Gezondheid

Hier kun je op letten bij het overstappen van verzekering

Toen vorig jaar bleek dat de oudste een beugel moest, ben ik eens goed naar onze verzekering gaan kijken. Dit was voor ons het moment om over te stappen van zorgverzekering. Maar waar kan je nu op letten als je gaat switchen? En hoe zit het met het opzeggen van je huidige verzekering?

Veranderen van verzekering

Al eerder veranderde ik van zorgverzekering en ik wist nog wat een klus dit was. Toen ik in de zorg werkte, was het makkelijk. Ik had een collectieve zorgverzekering via mijn werk. Als ik van baan veranderde en naar een ander ziekenhuis ging, nam ik deze gewoon mee. Maar met deze collectieve verzekering moest ik stoppen toen mijn man en ik allebei een sabbatical namen. Op dat moment moesten we op zoek naar een nieuwe zorgverzekering.

Waarom zou je een andere zorgverzekering kiezen?

We hebben toen alles heel goed onder de loep genomen. Stelden ons de vragen: ‘Wat hebben we nodig en wat niet meer? Wat is goedkoper? Een aanvullende tandartsverzekering en elke maand meer betalen? Of die ene keer dat we iets hadden, dit zelf te betalen?’ Al met al was het nog een hele rekensom en vele verzekeringen lieten we de revue passeren.

Waarom veranderen als je tevreden bent?

Bij de zorgverzekering die we toen kozen, zijn we jaren gebleven. We waren tevreden en waarom veranderen als alles goed gaat? Tot mijn zoon een beugel moest. De orthodontist gaf me een uitgebreid overzicht van de kosten en ik zocht uit hoeveel onze verzekering hierin zou vergoeden. Dit bleek ontzettend weinig te zijn. Voor ons was dit toen het moment dat we er weer eens goed voor ging zitten en op zoek gingen naar een nieuwe verzekering.

Ga jij switchen in 2020?

Het nieuwe jaar duurt nog even maar als jij wil veranderen van verzekeringen, dan is het goed om nu alvast naar de mogelijkheden te kijken. Want wanneer zijn de tarieven bekend? En hoe zeg ik mijn huidige zorgverzekering op? Al deze informatie vind je bij zorgverzekering 2020 bij FBTO. Hier vind je precies wat je moet weten als je wil veranderen van zorgverzekering.

Hier kan je op letten bij het zoeken naar een goede zorgverzekering

Waarom zou je veranderen van zorgverzekering? Waarom zou je je al deze moeite op de hals halen? Toch is het goed om hier kritisch naar te kijken. Je kan veranderen als een andere zorgverzekering qua dekking en voorwaarden beter aansluit bij je wensen. Maar ook als een andere zorgverzekering goedkoper is. Waar kan je op letten bij het zoeken naar een verzekering?

 • Vergelijk verschillende zorgverzekeringen.
 • Bekijk de voorwaarden die gelden voor vergoeding.
 • Ga na welke zorg je denkt nodig te hebben.
 • Bepaal of je een vrije zorgkeuze belangrijk vindt.
 • Kijk goed naar de eigen risico’s.

Ben jij wel eens veranderd van zorgverzekering?

Hoe zit het nu precies met eigen risico en eigen bijdrage?

foto pixabay/ disclaimer

24 thoughts on “Hier kun je op letten bij het overstappen van verzekering”

 1. Tot nu toe heb ik wel vaak andere pakketten afgesloten, maar wel steeds bij dezelfde verzekeraar. Deze bevalt goed en dan heb ik gewoon echt geen zin in gedoe met overstappen enzo. Ik betaal fors, maar ja, zij betalen voor mij ook fors, denk ik dan maar;).

 2. Ik zit al jaren bij dezelfde (DSW) verzekeraar. zaken die wat mij betreft ook meespelen zijn zaken als: hoe collectief zijn verzekeringen? Tuurlijk is het aan de ene kant zonde als je dingen waar je geen gebruik van maakt niet hoeft te betalen, maar aan de andere kant is juist dat collectieve het sociale waardoor Nederland zich onderscheid van andere landen. Als iedereen alleen maar exact betaalt wat ie gebruikt dan heeft dat tot gevolg dat iemand die veel zorgkosten heeft wellicht in de financiële problemen komt.

 3. Ik vind het meestal een gedoe om alles uit te zoeken. En daarom ben ik de afgelopen paar jaar bij dezelfde gebleven. Maar eigenlijk zou ik het voor komend jaar wel weer wat beter moeten gaan uitzoeken. Vooral omdat ik nu bijvoorbeeld een Haptonoom volledig zelf moet betalen. En het zou fijn zijn als daar een deel van vergoed wordt.

 4. Ik veranderd zeker af en toe van verzekering, maar eigenlijk alleen als ik uitgezocht heb of de verhouding vergoeding/prijs beter is bij een andere verzekeraar. Ik heb een aantal eisen waar m’n verzekering aan moet voldoen en dus vergelijk ik ieder jaar weer of ik beter af ben bij een andere verzekeraar.

 5. Elk jaar kijken we naar de beste opties om dan pas een beslissing te nemen.Kan toch heel wat schelen als je zo nu en dan van verzekering verandert

 6. Ik switch ook elk jaar (meestal pas op 31 december, hahaha) probeer toch altijd de goedkoopste te vinden die het beste past bij onze wensen. Volgend jaar neem ik bij voorbeeld wel een tandartsverzekring 😉

 7. Yup. Op het moment dat ik stopte met mijn baan in loondienst moest ik echt gericht gaan kijken naar een andere verzekering die bij mij paste. Ook ik moest stoppen met het collectieve. Ons kind is toen ook weer bij de verzekering van mijn man gegaan.

 8. Good to know. Sinds ik 18 ben moet ik me hier ook wat meer op letten. Waarschijnlijk ga ik overstappen in 2020 omdat ik graag een intensieve acnébehandeling wil volgen en dat kan niet bij elke verzekering.
  Liefs,
  Elles

 9. Handige tips! Goed ook om van te voren na te gaan wat voor medische kosten je verwacht in het nieuwe jaar. Ik ga straks zeker weer verzekeringen vergelijken!

 10. Ik heb een chronische ziekte en ben een dure klant, haha. Voor mij is het onvoordelig om steeds te switchen, want alle instanties werken niet met álle zorgverzekeraars.

 11. Ik switch eigenlijk nooit tussen verzekeringen terwijl ik dat eigenlijk wel eens zou moeten doen als het voordeliger zou zijn

 12. Zelf ben ik inderdaad wel een paar keer overgestapt. De ene keer vanwege zwangerschap en de andere keer omdat het makkelijker leek om met zijn allen op de collectiviteit van mijn man te zitten. Aan het einde van het jaar ga ik het weer allemaal naast elkaar leggen om te kijken wat voordeliger zal zijn voor volgend jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.