Boek tip: Lynn Berger, De tweede – Over het zijn en krijgen van een tweede kind

Boek tip: Lynn Berger, De tweede - Over het zijn en krijgen van een tweede kind

Als je zwanger bent is  alles nieuw en spannend. Bij de tweede denk je het allemaal wel te weten, maar is dat ook zo? Journaliste Lynn Berger schreef hier een boek over;’ De tweede- Over het zijn en krijgen van een tweede kind. 

De tweede

De eerste keer wanneer je moeder wordt is alles zo nieuw, zo eng, zo anders. Je leert elke dag bij. Maar dan ben je zwanger van de tweede en denk je dat je het allemaal wel weet. Maar hoe gaat het wanneer er een tweede komt? Komt er jaloezie tussen de kinderen? Heb je minder tijd voor twee kinderen? Journaliste Lynn Berger zocht dit uit en schreef hier een boek over.

Een zoektocht als je moeder bent

De tweede is een fascinerende zoektocht door de psychologie, de sociologie en de geschiedenis om het tweede kind én de tweede keer beter te begrijpen. Gebaseerd op journalistiek onderzoek, ervaringen als moeder én als oudste zus heeft Lynn Berger een onmisbaar boek geschreven voor iedereen die een tweede krijgt, een tweede is of er eentje kent.

Zwangerschap en geboorte van de tweede

Het boek begint met het moment dat Lynn er achterkomt dat ze zwanger is van de tweede -een jongetje- en zich af gaat vragen wat het zal betekenen voor hun zoon dat hij geboren zal worden in een gezin dat al bestond, dat al een modus operandi had gevonden en zich daarom niet zonder meer om hem heen zou kunnen, of willen, plooien? Toen haar verlof al was ingegaan begonnen de vragen te komen, maar ook de aannames. De automatische aanname, bijvoorbeeld, dat een kind beter af is mét broer of zus dan zonder. Maar ook dat, met de komst van de tweede, je de eerste niet alleen iets zou geven, maar haar ook iets zouden afnemen. En de aanname dat de tweede, die überhaupt nooit de exclusiviteit zou kennen waarvan we de eerste zo meteen gingen beroven, op voorhand 1-0 achterliep.

De tweede, de troostprijs, de net-niet-winnaar.

tweede kind boek de tweede

Om die vragen over de tweede te beantwoorden dook Lynn in het werk van psychologen, biologen, neurowetenschappers en demografen. In het boek komt Lynn er onder andere achter dat:

 • We bang zijn voor jaloezie tussen kinderen, maar dat in de praktijk heel erg meevalt.
 • We denken dat je minder tijd hebt voor twee kinderen dan voor één, maar je alleen minder quality time hebt.
 • Vrouwen minder gaan verdienen als ze twee kinderen krijgen én de gelukspiek minder groot is dan bij de eerste.
 • We denken dat je persoonlijkheid afhangt van je positie in het gezin, maar dat in de praktijk niet zo is (de eerste is niet zelfstandig, en de tweede níet verwend).

Review

Het boek is gisteren ( 19 februari) uitgekomen, maar Ik heb het manuscript van het boek al mogen lezen en deel vandaag graag mijn review met jullie. Wij hebben ook twee kinderen en zelf ben ik ook ‘de tweede’. Ik heb een oudere zus. En heb het ‘met zijn tweeën zijn’ altijd als erg prettig ervaren, maar ik weet dan ook niet beter dan dat ons gezin uit vier bestond.

Mooi geschreven

Ik vind het boek mooi en goed geschreven. Het leest vlot weg en was op veel punten herkenbaar. Het boek is afwisselend wetenschappelijk en de ervaringen van Lynn zelf, met haar twee kinderen. Dit maakt het boek interessant, zo lezen we wat Sigmund Freud te zeggen heeft over het tweede kind, maar lees je ook hoe Lynn de ontmoeting tussen haar oudste dochter en net geboren zoon aanpakte. Deze afwisseling van verwijzingen naar andere wetenschappers of deskundigen en het verhaal van Lynn zelf gaan het hele boek door. Het is mooi om te lezen hoe Lynn deze wetenschap zelf heeft ervaren.

De relatie tussen zussen

Ook schrijft ze over haar relatie met haar zusje, hoe zij hun zusterschap heeft ervaren. Haar zusje heeft een dochter en weet eigenlijk nog niet of er ook een tweede zal komen. dit lijkt haar vermoeiend, toch spreekt het alternatief van ‘Dan hebben we straks een enig kind.’ haar ook niet aan. Het is een boek over wat is nu typisch voor de tweede en het vergelijken van kinderen. Maar ook wat ouders de tweede keer anders doen.

