Wat voor verschillende zorgverzekeringen zijn er?

Wat voor verschillende zorgverzekeringen zijn er?

Zorgverzekeringen, check jij ze elk jaar? En weet jij dat er vier verschillende dekkingen bestaan? Het is helemaal niet verkeerd om hier weer eens naar te kijken, helemaal nu de periode er weer aankomt, waarin je van verzekering kan wisselen.

Het nieuwe zorgseizoen

Binnenkort staat het nieuwe zorgseizoen weer voor de deur. Van 12 november t/m 31 december is de enige periode in het jaar waarin je mag wisselen van zorgverzekeraar of zorgpolis. Wat veel mensen niet weten is dat er vier verschillende dekkingen bestaan: van een basisdekking tot een optimale dekking (restitutiepolis). Daarom is het belangrijk dat je niet alleen naar de premie kijkt, maar ook de dekking kiest die het beste bij je past. Waar kan je uit kiezen?

Naturapolis: gecontracteerde zorg wordt vergoed

Zorgverzekeraars hebben contracten met geselecteerde zorgverleners en ziekenhuizen. Als je een naturapolis hebt en door een gecontracteerde zorgverlener wordt behandeld, worden je zorgkosten volledig gedekt.

Dit ligt iets anders als je naar een zorgverlener of ziekenhuis zonder contract gaat. Is je behandeling niet spoedeisend dan wordt het merendeel van de nota vergoed (denk aan zo’n 75-80%). Maar veel zorgen hoef je je hier niet over te maken: vaak zijn er veel geselecteerde zorgverleners om uit te kiezen. Spoedeisende zorg wordt altijd volledig vergoed en je kunt hiervoor in elk ziekenhuis in Nederland terecht.

Goed om te weten: ook huisartsenzorg wordt helemaal gedekt. Welke polis je ook hebt, deze kosten vallen altijd onder de basisverzekering.

Restitutiepolis: vrije zorgkeuze, optimale dekking

Een restitutiepolis biedt de meeste vrijheid en grootste dekking. Hiermee heb je namelijk een vrije zorgkeuze. Dit betekent dat jouw zorg, zolang deze binnen marktconforme en redelijke tarieven valt, standaard vergoed wordt. In andere woorden: in welk ziekenhuis of door welke zorgverlener je ook wordt behandeld, je hoeft geen zorgkosten of een eigen bijdrage te betalen. Hier staat een iets hogere premie tegenover.

Combinatiepolis: beetje van beide

De combinatiepolis is een, jawel, combinatie van de restitutiepolis en de naturapolis. In de praktijk betekent dit dat je in bepaalde gevallen te maken hebt met gecontracteerde zorgverleners, en in andere gevallen niet. Als je weet welke soort zorg je komend jaar nodig gaat hebben, is het daarom verstandig om de polisvoorwaarden onder de loep te nemen voordat je de zorgverzekering afsluit. Hierin staat namelijk welke soort zorg volledig gedekt wordt en wanneer je zelf iets moet bijleggen. Je keuzevrijheid is dus groter dan bij een naturapolis en iets kleiner dan bij een restitutiepolis.

Budgetpolis: basisdekking voor scherpe premie

Een budgetpolis is de voordeligste optie. Net als bij een naturapolis, heb je te maken met gecontracteerde zorgverleners – alleen is het aanbod iets kleiner. Als je kiest voor een gecontracteerde zorgverlener worden je kosten volledig vergoed. In het geval van een niet-gecontracteerde zorgverlener wordt de nota deels gedekt.

Wees op tijd

Als je in 2021 van polis of zorgverzekeraar wil veranderen, weet dan dat je alleen van 12 november 2020 t/m 31 januari 2021 kan overstappen. Als je uiterlijk op 31 december 2020 overstapt, wordt je oude verzekering automatisch opgezegd door je huidige verzekeraar. Mocht je in januari overstappen, dan moet je uiterlijk op 31 december 2020 zelf je oude zorgverzekering opzeggen.

Kijken naar je zorgverzekering.

Het is helemaal niet verkeerd om elk jaar naar jouw zorgverzekering te kijken, want zorg kan veranderen, denk aan tandarts kosten, fysiotherapie of orthodontie. H

Ben jij van plan dit jaar te switchen van zorgverzekering?

foto pixabay/ disclaimer

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept