Boek review: Maakt me niet uit wie er begon!

maakt me niet uit wie er begon, boek

Maakt me niet uit wie er begon! Gun je kind een betere band en minder ruzie, is een boek van Eva Bronsveld en Elsbeth Teeling. Een boek geschreven voor ouders. Ouders die af en toe met de handen in het haar zitten door de ruzies van de kinderen. Dit boek bevat teksten die jou als ouder kan ondersteunen bij de eerste hulp bij sociale ontwikkeling. Een boek om er af en toe even bij te pakken als je het even niet meer weet!

Maakt me niet uit wie er begon!

Als ouder zal je het wel herkennen, het geruzie, het gekissebis van de kinderen. In Maakt me niet uit wie er begon! Gun je kind een beter band en minder ruzie. Lees hoe jij als ouder jouw kinderen kan begeleiden en leer je hier zelf goed mee om te gaan.

Lees dit boek als een kookboek

Zoals Eva Bronsveld en Elsbeth Teeling al aangegeven in de inleiding, lees je dit boek het beste als een kookboek. Pak de recepten (hoofdstukken) er uit die op dat moment bij jullie spelen. Wees niet te streng voor je zelf. Dit boek lees je niet achter elkaar even uit. Het zijn richtlijnen en handvatten. Waarbij je leert hoe jij jouw kinderen kan helpen minder ruzie te maken en beter met elkaar om te leren gaan. Er is geen geen goed of fout. En ook na het lezen van dit boek zal je gerust nog wel eens struikelen, dat geeft helemaal niet. We zijn tenslotte allemaal mensen.

Herkenning en erkenning

In dit boek lees je heel veel herkenning, dingen die ook bij jou en mij gebeuren. Je leest in dit boek tips hoe om te gaan in bepaalde situaties. Af en toe tot tien tellen en soms de ruzie even parkeren door er later weer op terug te komen. Je leest hoe de ontwikkeling bij kinderen gaat. Hoe kinderen eerst alleen spelen en langzaam aan leren samen te spelen en te delen. Soms zijn het kleine veranderingen die mee dragen aan minder ruzie in huis en soms zal je strenger moeten zijn en andere regels op moeten stellen. Je leest het allemaal in dit boek.

Het boek

Het boek heeft twee delen. Deel een is ‘Eerste hulp bij gekibbel en geruzie’ en bevat negen hoofdstukken. In dit deel van het boek gaat het vooral om jouw rol tijdens gekibbel of geruzie. Want hoe sta jij erbij tijdens een ruzie. Schiet jij snel uit je slof wanneer ze weer ruzie maken. Spreek je ze meteen aan of laat je ze even gaan. In dit deel van het boek lees je hoe belangrijk het is om aan je eigen houding en toon te denken wanneer kinderen ruzie maken. Dus misschien toch wat vaker tot 10 tellen te tellen en het volwassen aan te pakken.

Maar kijk ook goed naar de kinderen, lees hun signalen, want ook hier in zit natuurlijk verschil. Wil het ene kind helemaal niet praten over een ruzie, kan de ander hier juist erg veel behoefte aan hebben. En hoe ga jij hier als ouder mee om.

een boek over opvoeden en ruzie maken
boek recensie kinderen en opvoeding

In het eerste deel van dit boek komt duidelijk aan de orde dat praten met elkaar zo ontzettend belangrijkste is. En dan niet alleen jij naar de kinderen toe, maar juist ook hen, die hun gevoelens moeten leren vertellen. Geen onderwerp is onbesproken gebleven.

Deel 2

Deel twee heeft 5 hoofdstukken en gaat over ‘Voorkomen is beter dan genezen.’ In deze hoofdstukken gaat het onder anderen over de ontwikkelingsfas en het inlevingsvermogen. Maar ook hoe je de bijzondere band tussen broers en zussen versterkt. De essentie van het verhaal blijft hier ook dat ook al maken broertjes en zusjes ruzie, ze blijven wel broers en zussen. Ze hebben natuurlijk ook ontzettend veel mooie momenten. Soms willen we dit wel eens vergeten en zien we alleen de ruzies onderling. Daarom is hoofdstuk 13 ook zo fijn, in dit hoofdstuk leer je hoe je de bijzondere band tussen broers en zussen kan versterken. In dit hoofdstuk staan veel voorbeelden en tips, waar je meteen mee aan de slag kan gaan.

Het laatste hoofdstuk in Maakt me niet uit wie er begon! is ‘Er komt een broertje of zusje bij’, wat dit boek ook een ideaal kraamcadeau maakt.

Lees ook: De tweede- Over het zijn en krijgen van een tweede kind.

kinderen en ruzie maken, het hoort er allemaal bij

Overzicht en duidelijke taal

Maakt me niet uit wie er begon! is een heel overzichtelijk boek. Dit komt door de duidelijke titels van de hoofdstukken en het register achterin, dit helpt jou heel makkelijk de juiste bladzijdes te vinden die je zoekt. Die hoofdstukken die jij op dat moment net even nodig hebt. In het boek zijn de vele stukken met een andere kleur aangegeven. Bijvoorbeeld ‘de zesvalkuilen bij ruzie maken’. Juist door het duidelijk beeld, valt de tekst goed op en pak je deze stukken tekst er snel weer even bij als een korte herhaling voor jezelf, indien dit nodig is.

Een boek die bij elke ouder in de kast zou moeten staan

Maakt me niet uit wie er begon! is een boek die bij elke ouder in de kast zou moeten staan. Het is een heel fijn geschreven boek. Fijn omdat het zo geschreven is dat je tijdens het lezen het idee hebt dat je naar een vriendin luistert. Een vriendin die jou tips geeft. Er zijn geen verwijten, je doet het niet verkeerd, je krijgt opbouwende kritiek en tips. Het is een boek die niet aangeeft wat je fout doet, maar hoe jij in bepaalde situaties anders met dingen om kan gaan. Soms zijn het makkelijk stappen die je zo in jouw huishouden toe kan passen. Over ander dingen zal je misschien iets langer na moeten denken. Dat het niet altijd goed gaat en ook met dit boek in de kast nog gekibbeld zal wordt in huis, dat staat als een paal boven water.

Focus op het goede

Het is precies wat Eva en Elsbeth zeggen in de laatste woorden van dit boek: “blijf kijken naar de mooie momenten. De keren dat ze elkaar helpen, samen huilend van het lachen over de grond rollen, de momenten waarop ze lief zijn voor elkaar, elkaar iets leren, en de keren dat ze stiekem samenspannen tegen jou. Focus op het goede en vergeet niet: alles wat aandacht krijgt groeit!”

Echt een boek om in de kast te hebben en er bij te pakken als je het even niet meer weet.

Nieuwsgierig geworden naar Maakt me niet uit wie er begon*: Hier koop je dit boek

*Deze titel verscheen in een andere vorm eerder als Samen spelen wat nou delen.

Lees ook: ‘Mom You Can, meer geluk in werk en moederschap.’

foto lodiblogt/recentie exemplaar

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept