Hoe hou je in de winter je energie op pijl

energie

Vooral in de winter merk ik dat ik minder energie heb. In de ochtend is het nog zo donker en ik merk dat ik echt last heb van minder energie. Ik ging op zoek hoe ik kan zorgen dat ik me beter voel.

Winter dip

Ik ben echt iemand die in een verschrikkelijke winter dip kan komen. Ik noem mezelf wel eens echt een zomer mens. Het is niet dat ik de kou niet kan hebben. het is meer de donkere dagen die me een beetje somber kunnen maken. Toch weet ik steeds beter uit die winter dip te klimmen en probeer echt genoeg energie te hebben om ook gewoon leuke dingen te doen. Ik zorg ondanks de kou en de vroege donkere avonden dat ik veel buiten kom. Ik probeer genoeg water te drinken en ik sport thuis. Ook zorgen we dat we het huis gezellig houden, dus ’s avonds gaan de kaarsjes aan. Alles om die winter dip buiten te houden en voldoende energie te hebben.

energie

Goede nachtrust

In de winter slaap ik eigenlijk best goed, ik ben wel vaker wakker. Heb het nog wel eens koud, maar duik dan lekker weg in mijn dikke dekbed. Toch heb ik in de ochtend altijd moeite om mijn bed uit te komen en ben dan echt nog vermoeid. Dit zal toch komen omdat het nog donker is en koud.  Ik vond een handig artikel met tips tegen vermoeidheid. Het komt er op neer dat vermoeidheid met zoveel zaken te maken heeft dan alleen maar dat het nog donker is, wanneer ik op moet staan:

 1. Ga niet over je grenzen heen
 2. Zorg voor rust en ontspanning
 3. Drink veel water
 4. Eet veel groente en fruit
 5. Beweeg voldoende
 6. Zorg voor genoeg slaap

Tips om meer energie te krijgen

Om meer energie te krijgen in de winter, probeer ik dus goed te slapen en te bewegen, maar wat kan ik ( en jij misschien ook wel) nou nog meer doen?

 • Je kan zorgen voor extra ondersteuning door dagelijks een vitamine pil te nemen, zeker wanneer de zon ver te zoeken is.
 • blijf niet de hele dag binnen, ga een wandeling maken tijdens je lunch pauze
 • drink voldoende water
 • drink minder koffie en gebruik minder suiker
 • eet gezond. Genoeg groente en fruit. ( Tip een gezonde smoothie met mango en appel)

Heb jij in de winter voldoende energie?

foto’s pixabay
Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

19 reacties

 1. Fijne tips, al vindt ik die van de koffie erg lastig. Ik hoor hem vaker, maar het is moeilijk van de koffie afblijven als wanneer je je duf en koud voelt 😉
  Nog tips voor een goed koffie alternatief?

  1. zegt:

   Ik zelf drink in de avond nu decaf thee en dit werkt wel erg goed om beter te slapen. Decaf koffie zou toch ook moeten helpen, zou je denken.

 2. Ugh ja, ik heb erge last van een winterdip elk jaar. Inderdaad een goede tip om in je pauze even te gaan wandelen. Ik moet daar echt op letten omdat ik meestal zo opga in mijn werk dat ik vergeet te stoppen (lees: eten of bewegen) en dat is op den duur slopend.

 3. zegt:

  Ik heb er ook vaak wel last van, zo’n winterdip. Ik moet zeggen dat het nu iets minder is, omdat ik al een tijdje geen werk heb en ik dus niet veel meer ’s ochtends vroeg hoef op hoef te staan en door de regen te fietsen enzo. Van regen word ik echt het meest triest … haha.

  1. zegt:

   Hou op, die regen is echt frustrerend, het lijkt nog steeds herfst. Ik snap je wel.

 4. Ik houd ook wel van de winter eigenlijk. Ik vind het een gezellig seizoen, waarin je goed tot rust kunt komen. En ik ga dagelijks hardlopen natuurlijk.

 5. Goede tips. Elk seizoen heeft zijn charme, maar ik houd meer van de lente. Dan ga je ook wat liever naar buiten.

 6. zegt:

  Zwijg stil over te weinig energie zeg…

  Mooie tips Lodi.
  Een stuk zelfzorg, zo belangrijk.

 7. zegt:

  Fijne tips! Ook hier af en toe last van een winterdipje. Wat vaker tijdens pauzes op werk een wandeling maken zou ik inderdaad juist ook in de winter vaker moeten doen.

 8. zegt:

  Heb nooit echt een dipje maar wel wat minder energie maar ben totaal geen winterpersoon

 9. Ik heb hier gelukkig weinig last van. Ik ben wel echt een zomer mens, zoals jij dat noemt. Maar ik geniet nu ook volop, zelfs als het regent. Ik pak zoveel mogelijk de fiets, en maak zoveel als ik kan een wandeling.

 10. Mirjam Hart zegt:

  Ik heb ook echt last van een winterdip. Vanmorgen voor het eerst wakker geworden met onze nieuwe wake-up light en dat beviel wel. En verder noet ik gewoon zoveel mogelijk naar buiten, maar ik ben een behoorlijke koukleum dus dat is niet makkkelijk!

 11. zegt:

  Goed artikel. En je hebt gelijk. Ik maak vanmiddag een wandeling tijdens mijn lunchpauze!

 12. Ondertussen ben ik gewend dat ik de ene dag meer energie heb dan de anderen. Zo gaat het nu en dat heeft niks te maken met de winter, haha. Ik stuiter nog net zo door het huis heen ;p

 13. Poeh, die winterdip merk ik ook echt. Ik kom al wekenlang amper mijn bed uit in de ochtend. Ik moet ook echt meer groente en fruit eten en maar aan de vitaminepillen.

 14. zegt:

  Ik houd wel van de winter, zeker nu met de sneeuw enzo! Is niet altijd zo geweest, maar dit jaar gaat het opvallend goed!

 15. zegt:

  Misschien moet ik eens wat vaker naar buiten. Ik heb de laatste tijd echt minder energie. Bedankt voor je tips!

 16. zegt:

  Hele fijne tips die speel ik door aan een vriendin van mij. Zelf vind ik de winter erg fijn.

 17. Normaal gesproken heb ik nergens last van, maar nu ik zwanger ben merk ik dat ik echt weer toe ben aan de zon. Ik slik momenteel ook speciale supplementen voor zwangeren en probeer naast voldoende slaap te pakken ook regelmatig naar buiten te gaan, maar met dat laatste heb ik met dit weer nogal moeite. Met sneeuw of regen blijf ik liever binnen.

  Ach, het gaat wel weer over. Op naar de lente zou ik zeggen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept