Wanneer je kind naar de orthodontist moet

Wanneer je kind naar de orthodontist moet, want moet ke rekening mee houden?

En dan is het zo ver. Je kind moet een beugel!  Hoe gaat dit allemaal in zijn werk en waar moet je qua geld en tijd rekening mee houden als je kind naar de orthodontist moet? En ook niet onbelangrijk, kijk eens goed naar je verzekering.

Rijke aan ervaringen bij de orthodontist

Zelf zat ik al vroeg bij de orthodontist, nu spreek ik over ruim veertig jaar geleden en toen was een beugel nog best nieuw. Ik was een jaar of zeven toen ik een beugel kreeg en was toen echt een uitzondering. Op mijn elfde was ik bijna klaar met mijn beugel, maar toen kreeg ik een fiets ongeluk. Ik viel mijn voortanden uit mijn mond en begon weer opnieuw met een beugel. Ik heb mijn ouders aardig wat gekost aan beugel-, en tandartskosten.

Het verhaal herhaalt zich

Met onze oudste komen we elke drie maanden bij de kindertandarts. Dit doen we al sinds hij drie jaar is. Hij heeft zogenoemde kaaskiezen en  was ook zeer snel met wisselen. Dat hij een beugel moet is al jaren aan de orde en vanaf dat hij negen jaar was, komen we dan ook bij de orthodontist. Omdat er een aantal kiezen uit moeten, voor hij zal starten met een beugel, wilde de orthodontist hier nog even mee wachten, tot hij ouder was en dat is nu het geval.

Het behandelplan

Na drie jaar op controle te zijn geweest, gaan ze nu echt beginnen. De oudste is eerst voor het maken van foto’s geweest en het ‘happen’ en kreeg een maand later het behandelplan te horen. Die keer dat besloten werd dat de beugel er moet komen, kreeg ik meteen een kostenplaatje mee. Hierop staat het plan zoals het er nu uit ziet, Hij heeft sinds eind februari een blok beugel gekregen en over ongeveer een jaar zal hij een vaste beugel krijgen. Ruim twee tot drie jaar zal hij wel bezig zijn. Maar dit is nog even afwachten. In ieder geval moeten we wel vaak terug komen en ben ik blij dat we kozen voor een orthodontist in de buurt.

Verschil in beugel

Het dragen en wennen aan de beugel ging erg snel. Door de blok beugel wordt de onderkaak naar voren gedrukt en je ziet het aan zijn koppie, zijn mond staat anders dan zonder beugel. Toch was het wennen snel gelukt. Hij droeg de beugel na een dag ook al ’s nachts en al had hij in het begin last van wat extra slijm en ging het praten wat lastiger, dit was snel over. Hij heeft er ook geen hekel aan om in te hebben, dus dat is wel positief. Het enige vervelende vond hij dat hij de eerste in de klas was, maar daar komt gerust snel verandering in.

Nieuwe verzekering

Ik had een prijs indicatie mee gekregen en bekeek mijn verzekering eens goed, Hier bleek dat ik meer geld kwijt zou zijn aan de aanvullende verzekering dan ik terug zou krijgen van mijn verzekering. Nou vind ik het helemaal niet raar, om mee te  betalen aan een beugel, maar hier zou het betekenen dat ik de rekeningen beter uit mijn eigen zak kon betalen. Ik ben toen toch eens gaan kijken naar andere verzekeringen en het was voor ons veel gunstiger om over te stappen, naar een andere verzekering..

Tips:

 • Vraag altijd een prijsopgave aan de orthodontist, dan weet je waar je aan toe bent
 • kijk goed je verzekering na, neem de tijd hiervoor en kijk wat de mogelijkheden zijn bij andere verzekeringen.
 • Hou er rekening mee dat er eigen kosten aan kunnen zitten, zo hadden wij een verzekering voor de orthodontist voor twee jaar, onze jongste zoon heeft zijn beugel echter drie jaar gehad, wat betekende dat we een jaar alle kosten zelf hebben moeten betalen.
 • Orthodontie valt niet onder de basisverzekering. Je moet je dus aanvullend verzekeren. Een kind is tot zijn achttiende meeverzekerd onder de zorgverzekering van één van zijn ouders. Sluit dus een aanvullende dekking voor orthodontie af, zodat je kind die dekking krijgt. Let op dat veel verzekeraars onderscheid maken tussen orthodontie voor kinderen tot achttien jaar en voor volwassenen (boven de achttien).
 • Laat je kind rustig wennen aan de beugel, maar weet dat het ook een kwestie van ‘ even doorzetten’ is.

Lees ook: voordelen van zorgverzekeringen vergelijken 

handtekening Lodi blogger en copywriter

foto lodiblogt

 
Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

23 reacties

 1. zegt:

  Zelf heb ik, ondanks afwijkingen in mijn gebit, niet gekozen voor een beugel. Ik vond het bij me passen en kan er goed mee leven. Wat ik wel echt heel stom vond, was een tandarts die zei: ‘Maar als je op je twintigste nog geen vriend hebt, moet je mij niet de schuld geven.’ Echt, serieus. Ze maakte geen geintje. Ze wilde duidelijk maken welke fout ik maakte.
  Ik snap wel heel goed dat de meesten wel voor een beugel gaan. Het is een heel traject ook bij jullie. Je voelt je vast snel thuis daar in de praktijk;).

  1. Frederique zegt:

   He gadver, echt? Wat een stomme tandarts zeg!!

  2. zegt:

   Oh wat erg zeg! wat kunnen professionals toch raar reageren! Ik heb dat meegemaakt met mijn tanden toen ik een ongeluk had gehad, toen werd een tandarts heel boos toen ik ( en mijn ouders) een behandeling niet wilden doen. ( hij wilde echt iets heel raars doen)

 2. Ik had als kind een zogenoemde ‘buitenboord’ beugel. Mijn kinderen hadden gelukkig geen beugels nodig.

  1. zegt:

   Die heb ik ook gehad, een ramp met slapen was het.

 3. Frederique zegt:

  Ik heb nooit een beugel gehad. Mijn middelste zoon wilde er eerst eentje, zijn tanden staan uit elkaar en hij vond het zelf lelijk. De orthodontist gaf hem de keuze. Een beugel hoefde niet per se dus het was een kwestie van esthetisch de ja of de nee. Hij heeft zich inmiddels bedacht en wilt geen beugel meer. Ik sta er achter want hij heeft geweldige tanden 🙂

  1. zegt:

   Als het niet hoeft, dan echt niet doen, als ik zelf na ga wat een last ik heb gehad. Mijn zoon ( en ik had dit ook) heeft het probleem dat zijn kaak verkeerd staat.

 4. Toen ik 11 was heb ik ook een beugel gekregen. Deze heb ik maar een half jaartje gehad. Ik was zo blij dat dat ding eruit mocht haha.

  1. zegt:

   Echt he, ik weet ook nog wat een geluk moment dit was.

 5. altijd ook beugels gehad en nu super blij dat ik ze heb gehad. Wel goed om goed te kijken naar wat je vergoedt krijgt ed

 6. zegt:

  Ah wat een goede tips, ik heb hier nooit over na gedacht, mara heb zelf dan ook nog geen kinderen

 7. zegt:

  Ik heb dat inderdaad vaker gehoord dat verzekeren lang niet altijd uit kan. Vind ik sowieso met aanvullende verzekeringen, dankzij het eigen risico kan het vaak helemaal niet uit en kan je het beter uit je eigen zak betalen.

 8. zegt:

  Zelf niet en mijn zoontje is nu 9 maar hoor er nog niks over.

 9. zegt:

  Toen ik kind was vond ik het enorm cool dat ik een beugel mocht. Totdat ik met ern buitenboord beugel terug kwam. Wat een ellende was dat.

 10. Poeh de ortho.. wat ben ik blij dat ik daar vanaf ben. Maar mijn ouders ook wat een geld he. Mijn zus heeft 4 jaar met beugels gelopen en ik daarna 5 jaar.. reken maar uit. Echt een dure grap, maarja nu wel een mooi gebit

 11. zegt:

  Onze tandarts heeft ons geadviseerd om onze oudste dochter alvast aan te melden. De wachtlijsten hier zijn namelijk wel 2 jaar

 12. zegt:

  Ik heb zelf ook een beugel gehad! Was er ook redelijk vroeg bij, ik geloof ik groep 7, maar daardoor ook weer vrij snel uitgebeugeld. Wel verstandig om goed naar de verzekering te kijken inderdaad!

 13. Heb nooit een beugel gehad, al zou ik nu wel eentje kunnen gebruiken voor een correctie aan men tandenstand te brengen

 14. zegt:

  Ik heb ongeveer mijn hele middelbare schoolperiode een beugel gehad en ik was blij dat deze eruit mocht. Ik hoefde niet naar de orthodontist, want mijn tandarts deed dat zelf.

 15. zegt:

  Indd heel handig. Mijn ouders verwaarloosde dit vroeger een beetje door het drukke werk en programma maar gelukkig niets aan over gehouden.

 16. zegt:

  Mijn oudste dochter heeft een beugel en ik ben blij dat ik van te voren een vaste prijs heb afgesproken aangezien er veel meer moest gebeuren dan eerst leek te moeten gebeuren.

 17. Bedankt voor het schrijven van dit artikel. Mijn dochter moet ook een beugel, de tandarts raadt aan om er volgend jaar mee te beginnen. Ik zal eens goed de pakketten onderzoeken zodat orthodontie meeverzekerd is!

  1. zegt:

   Heel verstandig, hier is de oudste bijna klaar, maar moet de jongste ook aan een beugel. Het is even een je verzekering goed doorlezen, maar je hebt er zeker profijt van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept