Laat je kind kind zijn, over opvoeden en verplichtingen

Laat een kind kind zijn, z moeten namelijk al zoveel

Laat je kind kind zijn. Het klinkt misschien makkelijk, maar hoevaak verwachten we te veel van een kind, hoevaak willen we dat ze dingen kunnen of doen, die ze misschien helemaal nog niet kunnen of willen. Want ook willen is een stukje kind zijn. Hoe ik het ervaar laat ik in dit artikel weten.

Een dagje niet naar school

Afgelopen week hadden beide jongens een dag koorts. De oudste in het weekend. De jongste op een door de weekse schooldag. Echt ziek waren ze niet. Ze hadden koorts, waren moe, wilde niks eten. Reden voor mij om de jongste een dag thuis te houden van school.Eigenlijk kwam dit helemaal niet uit ( wanneer komt een ziek kind wel uit?) . Hij had cito toetsen, moest leren voor zijn tafel toets en moest de laatste keer zwemmen voor het proefzwemmen. Allemaal dingend die ‘ moesten’. Maar hij lag een dag op de bank, onder een dekentje, ziek te zijn. Hij ‘ moest ‘ even helemaal niks. Die kinderen moeten best veel. Toetsen maken, leren en huiswerk maken, voetballen en zwemmen. Op een gegeven moment houd het op. Er zijn dagen dat ze niet eens tijd hebben om te spelen. Kinderen. Laat ze toch even kind zijn.

Kinderen geven aan als ze ‘moe’ zijn

In de herfstvakantie gaf de jongste voor het eerst aan dat hij zo een hoofdpijn had. Ik keek dit in eerste instantie even aan. Maar toen de hoofdpijn bleef, las ik er het Internet op na. Ik besprak alle mogelijke oorzaken, ‘ Nee er waren geen problemen op school’. Ik stuurde hem een paar dagen op tijd naar bed en we zijn zelfs bij de oogarts aan gaan kloppen om zijn ogen te laten testen. Maar dit alles was net de reden van zijn hoofdpijn. Ondertussen was het kerstvakantie en hebben we twee weken gewoon ven helemaal niks gedaan. Na deze twee weken heeft hij geen hoofdpijn meer aangegeven. Het zal dus toch de drukte van alles moeten zijn geweest. Een kind heeft gewoon ook veel te doen.

Lees ook: Je kind naar de basisschool.

verplichtingen voor een kind

Kinderen ‘ moeten’ zoveel. Een kind heeft cito toetsen, tafel toetsen, leren voor geschiedenis en aardrijkskunde, zwemles, voetbal training en op zaterdag een wedstrijd. In Juni afgelopen jaar behaalde de jongste zijn A diploma. In November zouden de B diploma’s worden uitgedeeld. Afgaande aan eerder ervaringen dacht ik dat hij wel af zou mogen zwemmen. Dit feest ging echter niet door en volgens de zwemleraar zat de jongste de hele les in de stress voor het onderwater zwemmen. We spraken toen af dat wanneer hij in februari niet af zou mogen zwemmen, we zouden stoppen met zwemles. Hij heeft tenslotte al zijn A diploma, zwemt naar mijn idee prima en laat zwemles hem asjeblieft niet nog meer stress geven.

Lees ook: Hoera hij heeft zijn A!

Kinderen, laat ze toch even kind zijn

Wanneer ik dit schrijf is het zondag, morgen heeft hij zijn tafel toets. We zijn al weken aan het oefenen. Dinsdag heeft hij proefzwemmen en dan zullen we horen of hij af mag zwemmen. En of hij af mag zwemmen of niet, we stoppen er in ieder geval  mee. De dinsdagen zullen dan weer iets rustiger worden. Er zijn hier dagen dat ze uit school komen, leren en huiswerk maken, eten, voetballen en naar bed gaan. Er zijn dagen dat ze geen tijd hebben om te spelen. Ik probeer hier toch voor te waken en ze nog even kind te laten zijn. Spelen is ook goed voor de ontwikkeling. Dat ze van de week allebei even niet lekker waren, vind ik niet raar. Nog een paar weken en het is vakantie. We gaan het dan weer even lekker rustig aan doen. Even niets moeten. Ik waak wat dat betreft over ze als een moeder kloek. Ik laat ze nog even lekker lang kind zijn. later moeten ze al meer dan genoeg.

Hoe is dat bij jullie thuis? Moeten de kinderen ( onbewust) ook al zoveel of kunnen ze echt nog even kind zijn?

foto pixabay

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

12 reacties

 1. Ik ben het hier helemaal mee eens! Kinderen moeten inderdaad ook gewoon kind kunnen zijn, en even niets moeten. De lat ligt tegenwoordig wel erg hoog. Zowel voor kinderen als voor de ouders.

  1. Dat is absoluut zo. Ook van de ouders wordt de lat heel hoog gelegd.

 2. Priscilla zegt:

  Volgens mij ben ik hier best wel makkelijk in. Bij hoofdpijn of verhoging hou ik mijn zoon ook gewoon thuis. Ik denk ook niet dat het de prestaties ten goede komt als ze dan wel in de les zitten.
  Wij zijn gestopt voor het b diploma. Het leek een eindeloze missie te worden. Hij kan gewoon goed zwemmen en naarmate hij ouder en sterker wordt gaat het naar mijn idee alleen maar beter. Mocht hij er ooit nog behoefte aan hebben om b of c te halen kan dat over een aantal jaar nog wel doormiddel van een paar privé lessen denk ik dan.

  1. Hier precies zo Pricilla. Ik ben misschien ook wel makkelijk daarin. Hier was ook de planning om als hij deze keer niet af zou mogen zwemmen, dat we zouden stoppen. Al die extra stress is nergens voor nodig. Hij heeft tenslotte zijn A.

 3. Ik probeer echt bewust om ze nog kind te laten zijn.
  De oudste zit nu in het eerste leerjaar en ik oefen NIET met hem! Bewust!
  Als hij thuis komt na een dag stilzitten en opletten, dan moet hij gewoon spelen!

  Nu kregen ze een briefje mee naar huis dat ze elke dag eens stukje zouden moeten lezen.
  Hij geeft echter aan dat de leeskaarten niet leuk zijn en ik dwing hem er dus ook echt niet toe!
  Als ik hem dwing, krijgt hij misschien een afkeer van lezen en dat wil ik koste wat het kost vermijden!

  Hij gaat al wel in zijn favoriete boekjes ‘lezen’ en hij heeft strips ontdekt.
  Vandaag kocht ik een star wars boek voor beginnende lezers… ik weet bijna zeker dat hij dat wel leuk gaat vinden om te lezen.

  Ik vind dat de kinderen al te veel moeten en ik denk echt niet dat we daar zo goed aan doen… Maar ja, wie ben ik?

  1. Hier was de jongste ook niet gecharmeerd van lezen op advies van een leesconsulent ( was een client van mij) hem niet ‘ gedwongen’ tot lezen. Wel veel voorblijven lezen en samen een boekje gaan lezen ( je hebt speciale boeken waar de tekst voor het kind groter in staat dan voor de ouder, samen lees je dan het verhaal. Nu een jaar later, leest hij als de beste en met veel plezier.Ik zag het boek wat je kocht, dat moet wel een hit worden:)

 4. zegt:

  Klopt! Ik hoor weleens schema’s van andermans kinderen en dat vind ik zo druk. Mijn oudste gaat 2x per week (met veel plezier) naar zwemles en dat is het, naast school dan. Dan kan ze thuis spelen en op de mooie dagen is ze heel veel buiten met kindjes uit de buurt.

  1. Fijn is dat, ze moeten later al veel te veel. Als ze nu kunnen spelen, moeten ze ook zeker die kans hebben.

 5. Margo zegt:

  Ben het met je eens! Af en toe niks doen is gewoon heel goed. Onze puber hangt soms een paar uur op de bank Lekker laten hangen. Niet zeuren dat hij iets moet doen, maar we laten hem gewoon geniet van van zijn vrije tijd en geven hem de tijd om bij te tanken.

  1. Absoluut, ze moeten later al meer dan genoeg!

 6. zegt:

  Helemaal mee eens. Er worden zoveel eisen aan kinderen gesteld, dat ze op een bepaalde leeftijd al een volle agenda hebben. Ik denk dat dat ook niet goed is voor een kind, een kind moet ook een kind kunnen zijn.
  Toen Tom klein was en af moest zwemmen voor zijn A diploma was viel de examinator over iets heel kleins, totaal onbelangrijk detail.
  Zijn zwemlerares was het er ook niet mee eens. Ach, hij kan zwemmen en dat is het belangrijkste.

  1. Absoluut!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept