Luister mee met de podcast De tweede – Op zoek naar het standaardgezin

Luister mee met de podcast De tweede - Op zoek naar het standaardgezin

Een podcast over het boek -de Tweede- over het zijn en krijgen van een tweede kind, van Lynn Berger. Dit boek heb ik gelezen en vond dit een herkenbaar en interessant boek. Deze podcast van de correspondent gaat over de zoektocht naar het standaardgezin.

De tweede

Eerder verschenen er een review op mijn blog over het boek – de Tweede- over het zijn en krijgen van een tweede kind. Ik vond dit een interessant boek en heel leuk en leerzaam om te lezen als tweede dochter in een gezin en moeder van twee kinderen.

Podcast over het standaardgezin

Vader, moeder en twee kinderen wordt vaak nog als het standaard gezin gezien. Schrijfster Lynn Berger en radiomaker Jair Stein maakten een podcast van ontroerende, ontregelende, verdrietige en hoopvolle verhalen over wat het betekent onderdeel uit te maken van een van de meest basale samenleef vormen die er zijn: het gezin. Een zeven weken durende podcast.

Wat is een podcast?

De term podcast had ik natuurlijk al vaker gehoord, maar ik wist eerlijk gezegd niet wat het was. Het is een audiouitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds. Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers zoals de iPodwas deze vorm van uitzenden snel populair onder radioamateurs. De term podcast is dan ook een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor ‘uitzenden’).*

Luisteren naar de verhalen van anderen

In de podcast van Lynn Berger en Jair Stein, luisteren zij en wij naar de verhalen van anderen. Dit alles naar aanleiding van het boek De Tweede- over het zijn en krijgen van een tweede kind. Zij deden een oproep naar verhalen van mensen die in zo een standaardgezin zitten en zullen hier de komende zeven weken een uitzending van maken.

Ik heb genoten van het luisteren naar deel 1. Juist omdat er net zo als in het boek er zoveel herkenning is. Want waarom kies jij voor twee kinderen? Mensen worden hier naar gevraagd en ik hoorde antwoorden die ik zelf ook zou kunnen zeggen, maar ook antwoorden waar mijn oren van gingen klapperen. Een antwoord die je in het begin hoort is, de reden dat we voor twee kinderen zijn gegaan is dat dit makkelijk in de auto past. En het gezin is in balans. Twee volwassenen en twee kinderen. De mensen die je hoort praten voelen als je vrienden, vrienden met wie jij praat over jouw kinderen en jouw gezin.

Ook hoor je hoe men zelf aan kijkt tegen hun eigen jeugd, is dit bepalend voor de keuze die je zelf maakt. Het gaat over pesten tussen broers en zussen en eigenlijk wat jij uit je eigen jeugd mee neemt naar je kinderen toe. Ik had deze podcast aanstaan terwijl ik ondertussen met een teken opdracht bezig was en vond het erg interessant om te horen en ben benieuwd naar deel 2 en alle delen die volgen.

Sinds 26 juni staat de eerste podcast online en kan je hier beluisteren.

Luister jij wel eens naar een podcast?

foto lodiblogt

Deze podcast is onderdeel van De Correspondent

*Bron https://nl.wikipedia.org/wiki/Podcast

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

8 reacties

 1. zegt:

  Ik heb tot nu toe eigenlijk nog nooit iets met podcasts gedaan. Weet niet waarom., wellicht omdat ik al zat jaar de radio luister ofzo. Wellicht moet ik me er toch eens meer in verdiepen.

 2. zegt:

  Zelf ben ik pas sinds enkele maanden met podcasts bezig. In het begin had ik het beeld dat ik er niks aan zou vinden, maar dit veranderde al snel. Een podcast vind ik nu heerlijk om in de trein naar te luisteren.

  1. Alexandra zegt:

   Ik ben geen podcast luisteraar. Masr herkenning maakt een verhaal wel interessanter.

 3. zegt:

  Een vriendin tipt me heel vaak een potcast, maar ik heb me er nog nooit aan gewaagd. Ik heb er het geduld niet voor, maar met een kleurplaat erbij zou het toch wel moeten lukken.

 4. Soms naar de Problogger podcast. Maar ik heb altijd de grootste moeite om mijn aandacht bij podcasts houden helaas. Dus ik luister er verder zelden naar. Luisterboeken lukken mij ook niet.

 5. Mandy zegt:

  Ik zie het woordje podcast ook veel voorbij komen maar eigenlijk wist ik niet eens wat het was. Dus bedankt voor de uitleg!

 6. zegt:

  Dat is nu eigenlijk iets dat ik nog nooit gedaan heb… Luister best veel radio en weet dat er van alles en nog wat podcasts zijn maar … Misschien toch eens bekijken kan inderdaad wel interessant zijn om tijdens het werk iets interessant te beluisteren ipv de praatjes op de radio.

 7. Wat leuk! Ik heb zelf niet zoveel met een podcast ik lees liever blogberichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept