Kunsthelden, het boek voor kinderen met interesse voor kunst

kunsthelden

De feest maanden komen er weer aan. Naast Sinterklaas en kerst hebben we ook nog de verjaardag van de oudste. Daarom ben ik altijd al ver voor december bezig met cadeaus . Een heel leuk cadeau tip voor jonge kunstenaars is het boek Kunsthelden. Ik vertel je waarom.

Cursus Illustreren

Door mij creativiteit en de cursus Illustreren die ik volg, staat mijn bureau altijd vol met verfkwasten, verf en schilderdoeken. De jongens zijn altijd al van het tekenen geweest. En sinds ik hier zelf meer mee doe, zijn zij ook veel enthousiast geworden. Zo waren we bijvoorbeeld van de zomer nog in het Mauritshuis. Hier keken we met zijn alleen echt geïnteresseerd naar de schilderijen. Maar ook Project Rembrand volgden we met veel plezier.

Cadeaus die ze niet verwachten

Naast de feestdagen hebben we ook een verjaardag van de oudste zoon. Ik vind het leuk om naast de wensen op de lijstjes, ook zelf iets te bedenken. Het boek Kunsthelden doet me inspireren om deze keer verfdoeken en schilderspullen voor hem te kopen. Maar dit boek is ook een super cadeau tip, trouwens.

Kunsthelden: ontdekkingsreizigers van de Nederlandse kunst

Kunsthelden is een nieuw, inspirerend kunstboek voor kinderen. Dit boek is een ode aan het creatieve denken en het doorzettingsvermogen van een aantal Nederlandse kunstenaars, van de middeleeuwen tot nu. Het boek is een ontdekkingsreis door de kunst én het creatieve brein van 22 kunstenaars.

Kunsthelden is het kinder kunstboek

Kunsthelden is hét kinder-kunstboek dat vertelt over (wereld)beroemde Nederlandse kunstenaars die buiten de lijntjes besloten te kleuren, de grenzen opzochten en zo nieuwe horizonnen ontdekten. Aan de hand van 22 slimme, eigenwijze, gedurfde, geniale en soms geheel toevallige ideeën van Nederlandse kunstenaars, lees en ervaar je ook écht hoe de kunst zich hier heeft ontwikkeld tot wat hij nu is. De verhalen gaan over de vindingrijkheid van de Nederlandse kunstenaars en de ontwikkeling van de Nederlandse kunst vanaf de 15e eeuw tot nu. Bij deze kunsthelden-verhalen staan talloze feitjes, weetjes en doe-opdrachten. Zo worden kinderen meegenomen in de wereld van een aantal kunstenaars en ontdekken ze hoe deze kunstenaars met hun kwasten, potloden en camera’s onze kijk op de wereld veranderden… En kunsthelden werden! 

Kunsthelden is speels, interactief en leerzaam tegelijk, met een andere kijk op creativiteit, talent en succes!

Waarom Kunsthelden?

Door de snel veranderende maatschappij is er een gat ontstaan tussen wat jongeren nu op school leren en dat wat ze écht nodig hebben om een creatieve, flexibele en empathische volwassene te worden; creatief denkvermogen. “Kunst is het ideale medium waarmee deze vaardigheden gestimuleerd kunnen worden. Het prikkelt de verbeelding, inspireert, opent je ogen, verbreedt je horizon en geeft je al op jonge leeftijd de mogelijkheid je in een ander te verplaatsen en daarop te reflecteren,” zegt Barbara Jonckheer, de auteur van dit mooie kinderboek.

Kunsthelden leert kinderen anders te kijken naar de Nederlandse beeldende kunst en stimuleert ze om zelf aan de slag te gaan. Barbara: “De kunstwerken die in het boek aan bod komen, zijn ‘op zaal’ in een Nederlands museum te zien. En: in elk hoofdstuk kun je iets creatiefs doen, zodat je als lezer ook echt in de huid van de kunstenaar kan kruipen!” 

Met Kunsthelden wil Barbara kinderen laten ervaren dat iedereen creatief is en ze ervan overtuigen dat kunst helpt je verbeelding te blijven ontwikkelen. Niet voor niets zei Albert Einstein al: ‘Verbeelding is belangrijker dan kennis.’

Review: wat vinden wij van Kunsthelden.

De eerste reactie van de jongens was; ‘Hè, ik herken echt wel wat kunstenaars’. 22 kunstenaars worden stuk voor stuk beschreven op een leuke en goed te lezen manier. Aan het eind van elke ‘kunstenaar’ staat een: ‘Dat kan ik ook’ en mogen de kleine kunsthelden aan de slag. Zo kunnen ze op het Winterlandschap van Avercamp op zoek gaan naar oa de bierbrouwer of de graffiti tag waarover in het hoofdstuk geschreven is. In het hoofdstuk over Piet Mondriaan mogen ze hun eigen Piet Mondriaan maken.

Bij het hoofdstuk over Vincent van Gogh kunnen ze naar buiten gaan om de natuur te gaan schilderen. En bij Escher worden ze uitgedaagd om een onmogelijk driehoek te tekenen. Er staan leuke, verrassende weetjes in het boek. Het zorgt voor inspiratie. Kunsthelden is hier echt eens succes, de jongens zijn hele middagen druk met het lezen en tekenen, fotograferen, de zoekplaatjes en alle uitdagingen.

kunsthelden
kunsthelden

Practische informatie

Kunsthelden heeft 144 pagina’s, luxe paperback, 22×28 cm, ca. 100 illustraties, Nederlands. Uitgeverij Waanders & de Kunst, Zwolle. ISBN 978 94 6363 240 1. € 22,50

meer lezen overs schilderen? Workshop en schilderles.

Foto’s lodiblogt/ disclaimer

Over de auteur

Hoi, Ik ben Lodi, bohemian, content creator met een free spirit en creativiteit.
Ik ben getrouwd en ben moeder van 2 zonen (2007 & 2009).

Op mijn blog schrijf ik over reizen, fashion ontdekkingen, interieur, de geheimen van het bohemian bestaan en het ontdekken van verborgen juweeltjes.

8 reacties

 1. zegt:

  Wat een mooi boek! Als ik nog voor de klas had gedaan, had ik er denk ik wat lesideeën uit kunnen halen, als ik het zo eens bekijk.

 2. zegt:

  een mooi en leuk boek!!

 3. Anja zegt:

  Wat een gaaf boek. Jammer dat mijn kinderen daar te oud voor zijn, dat hadden ze zeker weten gewaardeerd. Echt een heel creatief idee om kinderen op die manier kennis te laten maken met kunst

 4. Dit is iets dat ik ook graag aan mijn kinderen zou geven. Ook als ze geen interesse hebben in kunst! Het is toch een stukje ontwikkeling vind ik. En dit lijkt me een erg leuk en mooi boek.

 5. zegt:

  Wat een leuke manier ook om kinderen met kunst in aanraking te laten komen, hier wordt nog steeds te weining mee gedaan in het algemeen op scholen.. Goed dat dit soort boeken er dan zijn 🙂

 6. Wat een leuk boek. Jammer dat er geen variant voor volwassenen is. Beetje meer weten over kunst is altijd leuk. En zelf aan de slag aan de hand van opdrachten helemaal.

 7. zegt:

  Yes, deze ga ik opslaan voor mijn neefje of een ander kindje! Dit had ik als kind zo onwijs leuk gevonden.. toen liep ik al door het Rijksmuseum met mijn moeder en oma de schilderijen van Avercamp uit te leggen nadat ik het boek ‘de stomme van Kampen’ van Thea Beckman had gelezen. Thanks for sharing!

 8. Jouvence zegt:

  Wat een mooi en handig/leerzaam boek voor kinderen die hier interesse in hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt cookies om de gebruikerservaringen te verbeteren. Met het gebruiken van deze website stem je er mee in dat ik cookies gebruik. View more
Accept