zeggen

Het is daarnaast zo dat het bijna onmogelijk is om altijd overal ‘’ja’’ op te zeggen. Althans, niet als je zelf ook nog een leuk leven wilt leiden. Mensen helpen is natuurlijk een geweldig iets, maar zorg er eerst voor dat je je eigen zaakjes een beetje op orde hebt. Een positieve invloed op anderen hebben kan namelijk pas echt wanneer je zelf gelukkig en tevreden bent.

Je hoeft niet alles voor een ander op te knappen

Een ander nadeel van geen ‘’nee’’ durven zeggen is dat je daardoor regelmatig dingen zult doen die je niet leuk vindt. Ondanks dat natuurlijk niet altijd alles in het leven leuk kan zijn is het niet nodig om steeds vervelende dingen voor anderen te doen. Al helemaal als het om dingen gaat die eigenlijk buiten je werk of verantwoording vallen.

Het kan negatief uitpakken

Ondanks dat voor jezelf opkomen dus een goed iets is, kan het natuurlijk wel voorkomen dat niet iedereen er even goed op zal reageren. Als je bijvoorbeeld altijd ‘’ja’’ zegt als een collega vraagt of je voor hem wilt invallen, dan is de kans groot dat ineens nee zeggen bij hem verontwaardiging oproept. Hij is tenslotte gewend dat je altijd voor hem klaarstaat.

Laat je niet ontmoedigen

Toch is het belangrijk dat je jezelf niet laat ontmoedigen door eventuele negatieve reacties. Dit omdat de voordelen van een assertieve houding je meer goeds zullen brengen dan het vermijden van die paar teleurgestelde mensen. Daarbij is het belangrijk om kritisch te zijn op je vrienden en kennissenkring. Want zeg nou zelf, zou je willen omgaan met mensen die steeds over je heen lopen?

Grenzen verleggen

Leren ‘’nee’’ zeggen is een uitdagend proces waarbij je je grenzen moet verleggen. Toch hoeft het niet zo moeilijk te zijn als je misschien zou denken. Daarbij kun je er veel moois voor terugkrijgen.

Vitaal gezond/ foto pixabay/ disclaimer

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

10 reacties

 1. zegt:

  Mooi artikel. Nee zeggen is inderdaad een uitdagend proces. Volgens mij blijft dat ook levenslang zoeken naar balans. Wanneer ‘kan’ het wel en wanneer niet?

 2. zegt:

  Hier ben ik tegenwoordig gelukkig echt goed in. Ik doe alleen iets als ik me goed voel en er zin in heb en achter sta. Natuurlijk ook wel eens iets waar ik minder zin in heb, maar dat doen we allemaal wel eens en een ander ook voor jou.

 3. zegt:

  Mooi artikel om te lezen. Nee zeggen had ik vroeger moeite mee, de laatste jaren steeds minder. En het voelt zeker fijn voor mezelf de grens aan te geven.

 4. ik kan het bijna nooit, nee zeggen. vooral niet tegen mijn vrienden en vroeger op mijn werk. daarom ga ik altijd ook over mijn grenzen heen helaas

 5. Caroline zegt:

  Oei, ik blijf dat lastig vinden. Alsof het niet in mijn DNA zit. Het is echt ander gedrag dat ik moet aanleren en als people pleaser is dat best een uitdaging kan ik je vertellen.

 6. zegt:

  goed artikel dit!! ik ben er niet moeilijk in want ik ben echt een persoon die recht door zee is en ook geen moeite heeft met nee zeggen en het een ander naar de zin maken om de rust te bewaren zit er bij mij ook niet in 😀 al met al zoals bekende wel eens willen zeggen dat ik een ice queen ben en dat vind ik niet maar ik wil gewoon geen dingen op mijn nek halen waar ik geen zin in heb

 7. Ik vraag nu vaak of ik er even over mag nadenken. Dat helpt om een bewuste keuze te maken en niet bang te zijn om ‘Nee’ te zeggen voor mij.

  1. zegt:

   Dat vind ik een hele goede Nicole, dat zou ik ook vaker moeten zeggen. Nu voel ik me nog wel eens in het nauw gedreven en antwoord ja terwijl ik nee zou willen zeggen.

 8. Marsha zegt:

  Vroeger vond ik dit echt super moeilijk. Maar over de jaren (en met hulp) kan ik nu echt een stuk makkelijker nee zeggen, zonder er me er slecht bij te voelen.

 9. T is lastig, maar ook een proces. Tegen mensen die verder af staan zeg ik tegenwoordig wel makkelijker nee, tegen de mensen om mee heen niet zo. Maar wat Nicole zei, ik vraag idd vaker om even bedenktijd en dat scheelt een boel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept