Femme Fatales- sterke vrouwen in de mode #boekrecensie

Femme Fatales- sterke vrouwen in de mode #boekrecensie

Femme Fatales-sterke vrouwen in de mode. Een boek naar aanleiding van de tentoonstelling ‘femme Fatales’. In deze tentoonstelling stonden vrouwelijke modeontwerpster van het midden van de negentiende eeuw tot vandaag de dag centraal. Het boek is een prachtig terug-lees exemplaar.

Femme fatales- de tentoonstelling

Denken we bij femme fatale al snel aan een vrouw die haar schoonheid en seksualiteit gebruikt om mannen te verleiden en in het ongeluk te storten. Een femme fatale is typisch stijlvol, arrogant, sterk, seksueel onafhankelijk, intelligent. In de tentoonstelling Femme Fatales die in 2018-2019 te zien was in het Gemeentemuseum Den Haag (tegenwoordig Kunstmuseum Den Haag) voerde – in tegenstelling tot de naam doet vermoeden- de vrouw niet op als brenger van onheil en bedreiging van de man. Maar de tentoonstelling richte zich juist op vrouwelijke modeontwerpers van het midden van de negentiende eeuw tot vandaag de dag.

Lees ook: De gids naar Nederlandse Musea 

Een boek vol essays en interviews

Femme Fatales -Sterke vrouwen in de mode is een terug-lees boek naar aanleiding van de tentoonstelling en is gemaakt door modeconservator Madelief Hohé (essays) en modejournaliste Georgette Koning (interviews).

Op de achterkant van het boek

‘Dat naaistertje’, zo werd de befaamde Coco Chanel minachtend omschreven door haar tijdgenoot Paul Poiret. Hij viel haar aan op haar vrouw-zijn, maar feitelijk zag hij haar als grote concurrent.

Ontwerpen vrouwen anders voor vrouwen dan hun mannelijke collega’s? Wat is hun invloed? Wat betekent vrouw-zijn voor hun creaties? En wat is hun visie op mode? Dit boek toont werk van Coco Chanel, Jeanne Lanvin, Elsa Schiaparelli, Mary Quant, Vivienne Westwood, Sonia Rykiel, Miuccia Prada, Maria Grazia Chiuri (Dior) en van Nederlandse grootheden als Fong Leng, Sheila de Vries en Iris van Herpen en vele anderen.

Zo bedrukte Maria Grazia Chiuri in haar eerste collectie voor Dior T-shirts met de tekst ‘We Should all be Feminists’. Een jaar later gebruikte Chiuri wederom T-shirts, dit keer met de prikkelende vraag ‘Why Are There No Great Women Artists?’. Chiuri zelf geeft aan dat de opkomst van Donald Trump, de women’s protest marches en de #metoo-beweging haar engagement in het publieke debat hebben aangewakkerd. Dat geldt ook voor Angela Missoni (Missoni). Voor haar najaarscollectie 2017 bracht ze zogenaamde ‘pussy hats’, ontworpen als protest tegen Donald Trump, van de straat naar de catwalk.

De vrouwen in de mode

Het is een prachtig boek en echt niet alleen als je fan bent van mode. De verhalen zijn boeiend en de foto’s stuk voor stuk inspirerend. Het is leuk om te zien hoe de mode veranderd is in de loop der jaren maar ook weer terug komt. Je leest de geschiedenis op mode gebied, maar ook wat de mode voor de vrouw doet. Er staan interview in met mode ontwerpers, waarbij de vragen heel verschillend en wisselend zijn. En wordt de vraag wat is een Femme Fatales voor jou beantwoord door onder anderen Tess van Zalinge. Die aangeeft wat haar onderwerp fataal maakt: ‘Bij het woord fataal denk ik niet meteen aan sexy, of power dressing. Voor mij staat fataal voor sensueel en vrouwelijkheid. ik wil dat vrouwen zich kleden voor zichzelf, en niet voor een ander. De kracht van een vrouw die mijn kleding draagt moet van binnenuit komen, niet van de kleding, die moet iemand een boost geven.’

Femme Fatales- sterke vrouwen in de mode #boekrecensie
Femme Fatales- sterke vrouwen in de mode #boekrecensie

Een aanrader

Dit boek is echt een aanrader, voor Femme Fatales, voor mode liefhebbers, maar ook voor jou wanneer je graag de verhalen leest achter de keuzes die gemaakt zijn in de mode. Het is een prachtig boek om door te bladeren, met interessante verhalen, prachtige foto’s en mooie interviews.

Femme Fatales- sterke vrouwen in de mode #boekrecensie

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept