Thuisvermaak, dat gaat prima met een trampoline in de achtertuin, maar deze moet wel veilig zijn. Want hoewel buitenspelen leuk hoort te zijn, gebeuren er natuurlijk ook wel eens ongelukjes, zeker bij het trampoline springen. Maar hoe zorg je nu voor deze veiligheid?
Veiligheid en buitenspelen
VeiligheidNL is sinds enkele jaren de campagne ‘Risicovol Spelen’ gestart. Daarin geeft de organisatie onder andere adviezen over veiliger trampolinespringen. Zo heeft het de voorkeur de trampoline in te graven, moet gezorgd worden voor voldoende vrije ruimte om en boven het speeltoestel, en dient er liefst los zand of gras rondom te liggen. Want thuisvermaak met een trampoline is leuk, maar moet wel veilig zijn.
Kinderen en bewegen
Springen of jumpen is populair thuisvermaak bij kinderen, maar ook voor volwassenen. Want waarom zou jij niet sporten op een trampoline? Het springen is een spannende bezigheid. Het is ook een officiële wedstrijdsport. Trampolinespringen is meer dan op en neer springen. Schroeven, salto’s en draaien zo hoog mogelijk. Door te springen op een trampoline leer je je spieren te coördineren en te beheersen. Het gevoel voor evenwicht wordt verfijnd. En het voordeel is ook, ze spelen het hele jaar buiten!
Veiligheid en trampolines
Toch gaat er vooral bij de thuis trampolines nogal wat verkeerd. Veel blessures worden veroorzaakt door mankementen van de trampolines. Het gaat om gebreken als onvolledige veiligheidsaanduidingen, een kussen dat niet groot genoeg is of een veiligheidsnet dat te laag is en zomaar kan losraken. Ze voldoen niet aan Europees veiligheidsnormen.
Letsel bij trampoline ongelukjes
Volgens Veiligheid.nl moeten veel Kinderen zich laten behandelen na een trampolineongeluk. In de helft van de gevallen was het letsel ernstig. De meeste blessures zijn breuk aan de pols, sleutelbeen en enkel, maar bij tien procent betrof het hersenletsel.
Veiligheidsnet en een trampoline
Kinderen vallen van de trampline of botsen met hun hoofden tegen elkaar. In veel gevallen komt dat omdat kinderen tegelijkertijd gaan springen met als risico dat een zwaarder kind het andere kind min of meer gekatapulteerd wordt. Een sterk veiligheidsnet moet voorkomen dat het kind van een hoogte valt. Ingegraven trampolines hebben geen hoogteverschil en zijn daardoor een veiliger.
Verschillende soorten
Ze zijn er in alle vormen: een ronde, ovale en rechthoekige trampoline. De meeste exemplaren die bij particuliere tuintjes staan zijn de staande trampolines. Een veilige trampoline vereist minimaal een obstakelvrije zone van minimaal 2,5 meter. Een zachte ondergrond zoals gras of rubberen tegels voorkomt blessures als kinderen toch verkeerd vallen. Zo kan je bijvoorbeeld een sterk graszaad kopen dat speciaal ontworpen is voor kinderen die lekker willen ravotten. Dit is sterker dan een siergraszaad.
Trampolines zijn goed voor de conditie, kracht en de coördinatie. Waar het fout gaat is als een heleboel kinderen tegelijk de trampoline opgaan. Houd altijd toezicht bij springende kinderen en stel als minimumleeftijd zes jaar. Zorg voor een degelijke trampoline en controleer die regelmatig op veiligheid.
Thuisvermaak maar wel veilig.
Ook hier staat een trampoline in de tuin. Onze jongste zoon staat hier elke dag een lange tijd op te springen, voor hem is dit ook echt thuisvermaak. Ook wij hebben een veiligheidsnet om de trampoline en de jongens weten ook wel dat ze van mij eigenlijk alleen op een trampoline mogen springen als hier een veiligheidsnet om heen zit, want ook hier telt: veiligheid boven alles! Nog meer thuisvermaak in de tuin? Wat dacht je van een hangmat van hangmatwereld in de achtertuin? Als dat geen vermaak, ontspanning en rust geeft en nu eens niet alleen voor de kinderen!
foto gratis afbeelding van Rudy and Peter Skitterians via Pixabay
2 reacties
Als ik zie wat sommige kinderen op zo’n trampoline kunnen, ben ik niet verbaasd dat er veel ongelukken mee gebeuren. Maar het is zó leuk om er één in de tuin te hebben.
Dat is het hem en als er een goed net omheen zit en zachte tegels of gras, dan is het oké, maar je moet er zeker niet met te veel op, kunstjes doen, die je niet kan of wat dan ook, want dan is het toch echt wel gevaarlijk.