Nu te koop

Krijg jij-, ben jij-, of wil jij graag een tweede kindje, dan is dit boek een echte aanrader. Niet alleen vol wetenschappelijke feiten, maar zeker ook veel herkenbare anekdotes en dingen waarvan tjij denkt; zo heb ik het ook gedaan.

De tweede – Over het zijn en krijgen van een tweede kind van Lynn Berger is 19 februari verschenen bij De Correspondent. Meer lezen? Zie decorrespondent.nl/detweede

En dus blijft de vraag: wanneer we onze eerste kinderen een broer of zus geven – wat geven we hen dan precies? Wat weten we eigenlijk over de band tussen broers en zussen, over wat onze kinderen aan elkaar hebben?

Foto’s lodiblogt/ gratis afbeelding van 460273 via Pixabay

Meer artikelen

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

21 reacties

 1. Ieder zn ding. Ik ben zelf enig kind en mijn zoontje ook dus het het boek is niks voor mij. Maar lijkt me wel boeiend als je met zn tweeën bent.

  1. zegt:

   Dat zou ik niet meteen zeggen, want daar gaat dit boek juist over 🙂

 2. Het klinkt interessant, maar ook wel als iets nemen en dat uitgebreid uitpluizen. Ik word daar ook wel eens een beetje moe van.

  1. zegt:

   Ik vond dit boek juist heel verfrissend. Ze schrijft dingen die we allemaal denken en niet weten of dat ook waar is.

 3. Marieke zegt:

  Dit lijkt mij best interessant. Zelf hebben wij 2 kinderen en zowel mijn man als ik hebben elk ook één zus.

  1. zegt:

   Dan zal je zeker heel veel herkennen in het boek 🙂

 4. zegt:

  Dat lijkt me interessant! Maar vanwege mijn positie in het gezin moet ik misschien even wachten op de derde ;).

 5. Ik denk dat dit boek voor ouders met kids heel interessant is. Ik ben zelf enig kind, dus ik heb hier nooit zelf mee te maken gehad.

 6. Frederique zegt:

  Zeker interessant onderwerp. Deze zin viel me op: “We denken dat je persoonlijkheid afhangt van je positie in het gezin, maar dat in de praktijk niet zo is (de eerste is niet zelfstandig, en de tweede níet verwend).” omdat ik er altijd andersom naar keek: de eerste verwend en de tweede zelfstandig. Ik denk overigens wel dat je persoonlijkheid deels afhangt van je positie in het gezin. Zo zal mij middelste nooit alleen met mij wonen in huis, terwijl mijn eerste dat wel heeft gekend en mijn kleinste dat ook zal kennen. Dit soort dingen die samenhangen met de ‘positie’ lijken mij wel van invloed uiteindelijk. Anyway, lijkt me interessant, ik ga het lezen!

 7. Oo wat interessant! Ik heb twee kindjes en ben altijd wel benieuwd hoe het werkt met ontwikkelingen enzo.

 8. zegt:

  Ik vind het absoluut een leuke tip voor een oudcollegaatje die nu zwanger is van haar tweede!

 9. zegt:

  Lijkt me een erg interessant boek. Bedankt voor de tip, ik ga het zeker eens lezen

 10. ingrid zegt:

  wat grappig. had ik wel willen lezen toen ik zwanger van de tweede was

 11. zegt:

  Wel een interessant onderwerp, ben zelf ook het tweede kind.

 12. Ik ben zelf ‘de eerste’ en mijn zusje dus ‘de tweede’. Ik ben daarom benieuwd hoeveel dingen er anders zijn tussen de twee kinderen.

 13. Balou zegt:

  Zelf ben ik enig kind & heb ik nooit iets echt gemist.. zelf heb ik nu nog geen zoontje of dochter maar we gaan zien hoe het verloopt

 14. Dat klinkt als een interessant boek. Ik heb zelf maar 1 kind en heb er nog 2 cadeau gekregen dus ging van 1 naar 3 😉

 15. zegt:

  Ik snap wel wat huisvlijt zegt, ben ik het ook mee eens maar toch benieuwd naar wat er geschreven staat. Kan mij voorstellen dat ik er ook veel herkenning in vind. Zelf de jongste van twee en moeder van twee dus genoeg ervaring!

 16. zegt:

  Lijkt me wel een interessant boek voor als je effectief mama bent van twee, of als je zelf het 2e kind bent, wat voor mij allebei niet is, dus wss niet zo interessant voor mezelf. Wel fijn dat jij je erin herkent!

 17. Laura zegt:

  Een heel interessant boek, lijkt me! Wij gaan het wellicht bij één kindje houden, vooral uit praktische overweging. Ik denk dat het voor mensen die een tweede overwegen zeker interessant leesvoer kan zijn!

 18. Juliette zegt:

  Er zijn inderdaad genoeg boeken over je eerste kind en super leuk dat er ook eentje is over je tweede. Zeker wanneer er ook interessante feitjes worden gedeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept