Tanden poetsen bij kinderen- tips

tanden poetsen tips

Tot hoe oud blijf je de tanden poetsen van de kinderen?  Tot wanneer is het gewoon om dit te blijven doen en tips met betrekking tot goed tanden poetsen.

Neem kinderen mee op controle

Kinderen kunnen al snel mee naar de tandarts, deze kijkt dan ook even bij de kinderen in de mond. Niet alleen leren de kinderen hiervan wie de tandarts is en wat deze doet, maar de tandarts controleert de melktanden ook meteen even. Zo werd bij onze oudste kaaskiezen geconstateerd

De Kindertandarts

We werden doorverwezen naar de kindertandarts. Om de drie maanden gaan we hier heen, de ene keer naar de tandarts en de anderen keer naar de mondhygiëniste. Ook zijn we nu al twee keer bij de orthodontist geweest, die de laatste keer aangaf dat ze nog een jaar wil wachten tot hij een beugel zal krijgen.

Zelf tanden poetsen

Bij de kindertandarts worden de tanden van onze zoon erg goed in de gaten gehouden, maar tot welke leeftijd blijf je eigenlijk de tanden poetsen van kinderen?

Poetsen met een tandenborstel met timer

Onlangs was het tijd voor een nieuwe tandenborstel en ik had mazzel want de Oral-B Pro 2500 Cross Action was in de aanbieding. Deze tanden borstel geeft elke dertig seconden een signaal af zodat je weet dat je naar het volgende kwadrant moet gaan om te poetsen. Na twee minutenen hoor je een geluidje en weet je dat de twee minuten voor bij zijn. Dit stimuleert erg en door de snelle beweging van de tandenborstel merk je echt dat je tanden schoner zijn.

Tips voor het tanden poetsen

 • Blijf de tanden na poetsen tot kinderen tien jaar zijn ( of in ons geval, nog langer)
 • poets 2 x per dag 2 minuten
 • zodra kinderen kunne poetsen kunnen ze ook met een elektrische tandenbostel poetsen ( Poetsen met een elektrische tandenborstel is niet beter maar kan bijdragen aan de motivatie om het gebit goed te verzorgen.)
 • kies een tandpasta met fluoride. Fluoride zorgt voor de versterking van het glazuur.
 • voor kinderen tot en met 4 jaar zijn er speciale peutertandpasta’s. Hierin zit minder fluoride. Gebruik voor kinderen vanaf 5 jaar fluoridetandpasta voor volwassenen. Je kunt ook tandpasta gebruiken waarop staat ‘kinder’ of ‘junior’. Kijk dan altijd naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar).

Tanden poetsen bij kinderen, hoe doe je dat?

Zet de tandenborstel recht op de tanden. Poets zachtjes en maak korte horizontale bewegingen. Op deze wijze poets je de schadelijke tandplak weg. Als je een vaste volgorde aanhoudt, leer je je kind systematisch poetsen. Zo is er minder kans dat je plekjes overslaat. Poets altijd de rand van het tandvlees mee. Begin achteraan bij de kiezen en ga via de tanden naar de kiezen aan de andere kant. Neem er de tijd voor. Voor poetsen met een elektrische borstel geldt hetzelfde. Je hoeft alleen zelf geen poetsbewegingen te maken. Schuif de borstel langzaam over de tanden en kiezen. Ook altijd na poetsen  als je kind een elektrische tandenborstel gebruikt.

Poets in een vaste volgorde volgens de 3 B’s: Binnenkant, Buitenkant en Bovenkant.

Begin met tanden poetsen eerst in de onderkaak.

Zorg voor een goede tandenborstel

Belangrijk is dat je een goed tandenborstel koopt, ik ben zeer tevreden over deze met timer en de kinderen poetsen nu ook standaard die 2 minuten vol.Mocht je op zoek zijn naar een nieuwe tandenborstel, zoek wel even goed op Internet. Er zit namelijk erg veel verschil in prijzen van deze tandenborstel.

Heb jij nog tips voor het tandenpoetsen bij kinderen?

foto’s lodiblogt

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

21 reacties

 1. zegt:

  Ik weet nog wel dat ik n tandenborstel uitzoeken vroeger altijd zo leuk was. Altijd had ik wel iets met roze.

 2. Ik weet het niet eens meer tot wanneer ik napoetste. Maar de jongste is nu 11 en doet het al een paar jaar zelfstandig. Vaak zijn we ’s ochtends wel samen in de badkamer aan het poetsen, dus ik als ze het afraffelen, zeg ik daar wat van.
  Bij de oudste was een preek van de orthodontist erg effectief, die was echt streng zeg!

  1. zegt:

   Zo een preek gaf de mondhygiënist hier laatst ook en dat deed ook wel even goed beseffen.

 3. zegt:

  Ik heb begrepen dat poetsen met een elektrische tandenborstel wel degelijk beter is. Niet alleen voor kinderen maar ook voor onszelf. Mijn man en ik poetsen haar tanden in de avond met de elektrische tandenborstel. Aan de andere kant moeten kinderen het zelf ook leren, dus in de ochtend mag ze het zelf met de handtandenborstel doen (en meestal poets ik dan na).
  Bij Mila poetsen we elektrisch tot en met twee waarschuwingsgeluidjes (kan het even niet anders omschrijven). Zelf poets ik 4 minuten in de avond. Als ik geen zin heb 3 minuten. En dan ook nog even met de tongschraper. Ervoor steek ik altijd met tandenstokers en ik flos. Iedere avond. Ik ga zelf overigens om de 3 maanden naar de mondhygiëniste en twee keer per jaar naar de tandarts. Mila gaat altijd met mij mee, maar ze krijgt zelf twee keer per jaar controle en ook twee keer een uitgebreide fluoridebehandeling. Best strikt als ik zo lees wat ik schrijf

  1. zegt:

   Wij poetsen ook allemaal elektrisch nadat we ondergaande zijn genomen voor ons tandvlees. En ook hier geregeld naar de tandarts en mondhygiënist. Ik ben ook erg zuinig op de tanden van ons allemaal.

 4. Het integreren in de dag, en er een gewoonte van maken. Dan heb je er geen gezeur over. Maar ik vond het altijd best een vervelend klusje moet ik bekennen.

 5. Ik heb geen aanvullingen hihi

 6. Ik houd zelf de 2 minuten vaak niet voor.. dus dat wordt nog wat als ik ‘later’ ooit mijn kinderen moet poetsen.

 7. Onze 7-jarige zoon is net als ik geboren met een schisis. Mijn tanden zijn een stuk kwetsbaarder dan gemiddeld. Hoewel ik hoop dat dit bij onze zoon minder is, zijn wij hier heel alert op. Om die reden vermoed ik dat wij ook lang zullen blijven napoetsen bij onze zoon.

 8. Tot 10 jaar is best oud! Dat heb ik zeker niet gedaan maar ik denk ook dat het poetsen een stuk makkelijker geworden is met elektrische tandenborstels.

 9. Heel interessant om dit te lezen! Je geeft goede tips mee!

 10. zegt:

  woow t/m 10 jaar helpen poetsen? ik denk dat het per kind verschillend is. Sommige kinderen zijn daarin beter dan andere. Ik moest altijd elektrisch en twee minuten. Denk dat goede regels een goede ondergrond zijn

 11. Ik kan me eigenlijk weinig herinneren over tanden poetsen toen ik klein was haha!

 12. karin zegt:

  bij mij deden ze het vanaf de kleuterschool zelf. Ik was er wel bij en ze hebben eigenlijk hun hele leven al een oral-b van Braun. Toen ze klein waren was dat er eentje met disney prinsessen 🙂 Geloof maar dat ze dan graag poetsen.

 13. Annemiek zegt:

  Hier schrijft een mondhygiënist…. We adviseren kinderen om tot zo’n 11 jaar na te poetsen omdat dan de motoriek van kinderen voldoende is om het gebit zelf goed te poetsen. Toch is mijn ervaring dat het motorisch moeilijk is en blijft, er niet voldoende tijd wordt genomen of dat er geen volgorde wordt aangehouden. Probeer in elk geval bewust te poetsen en zeker 1 x p.d. als ouder na te poetsen. Het is toch zonde als er in zo’n stralend gebit een gaatje ontstaat of het tandvlees (evt. onder invloed van hormonen) ontstoken raakt! Mijn ervaring is dat veel ouders niet weten dat je zonder verwijzing naar de mondhygiënist bij jou in de buurt kan. Voor alle jeugd onder de 18 jaar wordt het ook nog eens allemaal vergoed vanuit de basis zorgverzekering! Kijk eens op http://www.tandvleescijfer.nl

  1. zegt:

   Dank je wel voor je aanvulling Annemiek. En een hele goede tip om kinderen naar een mondhygiënist te laten gaan, tenslotte gaan we zelf ook en hun tanden zijn zo belangrijk!

 14. zegt:

  Ik hoorde het ook voor het eerst bij de tandarts, al hoewel ik later bedacht, dat mijn tandarts vroeger ook al zei dat mijn zus en ik ook van die kiezen hadden.

 15. zegt:

  De smaak van de tandpasta is ook zo iets, is die niet lekker gaan ze hier niet poetsen! Goeie tip om ze te stimuleren!

 16. Wij poetsen onze kinderen nog zelf (ze zijn 5 en 7 jaar), ze doen het eerst zelf en wij poetsen daarna nog even goed na. Dat leert ze alvast zelfstandig worden, maar toch zonder het risico dat het niet goed gebeurd.

 17. zegt:

  Handig tips! Ik weet het niet meer wanneer ben ik met tandenpoetsen begonnen

 18. zegt:

  Mijn zoontjes van 8 en 6 poetsen hun tanden zelf. Ik vind het belangrijk dat ze dit ook zelf doen. Ik ben erg blij dat er op school zoveel aandacht aan goede gebitsverzorging is. Wel moet ik er bij opmerken, dat mijn beide zonen gezegend zijn met een gewoon gebit en er vooralsnog geen behoefte aan correctie bestaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept