gezonde voeding
Gezondheid

De defintitie van gezonde voeding? Met tips

Jaren lang werkte ik als gewichtsconsulent in mij eigen praktijk. Nu heb ik deze praktijk niet meer, maar ben ik nog steeds ontzettend geintreseerd in gezonde voeding. Maar ook in bewegen en alles wat met gezondheid te maken heeft. 

Vragen die ik krijg

De vraag die mensen me nog steeds vragen is: “Wat is het gezondst om te eten?”, “Of is product A gezonder dan product B.” Veel mensen vinden dus verwarrend. Om hier wat meer duidelijkheid over te geven, geef ik een aantal handige tips die je in de praktijk kunt toepassen.

Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding bevat voedingsstoffen, zoals vezels, mineralen, vitamines en of de nodige koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten voor het leveren van energie. Daarnaast bevat gezonde voeding weinig zout, suiker en verzadigd vet. Maar je kunt een voedingsproduct niet indelen in termen van slecht of goed, zonder naar het gehele voedingspatroon te kijken. Een keer een stuk chocola of een patatje is niet erg zolang je verder gezond eet. Het alleen maar eten van appels ook niet gezond…

Tips voor een gezond voedingspatroon

Ik raad je aan om uit te zoomen en je te richten op je gehele voedingspatroon. Voldoet het aan de nodige richtlijnen? Maar wat zijn die richtlijnen dan?

Richtlijnen gezonde voeding

Het Voedingscentrum heeft een aantal richtlijnen opgesteld. Deze richtlijnen helpen je om voldoende voedingsstoffen, calorieën, koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten binnen te krijgen. Vind je het kiezen van de juiste verhouding lastig? Lees dan dit artikel over het kiezen van de juiste macroverhouding. Daarnaast is het advies om niet te veel zout, verzadigd vet en suiker te consumeren.

De richtlijnen per dag voor volwassenen is:

 • 2 stuks fruit  
 • 250 gram groente  
 • 4 tot 6 sneetjes brood
 • 4 tot 5 opscheplepels volkoren graanproducten of 4 tot 5 aardappelen
 • 1 portie vlees/vis/gevogelte/peulvruchten
 • 2 tot 3 porties zuivel
 • 40 gram kaas
 • 65 gram smeer en bereidingsvetten.

Wat zijn minder gezonde producten?

Er zijn ook producten die minder gezond zijn. Deze bevatten vaak te veel zout, suiker en verzadigd vet. Wil je weten of een bepaalde broodbeleg of een pastasaus wel gezond is? Download dan de app van het Voedingscentrum.

Hoeveel ongezonde producten passen binnen een gezond voedingspatroon?

Het Voedingscentrum heeft ook hiervoor een aantal richtlijnen opgesteld. Deze richtlijnen helpen je om niet te veel zout, suiker en ongezonde vetten binnen te krijgen. 

3 tot 5 kleine snacks per dag

De eerste richtlijn is dat je 3 tot 5 kleine snacks per dag mag hebben. Een kleine snack is bijvoorbeeld 1 dropje en 1 broodbeleg honing.

2-3 grote snacks per week

De tweede richtlijn is dat je twee tot drie grote snacks per week mag hebben. Een grote snack is bijvoorbeeld een stroopwafel, een croissant of een portie witte pasta ( in plaats van volkoren pasta).

Conclusie

In dit artikel kwam naar voren dat gezonde voeding een bijdrage levert aan dat je lichaam de nodige voedingsstoffen en koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten binnenkrijgt. Daarnaast heb je kunnen lezen dat het veel meer informatie oplevert om te kijken naar je gehele voedingspatroon. Ik gaf mijn cliënten voorheen altijd een voedingsdagboek mee om in te vullen. Hierdoor kregen ze heel goed een idee van wat ze te veel of juist te weinig aan voedingsstoffen binnen kregen. Misschien is het een tip om zelf ook een voedingsdagboek bij te houden, als je zelf ook niet altijd weet wat je op een dag eet.

Eet jij elke dag genoeg groente en fruit?

foto’s pixabay

Dit artikel is een samenwerking met De fit methode, eerder scheef ik een review over dit boek

33 thoughts on “De defintitie van gezonde voeding? Met tips”

 1. wat een heerlijk evenwichtig artikel! ik heb veel problemen met dikker worden, sinds de overgang is mijn hormoonhuishouding veranderd. En ik moet nu echt goed opletten, veel water drinken en bewegen, wil ik niet tonnetje rond worden

 2. Wat fijn dat jij je zo bewust met voeding bezig houdt, ik vind artikelen als deze altijd erg interessant om te lezen! Wel vind ik de huidige standaard wel iets verouderd, er zijn namelijk veel onderzoeken naar vlees en zuivel gedaan, en ben zelf ook van menig dat het bijvoorbeeld niet nodig is om iedere dag een stuk vlees of vis te eten ☺️
  Wat ik wel een mooi punt vind is de term witte pasta, ik zal vanaf nu dan toch vaker voor volkoren pasta kiezen.

  1. Klopt, ik eet zelf minder vlees en drink ook minder zuivel sinds de nieuwe richtlijnen gekomen zijn.Volkoren pasta voed veel beter dan witte pasta, dus goede keuze

 3. Goede richtlijnen, alleen snack ik eigenlijk nooit tussendoor 🙂 en kaas mag ik dan ook weer niet vanwege migraine. Fruit en groente ben ik dol op.

 4. Zo leuk om te lezen dit! Ik kan uren praten, lezen en bloggen over gezonde voeding. Het moeilijke is dat dit vaak voor iedereen weer anders is; iedereen heeft een andere mening. Richtlijnen zijn dan extra fijn!

 5. Wij eten hier thuis altijd heel erg gezond. Ik probeer iedere avond mijn bord met twee derde met groente te vullen en ik moet zeggen ik vind het heerlijk! Natuurlijk eet ik in het weekend ook andere dingen maar ik probeer het in balans te houden.

  1. Precies dat doe ik ook, ik heb het echt moeten leren eten, maar wil nu niet meer zonder die hoeveelheid groente. En in het weekend eet ik meer ‘slecht’ maar dat gaat zo prima.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.