Nijntje zet haar bekendheid in: Samen verslaan we sikkelcelziekte

Nijntje zet haar bekendheid in. Samen verslaan we sikkelcelziekte

Jaarlijks worden er wereldwijd honderdduizenden kinderen geboren met sikkelcelziekte. Zonder behandeling wordt het merendeel van deze kinderen niet ouder dan vijf jaar. Om de strijd tegen deze ziekte een steuntje in de rug te geven, wil nijntje graag haar bekendheid inzetten. 

Een erfelijke bloedziekte

Sikkelcelziekte is nog erg onbekend bij velen. Hierdoor is decennialang te weinig geld beschikbaar gesteld voor onderzoek. Sikkelcelziekte is de meest voorkomende erfelijke bloedziekte ter wereld. Bij deze ziekte zijn de rode bloedcellen, die normaal rond zijn, sikkel-vormig. Oftewel ze lijken op een halve maan. Vandaar ook de naam sikkelcelziekte. Kenmerken die bij deze ziekte voorkomen zijn ernstige bloedarmoede, ondragelijke pijnaanvallen en een verhoogde kans op ernstige infecties. Patiënten kunnen op jonge leeftijd te maken krijgen met hersen- en botinfarcten, nierschade en hartfalen. Na verloop van tijd beschadigen de organen in het lichaam onherstelbaar. 

Dertig miljoen mensen met sikkelcelziekte

Wereldwijd lijden ongeveer dertig miljoen mensen aan sikkelcelziekte. Elk jaar komen hier driehonderdduizend kinderen bij. Zonder behandeling wordt 75% van deze kinderen niet ouder dan vijf jaar. Ook in Nederland zijn er duizenden patiënten die een behandeling nodig hebben. Door stamceltransplantatie of gentherapie kunnen zij potentieel genezen. Wetenschappelijk onderzoek is dus van groot belang. Helaas is deze ziekte nog relatief onbekend. Hierdoor zijn er niet genoeg middelen beschikbaarvoor het verrichten van het broodnodige, baanbrekende onderzoek. Het Sikkelcelfonds zet zich in om deze ziekte onder de aandacht te brengen en nijntje wil hen hierbij helpen. 

Nijntje zet haar bekendheid in. Samen verslaan we sikkelcelziekte

Nijntje helpt mee tegen sikkelcelziekte 

Nijntje, geliefd bij kinderen over de hele wereld, gaat haar bekendheid inzetten om meer aandacht te creëren voor sikkelcelziekte. En dus is nijntje haar doel om 1 miljoen euro op te halen voor onderzoek naar genezing. Om dit te bereiken wordt er in de komende maanden onder andere een speciale nijntje-knuffel en een exclusief nijntje-boekje uitgebracht. De opbrengst hiervan wordt gedoneerd wordt aan het Sikkelcelfonds. Daarnaast zullen er in de loop van het jaar tal van andere activiteiten plaatsvinden. Op de negenmaandenbeurs 2020 gaat de campagne officieel van start. Alle beurstassen zullen een brochure met informatie over deze ziekte bevatten

Nijntje zet haar bekendheid in. Samen verslaan we sikkelcelziekte

Sikkelcelziekte is te pijnlijk om niet te kennen.

foto’s beeldbank

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept