tanden poetsen tips
Gezondheid Kleuter Peuter

Tot welke leeftijd blijf je de tanden poetsen van je kinderen ? Tips

Onze oudste zoon heeft zogenoemde kaas kiezen. Oftewel kaasmolaar. Omdat hij ook al jong al zijn tanden en kiezen had gewisseld, wordt hij extra in de gaten gehouden en loopt bij de kindertandarts. Hier moeten we ons elke drie maanden melden. Toen de oudste tien werd besloot ik dat hij zelf zijn tanden wel kon poetsen, maar hij bleek toch meer begeleiding nodig te hebben van ons. Tot wanneer is het gewoon om de tanden van je kinderen te blijven poetsen? En tips met betrekking tot goed tanden poetsen.

Kaaskiezen

Vanaf dat ze twee jaar oud waren gingen de jongens mee naar de tandarts. Hier werd al snel geconstateerd dat de oudste kaaskiezen had. We werden doorverwezen naar de kindertandarts. Om de drie maanden gaan we hier heen, de ene keer naar de tandarts en de anderen keer naar de mondhygiëniste. Ook zijn we nu al twee keer bij de orthodontist geweest, die de laatste keer aangaf dat ze nog een jaar wil wachten tot hij een beugel zal krijgen.

Zelf tanden poetsen

In de ochtend poetsen ze al langere tijd zelf hun tanden. Maar in de avond deed ik het altijd. Tot ik op een informatie bord bij de tandarts las, dat dit tot tien jaar gebruikelijk was. Dus toen de oudste tien werd, liet ik hem zowel in de ochtend en avond zelf zijn tanden poetsen. De laatste keer dat we bij de mondhygiënist waren bleek hij toch niet zo goed te poetsten. We bespraken wat we hier aan konden doen. De wekker zetten om daadwerkelijk die 2 minuten poetsen vol te maken was een optie. Daarnaast zou Ik weer in de avond poetsen en misschien toch een nieuwe tandenborstel?

Nieuwe borstel

Al eerder vertelde de mondhygiëniste dat we aan nieuwe tandenborstels moesten. De oude ( elektrische) die we hadden was niet snel genoeg. Alhoewel ik het al een tijd tegen had gehouden, omdat ik het onzin vond om nieuwe tandenborstel  te kopen als de oude nog niet kapot is. Besloot ik na deze blamage bij de tandarts, dat het tijd was voor nieuwe tandenborstel. We hadden mazzel. De tandenborstel die we zochten waren net in de aanbieding. Dus de hele familie ging aan de nieuwe tandenborstel.  Ik kocht de Oral-B Pro 2500 Cross Action. Deze tanden borstel geeft elke dertig seconden een signaal af zodat je weet dat je naar het volgende kwadrant moet gaan om te poetsen. Na twee minutenen hoor je een geluidje en weet je dat de twee minuten voor bij zijn. Dit stimuleert erg en door de snelle beweging van de tandenborstel merk je echt dat je tanden schoner zijn.

tanden poetsen tips

Tips voor het tandenpoetsen

 • Blijf de tanden na poetsen tot kinderen tien jaar zijn ( of in ons geval, nog langer)
 • poets 2 x per dag 2 minuten
 • zodra kinderen kunne poetsen kunnen ze ook met een elektrische tandenbostel poetsen ( Poetsen met een elektrische tandenborstel is niet beter maar kan bijdragen aan de motivatie om het gebit goed te verzorgen.)
 • kies een tandpasta met fluoride. Fluoride zorgt voor de versterking van het glazuur.
 • voor kinderen tot en met 4 jaar zijn er speciale peutertandpasta’s. Hierin zit minder fluoride. Gebruik voor kinderen vanaf 5 jaar fluoridetandpasta voor volwassenen. Je kunt ook tandpasta gebruiken waarop staat ‘kinder’ of ‘junior’. Kijk dan altijd naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar).

Tandenpoetsen bij kinderen, hoe doe je dat?

Zet de tandenborstel recht op de tanden. Poets zachtjes en maak korte horizontale bewegingen. Op deze wijze poets je de schadelijke tandplak weg. Als je een vaste volgorde aanhoudt, leer je je kind systematisch poetsen. Zo is er minder kans dat je plekjes overslaat. Poets altijd de rand van het tandvlees mee. Begin achteraan bij de kiezen en ga via de tanden naar de kiezen aan de andere kant. Neem er de tijd voor. Voor poetsen met een elektrische borstel geldt hetzelfde. Je hoeft alleen zelf geen poetsbewegingen te maken. Schuif de borstel langzaam over de tanden en kiezen. Ook altijd na poetsen  als je kind een elektrische tandenborstel gebruikt.

Poets in een vaste volgorde volgens de 3 B’s: Binnenkant, Buitenkant en Bovenkant.

Begin met tanden poetsen eerst in de onderkaak. (bron)

Tip

Mocht je op zoek zijn naar een nieuwe tandenborstel, zoek wel even goed op Internet. Er zit namelijk erg veel verschil in prijzen van deze tandenborstel. Wij waren met deze het goedkoopste uit.

Tip: De leukste bakjes voor de melktanden

Heb jij nog tips voor het tandenpoetsen bij kinderen?

foto’s lodiblogt

23 thoughts on “Tot welke leeftijd blijf je de tanden poetsen van je kinderen ? Tips”

 1. Ik weet het niet eens meer tot wanneer ik napoetste. Maar de jongste is nu 11 en doet het al een paar jaar zelfstandig. Vaak zijn we ‘s ochtends wel samen in de badkamer aan het poetsen, dus ik als ze het afraffelen, zeg ik daar wat van.
  Bij de oudste was een preek van de orthodontist erg effectief, die was echt streng zeg!

 2. Ik heb begrepen dat poetsen met een elektrische tandenborstel wel degelijk beter is. Niet alleen voor kinderen maar ook voor onszelf. Mijn man en ik poetsen haar tanden in de avond met de elektrische tandenborstel. Aan de andere kant moeten kinderen het zelf ook leren, dus in de ochtend mag ze het zelf met de handtandenborstel doen (en meestal poets ik dan na).
  Bij Mila poetsen we elektrisch tot en met twee waarschuwingsgeluidjes (kan het even niet anders omschrijven). Zelf poets ik 4 minuten in de avond. Als ik geen zin heb 3 minuten. En dan ook nog even met de tongschraper. Ervoor steek ik altijd met tandenstokers en ik flos. Iedere avond. Ik ga zelf overigens om de 3 maanden naar de mondhygiëniste en twee keer per jaar naar de tandarts. Mila gaat altijd met mij mee, maar ze krijgt zelf twee keer per jaar controle en ook twee keer een uitgebreide fluoridebehandeling. Best strikt als ik zo lees wat ik schrijf

  1. Wij poetsen ook allemaal elektrisch nadat we ondergaande zijn genomen voor ons tandvlees. En ook hier geregeld naar de tandarts en mondhygiënist. Ik ben ook erg zuinig op de tanden van ons allemaal.

 3. Onze 7-jarige zoon is net als ik geboren met een schisis. Mijn tanden zijn een stuk kwetsbaarder dan gemiddeld. Hoewel ik hoop dat dit bij onze zoon minder is, zijn wij hier heel alert op. Om die reden vermoed ik dat wij ook lang zullen blijven napoetsen bij onze zoon.

 4. woow t/m 10 jaar helpen poetsen? ik denk dat het per kind verschillend is. Sommige kinderen zijn daarin beter dan andere. Ik moest altijd elektrisch en twee minuten. Denk dat goede regels een goede ondergrond zijn

 5. bij mij deden ze het vanaf de kleuterschool zelf. Ik was er wel bij en ze hebben eigenlijk hun hele leven al een oral-b van Braun. Toen ze klein waren was dat er eentje met disney prinsessen 🙂 Geloof maar dat ze dan graag poetsen.

 6. Hier schrijft een mondhygiënist…. We adviseren kinderen om tot zo’n 11 jaar na te poetsen omdat dan de motoriek van kinderen voldoende is om het gebit zelf goed te poetsen. Toch is mijn ervaring dat het motorisch moeilijk is en blijft, er niet voldoende tijd wordt genomen of dat er geen volgorde wordt aangehouden. Probeer in elk geval bewust te poetsen en zeker 1 x p.d. als ouder na te poetsen. Het is toch zonde als er in zo’n stralend gebit een gaatje ontstaat of het tandvlees (evt. onder invloed van hormonen) ontstoken raakt! Mijn ervaring is dat veel ouders niet weten dat je zonder verwijzing naar de mondhygiënist bij jou in de buurt kan. Voor alle jeugd onder de 18 jaar wordt het ook nog eens allemaal vergoed vanuit de basis zorgverzekering! Kijk eens op http://www.tandvleescijfer.nl

  1. Dank je wel voor je aanvulling Annemiek. En een hele goede tip om kinderen naar een mondhygiënist te laten gaan, tenslotte gaan we zelf ook en hun tanden zijn zo belangrijk!

 7. Mijn zoontjes van 8 en 6 poetsen hun tanden zelf. Ik vind het belangrijk dat ze dit ook zelf doen. Ik ben erg blij dat er op school zoveel aandacht aan goede gebitsverzorging is. Wel moet ik er bij opmerken, dat mijn beide zonen gezegend zijn met een gewoon gebit en er vooralsnog geen behoefte aan correctie bestaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *