Je eigen onderneming starten? Pak het meteen duurzaam aan!

je eigen onderneming starten, pak het dan meteen duurzaam aan

Denk je erover na om je eigen onderneming te starten, of ben je al ondernemer? Als ondernemer heb je veel impact op je omgeving. Daarom is het geweldig om stil te staan bij de bijdrage die jij door jouw bedrijf kan leveren aan een duurzamere wereld. Gelukkig stijgt het aantal ondernemers en consumenten die het belang van duurzaamheid zien én omzetten steeds meer. Maatschappelijk verantwoord ondernemen, ook wel MVO-beleid genoemd, wordt in Nederland bovendien door de overheid gestimuleerd. Zo is het onder andere mogelijk je met andere duurzame bedrijven te connecten en kennis te delen. 

1.Begin bij de basis

Of je nu thuis of op kantoor gaat werken, de volgende zaken kun je eenvoudig omzetten:

  • Zet de verwarming een tandje lager en trek zolang het nog koud is wat dikkere kleding aan. 
  • Vervang je gloeilampen voor LED-Spaarlampen en let erop alleen licht aan te doen waar je daadwerkelijk werkt.
  • Heb je stekkers of adapters in het stopcontact die niet gebruikt worden? Haal deze eruit, Een adapter die zonder dat je hem gebruikt in het stoopcontact zit, verbruikt per uur ongeveer 2 watt!
  • Als je klaar bent met werken, zet dan alle apparatuur uit in plaats van op stand-by. Stekkerblokken zijn erg praktisch omdat je deze door een knopdruk uit kan zetten.
  • Werk met ecologische kantoorartikelen en drukwerk. Zo kun je erop letten, geen plastic pennen of bureauartikelen te gebruiken, je printerpapier te vervangen voor een duurzame variant en klanten visitekaartjes van natuurlijk eco-papier te geven.
  • Check ook of je je woon- werkverkeer kunt reduceren. En op dagen dat je op kantoor werkt is het natuurlijk beter en gezonder vaker de fiets of het openbaar vervoer te pakken. 

2. Expandeer je blik

Bedrijfspand

Hoe duurzaam is je toekomstige bedrijfspand? Misschien is het mogelijk alternatieve energieoplossingen te installeren zoals zonnepanelen of infraroodwarmte. En kun je je bedrijfspand ook nog beter isoleren? 

Leveranciers

Liggen deze op een lijn met jouw ethische voorstellingen? Ook al neem je niet zo veel af, door te stoppen met bestellen bij leveranciers die hier niet aan voldoen, open je de weg voor leveranciers die óók een punt maken van duurzaamheid en milieubewuster produceren. 

Think local

Als je op zoek gaat naar passende leveranciers, kijk dan vooral of deze lokaal te vinden zijn. Op deze manier voorkom je lange toeleveringswegen en reduceer je een groot stuk vervuiling. Een groot voordeel is ook, dat de producten of diensten veel sneller geleverd kunnen worden.

3. Deel je gedachtengoed

Wil je gaan samenwerken met personeel? Ga bij het aannemen van mensen voor een inclusief beleid en kijk wie je een kans kunt geven. Ook is het heel duurzaam om mensen mogelijkheden te bieden binnen jouw bedrijf te groeien en hun kwaliteiten te ontplooien. Zo creëer je een sterk team kunt met langdurig tevreden medewerkers. Nodig interessante sprekers uit, die over bewustzijn, duurzaamheid en gezondheid vertellen, betrek het middageten van een lokale cateraar. Zet een schaal met lokaal geteeld fruit neer of leg een “snoeptuintje” aan, met bijvoorbeeld tomaatjes, visalis of aardbeitijes. Ook kun je het leasen van een fiets aanbieden en een deel van een sport abonnement voor je rekening nemen. Sterk ook het team door samen maatschappelijke initiatieven te steunen. Organiseer een sportevenement om donaties voor een goed doel in te zamelen. Of knap samen de kinderboerderij in het dorp op. Natuurlijk kun je deze activiteiten op social media delen, maar let er wel op dat het écht en eerlijk blijft.

Ga er dus helemaal voor en geniet ook van de duurzame keuzes die je maakt voor je startende bedrijf. Het is inspirerend om een steentje bij te dragen. Zowel zakelijk als ook privé.

duurzaamheid op kantoor

foto shutterstock_1660925212_Roman Samborskyi en shutterstock_1736622488_dvoevnore

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept