energie
Gezondheid Lifestyle

Hoe hou je in de winter je energie op pijl

Vooral in de winter merk ik dat ik minder energie heb. In de ochtend is het nog zo donker en ik merk dat ik echt last heb van minder energie. Ik ging op zoek hoe ik kan zorgen dat ik me beter voel.

Winter dip

Ik ben echt iemand die in een verschrikkelijke winter dip kan komen. Ik noem mezelf wel eens echt een zomer mens. Het is niet dat ik de kou niet kan hebben. het is meer de donkere dagen die me een beetje somber kunnen maken. Toch weet ik steeds beter uit die winter dip te klimmen en probeer echt genoeg energie te hebben om ook gewoon leuke dingen te doen. Ik zorg ondanks de kou en de vroege donkere avonden dat ik veel buiten kom. Ik probeer genoeg water te drinken en ik sport thuis. Ook zorgen we dat we het huis gezellig houden, dus ’s avonds gaan de kaarsjes aan. Alles om die winter dip buiten te houden en voldoende energie te hebben.

energie

Goede nachtrust

In de winter slaap ik eigenlijk best goed, ik ben wel vaker wakker. Heb het nog wel eens koud, maar duik dan lekker weg in mijn dikke dekbed. Toch heb ik in de ochtend altijd moeite om mijn bed uit te komen en ben dan echt nog vermoeid. Dit zal toch komen omdat het nog donker is en koud.  Ik vond een handig artikel met tips tegen vermoeidheid. Het komt er op neer dat vermoeidheid met zoveel zaken te maken heeft dan alleen maar dat het nog donker is, wanneer ik op moet staan:

 1. Ga niet over je grenzen heen
 2. Zorg voor rust en ontspanning
 3. Drink veel water
 4. Eet veel groente en fruit
 5. Beweeg voldoende
 6. Zorg voor genoeg slaap

Ik vond dit een verhelderend en duidelijk artikel. Het volledige artikel vind je hier.

Tips om meer energie te krijgen

Om meer energie te krijgen in de winter, probeer ik dus goed te slapen en te bewegen, maar wat kan ik ( en jij misschien ook wel) nou nog meer doen?

 • Je kan zorgen voor extra ondersteuning door dagelijks een vitamine pil te nemen, zeker wanneer de zon ver te zoeken is.
 • blijf niet de hele dag binnen, ga een wandeling maken tijdens je lunch pauze
 • drink voldoende water
 • drink minder koffie en gebruik minder suiker
 • eet gezond. Genoeg groente en fruit. ( Tip een gezonde smoothie met mango en appel)

Heb jij in de winter voldoende energie?

foto’s pixabay

21 thoughts on “Hoe hou je in de winter je energie op pijl”

 1. Fijne tips, al vindt ik die van de koffie erg lastig. Ik hoor hem vaker, maar het is moeilijk van de koffie afblijven als wanneer je je duf en koud voelt 😉
  Nog tips voor een goed koffie alternatief?

 2. Ugh ja, ik heb erge last van een winterdip elk jaar. Inderdaad een goede tip om in je pauze even te gaan wandelen. Ik moet daar echt op letten omdat ik meestal zo opga in mijn werk dat ik vergeet te stoppen (lees: eten of bewegen) en dat is op den duur slopend.

 3. Ik heb er ook vaak wel last van, zo’n winterdip. Ik moet zeggen dat het nu iets minder is, omdat ik al een tijdje geen werk heb en ik dus niet veel meer ’s ochtends vroeg hoef op hoef te staan en door de regen te fietsen enzo. Van regen word ik echt het meest triest … haha.

 4. Fijne tips! Ook hier af en toe last van een winterdipje. Wat vaker tijdens pauzes op werk een wandeling maken zou ik inderdaad juist ook in de winter vaker moeten doen.

 5. Ik heb hier gelukkig weinig last van. Ik ben wel echt een zomer mens, zoals jij dat noemt. Maar ik geniet nu ook volop, zelfs als het regent. Ik pak zoveel mogelijk de fiets, en maak zoveel als ik kan een wandeling.

 6. Ik merk wel dat ik een beetje schommel in mijn energie. Maar dit kan ik dan ook gelijk terugkoppelen aan genoeg groente en fruit eten en water drinken. Thanks voor de reminder, ik vergeet dat zo makkelijk. Terwijl het een groot impact heeft.

 7. Ik heb ook echt last van een winterdip. Vanmorgen voor het eerst wakker geworden met onze nieuwe wake-up light en dat beviel wel. En verder noet ik gewoon zoveel mogelijk naar buiten, maar ik ben een behoorlijke koukleum dus dat is niet makkkelijk!

 8. Ondertussen ben ik gewend dat ik de ene dag meer energie heb dan de anderen. Zo gaat het nu en dat heeft niks te maken met de winter, haha. Ik stuiter nog net zo door het huis heen ;p

 9. Normaal gesproken heb ik nergens last van, maar nu ik zwanger ben merk ik dat ik echt weer toe ben aan de zon. Ik slik momenteel ook speciale supplementen voor zwangeren en probeer naast voldoende slaap te pakken ook regelmatig naar buiten te gaan, maar met dat laatste heb ik met dit weer nogal moeite. Met sneeuw of regen blijf ik liever binnen.

  Ach, het gaat wel weer over. Op naar de lente zou ik zeggen. 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.