voedingsdagboek bijhouden
Gezondheid Lifestyle

Wat is het nut van een voedingsdagboek?

Wanneer ik mensen spreek over voeding of ik vertel dat ik gewichtsconsulent ben dan komt het gesprek altijd wel terecht bij afvallen en gezond eten. Het gesprek komt op een gegeven moment bijna altijd op ‘Ik snap er niks van, ik eet echt heel weinig en val maar niet af’. Omdat ik dan niet meteen wil beginnen met het verhaal dat te weinig eten niet werkt bij afvallen. Ga ik eerst doorvragen en gedurende het gesprek kom ik er dan langzaamaan achter wat iemand werkelijk eet. Dit is vaak veel meer dan dat je in gedachten hebt. Nog even het laatste hapje brood van je kind opeten, een hapje proeven uit de pan. Staand bij het aanrecht nog even een plakje kaas opeten. Wat eet jij eigenlijk allemaal, zonder dat je het door hebt? En hou jij een voedingsdagboek bij?

Een voedingsdagboek bijhouden

Wanneer ik dit soort gesprekken heb met mensen, adviseer ik ze altijd om een aantal dagen een voedingsdagboek bij te houden. Door in te vullen wat je eet, word je je bewust van wat je allemaal in je mond stopt. Zo leer je in te zien wanneer je sneller naar een snack pakt, wat jouw moeilijke momenten zijn en welk tijdstippen je eet. Door hier naar te kijken kan je een patroon ontdekken. Eet je wel genoeg? Of eet je te weinig, maar ga je dan om vijf uur nog snoepen. Eet je genoeg warm eten of heb je na het eten altijd nog trek en ga je snacken?

Door je eetgedrag in te vullen kan je knelpunten zien. Ook kan je zien welke voedingsstoffen je genoeg binnen krijgt en aan welke voedingsstoffen het ontbreekt. Het bewust worden van wat je eet en hoeveel is een goede stap naar het afvallen of gezonder leven toe.

Hoe dan

Er zijn verschillende manieren om een voedingsdagboek bij te houden. Dit kan op papier, dan zie je wel de hoeveelheden van wat je eet, maar weet je nog niet hoe het met de voedingsstoffen staat. Er zijn verschillende apps, die je tegenwoordig kan gebruiken om een voedinsgsdagboek bij te houden. Denk aan MyFitnessPal en de app van de Fitbit waar je precies aan kan geven wat je eet en drinkt.

Mijn favoriet om je voedingsdagboek op in te vullen is die van het voedingscentrum. Deze is in het Nederlands dus kent ook bijna alle producten die ik eet. Je kan niet alleen je voeding invullen, maar ziet ook bij de adviezen hoeveel voedingsstoffen je binnen krijgt en of jij met je eetgedrag goed n deze voedingsstoffen zit.

Dit is geheel mijn eigen mening, ik kan me goed voorstellen dat anderen weer met andere apps en websites werken. Ik zelf gebruik de eetmeter van het voedingscentrum ook voor het analyseren van de voedingsdagboeken van cliënten.

Wat is het nut van een voedingsdagboek?

Hou jij al een voedingsdagboek bij? Of heb je dat wel eens gedaan en zag je ook in waar jouw knelpunten lagen?

Lees hier alles over thee die zich inzet voor je gezondheid en deze voeding die eigenlijk elke dag zou moeten eten.

foto pixabay

4 thoughts on “Wat is het nut van een voedingsdagboek?”

  1. Ik vind het voedingsdagboek op het voedingscentrum ook heel fijn. Zo handig dat alles meteen goed berekent wordt. Wel jammer dat sommige producten er niet bij staan, maar gelukkig kan je ook producten zelf toevoegen.

    1. Wanneer je af wilt vallen is het goed om in het begin te noteren wat je allemaal binnen krijgt, zo wordt je je erg bewust hiervan. Op een gegeven moment weet je dit ook zonder het te noteren, maar het kost zeker tijd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *